Huis verkopen of huis verbouwen?

Huis verkopen of huis verbouwen? 'Verkopen of verbouwen'? Dit is een vraag die veel huiseigenaars zich op een gegeven moment stellen. Zowel je huis verkopen als je huis verbouwen hebben voordelen en nadelen. Het is voornamelijk van je woonwensen afhankelijk of een verbouwing verstandiger is of juist het kopen van een ander huis.

Huis verkopen of huis verbouwen?

Op een bepaald moment kan je jezelf de vraag 'verkopen of verhuizen?' stellen. Je woonwensen zijn bijvoorbeeld veranderd, de kinderen zijn het huis uit, je wilt eens wat anders.. Er kunnen allerlei redenen zijn om iets aan je woonomgeving te willen veranderen. Dat kan grofweg op twee manieren: door je huis te verkopen of door je huis te verbouwen. Wat is nu in welke situatie het meest verstandige om te doen?

Wanneer kan je je huis het best verkopen?

Een nieuw huis kopen kan diverse voordelen hebben. Verbouwen biedt immers niet voor elk probleem een oplossing. Wanneer jij dolgraag een tuin wilt, maar je op een koopflatje in de Bijlmer zit, wordt het lastig om daar met een verbouwing iets aan te veranderen. Bepaalde eigenschappen van een woning zijn immers niet te veranderen. Wanneer je woning je bepaalde woonwensen omwille van onveranderlijke eigenschappen van de woning niet kan bieden, is het verstandig om op zoek te gaan naar een huis dat wél aan dergelijke wensen voldoet.

Een geheel andere reden om te willen verbouwen is ruimtegebrek. Er kan een kindje op komst zijn, je wilt een bedrijfje aan huis starten, je wilt graag een ruimere badkamer... Er zijn diverse redenen om een huis te willen verbouwen. Voor sommige problemen is verbouwen echter slechts een tijdelijke oplossing. Je kan de slaapkamer wel verdelen in twee kleinere slaapkamers, maar wat doe je zodra er een tweede kindje bij komt? De slaapkamers nóg een keer verdelen is geen werkbare optie. Daarnaast kan je een huis voor zover mogelijk wel anders indelen, maar de beschikbare ruimte blijft hetzelfde. Wanneer je dus behoefte hebt aan een ruimere woning of meer slaapkamers, is verkopen een verstandiger plan dan verbouwen.

Een verbouwing kost veel geld en geregel. Een verbouwing is namelijk niet zomaar toegestaan, je moet er vaak toestemming van de gemeente voor hebben in verband met bestemminsplannen van je woning. Daarnaast is verbouwen een flinke investering, die je niet altijd terugkrijgt wanneer je je huis verkoopt.

Wanneer kan je je huis het best verbouwen?

Wanneer je tevreden bent met de grootte van je huis, maar de indeling van de ruimte anders zou willen zien, is verbouwen een optie. Wanneer je behoefte aan een ruime badkamer groter is dan je behoefte aan een ruime slaapkamer, kan je best een stukje slaapkamer gebruiken om de badkamer te verruimen. Een nieuw huis kopen is in dit geval niet nodig, je kunt immers met een verbouwing je huis aanpassen aan je wensen. Dit is echter niet altijd een mogelijkheid, omdat sommige muren bouwtechnisch niet verplaatst kunnen worden.

Een verbouwing kan je een hoop geld besparen. Wanneer je een nieuw huis koopt, krijg je te maken met hoge kosten, waaronder aankoopkosten, kosten van de verhuizing en kosten om het nieuwe huis in te richten. Daarnaast heb je een woning tegenwoordig niet zo één twee drie verkocht, waardoor je met dubbele woonlasten te maken krijgt. Wanneer je je bestaande woning met een verbouwing zo aan kan passen dat je woonwensen vervuld zijn, is verbouwen verstandiger dan verkopen.

Veel mensen zijn door hun werk aan een bepaalde omgeving gebonden. Een ander huis kopen is dus niet altijd een optie. Ook je sociale leven kan flink veranderen bij een verhuizing. Wanneer je oude en nieuwe huis qua afstand behoorlijk uit elkaar liggen, moet je mogelijk een heel nieuwe sociale omgeving opbouwen. Daarnaast is het voor eventuele kinderen ook een flinke stap om uit hun vertrouwde omgeving gehaald te worden, en mogelijk zelfs nieuwe vriendjes en vriendinnetjes moeten maken en van school moeten wisselen.

Tot slot is een ander huis kopen geen garantie dat je niet hoeft te verbouwen. Slechts weinig mensen lopen tegen het perfecte huis aan, waardoor je vrijwel altijd dingetjes zal gaan veranderen om het huis beter bij je woonwensen aan te laten sluiten. Dan kan iets vrij eenvoudigs zijn als een andere kleur behang, maar ook een grotere ingreep als een andere stijl keuken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ander huis kopen of investeren in uw huis?Een ander huis kopen of investeren in uw huis?De woonwensen veranderen door de jaren heen. Starters hebben andere woonwensen dan gezinnen met ongroeiende kinderen. Zo…
Verbouwen in plaats van verhuizenVerbouwen in plaats van verhuizenEr zijn verschillende redenen te bedenken om de voorkeur te geven aan een verbouwing in plaats van een verhuizing. U moe…
Huis verkopen kort na de aankoopHuis verkopen kort na de aankoopEen aangekocht woonhuis kunt u niet op korte termijn weer verkopen en verwachten dat er geen schulden overblijven. Door…
Huis verbouwen of andere woning kopen in 2021 (en verhuizen)Huis verbouwen of andere woning kopen in 2021 (en verhuizen)Uw woning voldoet niet meer helemaal in 2021. Wat doet u dan, gaat u verbouwen in 2021 en blijft u in de oude woning of…

Huizen in het noorden zijn goedkoperDe huizenprijzen in Noord Nederland zijn niet te vergelijken met de huizenprijzen in het westen van het land. Aan de and…
Huis kopen in DenemarkenHuis kopen in DenemarkenHet is relatief lastig om een huis te kopen in Denemarken. Het Scandinavische land heeft de lat hoog gelegd voor mensen…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.