Huis verkopen: huis zelf verkopen

Huis verkopen: huis zelf verkopen Door de fikse courtage die makelaars soms vragen kan het het overwegen waard zijn je huis zelf te verkopen. Het zelf verkopen van je huis is wel wat complexer dan het huis verkopen via een makelaars omdat je zelf de verkoopprijs moet bepalen en met je woning moet adverteren. Ook de bezichtiging zal je zelf moeten regelen. Het huis zelf verkopen kan echter een flinke besparing zijn. Wanneer je niet bang aangelegd bent kan je overwegen je huis zelf te verkopen in plaats van een makelaar in de arm te nemen. Het zelf verkopen van je huis kan je namelijk duizenden euro's schelen. Makelaars vragen namelijk een bepaald bedrag voor hun werkzaamheden, dit wordt courtage genoemd. De courtage betreft meestal tussen de 0.5 en 2% van de verkoopprijs van het huis. Dit kan dus aardig in de centen lopen. Bij een huis met een verkoopwaarde van 230.000 kan je zo 4329 aan courtage besparen (bij een rentepercentage van 1,6%). Het zelf verkopen van je huis levert echter wel een boel administratieve rompslomp op.

Vraagprijs van de woning bepalen

Wanneer je nu besluit om je huis zelfstandig te verkopen, hoe bepaal je dan wat je kan vragen voor de woning? Deze vraagprijs is altijd van diverse factoren afhankelijk, waaronder de buurt waar de woning staat, de kenmerken van de woning en dikwijls ook van hoe snel je de woning wilt verkopen. Wanneer je reeds een andere woning verkocht hebt wil je de oude woning vaak zo snel mogelijk verkocht hebben wat kan leiden tot een lagere verkoopprijs.

De meeste woningen gaan echter niet weg voor de prijs die er voor staat. Als verkoper moet je er rekening mee houden dat kopers dikwijls af proberen te dingen op de woning. Het kan daarom verstandig zijn de verkoopprijs van de woning 10% hoger te stellen zodat je mee kunt gaan in de onderhandeling.

Woningen vergelijken

Om een indicatie te krijgen van wat je voor je woning kan vragen kan het aan te raden zijn je woning met andere woningen te vergelijken. Je kunt de makelaarsfolders of plaatselijke markt in de gaten houden om er achter komen voor welk bedrag vergelijkbare woningen te koop staan of reeds verkocht zijn. Je woning concurreert namelijk met andere woningen in de buurt dus het is verstandig gunstig in de concurrentiestrijd naar voren te komen zonder dat je er zelf veel op achteruit gaat.

Wat is dat huis waard?

Wanneer je niet gemakkelijk achter de verkoopwaarde van een huis kunt komen kan je contact opnemen met de Koopsomtelefoon. Via de Koopsomtelefoon van het Kadaster kan je binnen enkele minuten achter de koopsom van een woning komen wanneer je enkele gegevens (adres of postcode met huisnummer) opgeeft. Het kan enige tijd duren voor een woning in het Kadaster is ingeschreven en je de gegevens dus op kunt vragen.

Adverteren

Wanneer je je huis verkopen wilt is het handig wanneer potentiële kopers op de hoogte zijn van het bestaan en aanbod van je woning. Hiervoor kun je adverteren met je woning. Advertenties kan je onder andere plaatsen in de krant en op het Internet.

Adverteren in de krant

 • Noem de duidelijke pluspunten van je woning, je huis moet in positieve zin opvallen tussen de andere aangeboden woningen
 • Overdrijf niet, probeer te voorkomen dat het bezoek van de potentiële koper aan de woning op een teleurstelling uitloopt
 • Beperk je in de advertentie tot de belangrijkste zaken
 • Vermeld allereerst de plaatsnaam van de woning
 • Vermeld het adres van de woning in je advertentie
 • Vermeld het type van het huis (appartement, tussenwoning, hoekwoning etc.)
 • Vermeld beknopt de indeling van de woning
 • Vermeld contactgegevens (telefoonnummer en/of emailadres)

Adverteren op Internet

Een heel groot deel van potentiële kopers struint als eerste het Internet af op zoek naar een nieuwe woning. Door naast in de krant ook op het Internet te adverteren bereik je een zo groot mogelijk aantal potentiële kopers. Middels zoekmachines kunnen mensen namelijk gericht zoeken naar woningen en komen daardoor gemakkelijker bij jouw woning terecht.

Foto's van de woning

Een advertentie valt veel meer op wanneer deze uitgerust is met een foto. Daarnaast geven foto's potentiële kopers een eerste indruk van de woning. Daarom is het belangrijk de foto's zo representatief mogelijk te maken. Het mooiste licht om te fotograferen heb je in de namiddag of juist de vroege ochtend. Dit geeft de foto's een sfeervollere uitstraling.

Haal voordat je foto's gaat maken kostbaarheden uit je woning weg of fotografeer hier omheen. Je zal niet de eerste zijn die een bezoekje krijgt van inbrekers die geïnteresseerd zijn in je bezittingen in plaats van je woning zelf.

Bezichtiging

Naar aanleiding van je advertenties kan je dikwijls belangstellenden verwachten die je woning bezichtigen willen. Wat moet je wel en niet doen tijdens de bezichtiging:
 • Trek ongeveer 1.5 uur de tijd uit voor de bezichtiging van je woning
 • Laat de belangstellenden rustig alle vertrekken van de woning bekijken
 • Wijs de belangstellenden af en toe op niet direct waarneembare zaken die het huis wel extra aantrekkelijk maken (bijvoorbeeld dievenklauwen, pas vernieuwde bedradingen en dergelijke)
 • Wees eerlijk over je woning, de potentiële koper heeft recht op objectieve informatie
 • Laat je niet van de wijs brengen wanneer de belangstellenden veel negatieve opmerkingen over je woning maken; aan elk huis mankeert wel iets en waarschijnlijk probeert men op deze manier de vraagprijs naar beneden te praten

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen kosten: Wat kost het verkopen van je woning?Wanneer je je huis wilt gaan verkopen, zijn daar aanzienlijke kosten mee gemoeid. Denk bijvoorbeeld aan het courtage voo…
Verkopen zonder makelaar: Zelf je huis verkopen!Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis zonder makelaar te verkopen. Je betaalt toch al snel een paar duizen…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…

Woonwensen uit laten komenVeel Nederlanders hebben een woonwens die ze ooit willen realiseren. Dit kan zijn een huis in het buitenland met veel gr…
Huis verkopen: verkoop uitbestedenHuis verkopen: verkoop uitbestedenWanneer je je huis verkopen wilt kan je de verkoop uitbesteden aan een makelaar. Makelaars regelen onder andere de bemid…
Reactie

Rob Kuijpers, 11-12-2009
Welke amateur heeft dit artikel geschreven? Verkopen via een makelaar is beter natuurlijk. Adverteren in kranten heeft geen zin en je zal toch op funda.nl moeten komen. En dat kan alleen via een NVM makelaar als je er tenminste goed op wil staan. Reactie infoteur, 11-12-2009
Beste Rob,

prima dat jij zelf je huis liever via een makelaar wilt verkopen. Er zijn echter ook mensen die de verkoop liever (gedeeltelijk) in eigen handen houden. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen. Dit artikel biedt een inleiding voor mensen die hun huis zelf willen verkopen.

Groeten Kim

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.