Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?

Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt geen nieuw huis kopen, omdat je geen dubbele hypotheeklasten kunt betalen. Of je betaalt daadwerkelijk rente op twee hypotheken voor een veel te lange tijd. En dan hebben we het nog niet eens over de stress, die dit met zich meebrengt! Wist je dat het ook mogelijk is om je huis te verkopen aan een makelaar? Wat zijn de voordelen en nadelen van snel je huis verkopen?

Waarom zou je kiezen voor het verkopen van je huis aan een makelaar?

Wanneer je een nieuwe woning hebt gevonden maar je oude huis nog niet hebt verkocht, heeft dat consequenties. Ofwel je kunt geen twee hypotheken betalen, ofwel je betaalt dubbele maandlasten voor de tijd dat het oude huis te koop staat. In de tussentijd zorgt dat voor veel stress, omdat je eigenlijk niet langer kunt wachten. En dan moet je er ook nog eens voor zorgen, dat je huis in goede conditie blijft, zodat het aantrekkelijk blijft voor potentiële kopers. Wanneer je een nieuw huis wilt kopen of al hebt gekocht en je wilt snel je huis verkopen is verkopen aan een makelaar dus wellicht een goede optie om nader te onderzoeken.

Wat zijn de voordelen van verkopen van je woning aan een makelaar?

Wanneer je jouw huis verkoopt aan een makelaar, ben je er zeker van dat je het snel kunt verkopen. Je weet dus waar je aan toe bent en hoeft niet langer, soms voor jaren, af te wachten tot er een geïnteresseerde koper voorbij komt. Je weet ook precies wat je voor je huis krijgt. Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen, biedt de zekerheid van verkopen een goede positie voor de onderhandelingen en voor het verkrijgen van een goedkope hypotheek. Wanneer je al een nieuw huis hebt gekocht, ben je af van de dubbele maandlasten van een overbruggingshypotheek en van de stress van het afwachten en moeten onderhouden van twee koopwoningen.

Zijn er ook nadelen verbonden aan verkopen van een huis aan de makelaar?

Het enige nadeel dat er verbonden kan zijn aan het verkopen van je koophuis aan een makelaar is dat je misschien zult moeten toeleggen op de verkoopprijs. Wanneer je via diezelfde makelaar een nieuwe woning koopt, zal dat niet altijd het geval zijn want de makelaar ontvangt courtage op de aankoop en zal in dat geval dus eerder genegen zijn met jou te onderhandelen. Wanneer je alleen een huis verkoopt aan de makelaar, zal deze jouw huis in principe zelf ook met winst willen verkopen. Aan de andere kant moet je je realiseren dat een huis dat te lang te koop staat jou ook veel geld kost aan hypotheek en onderhoud.

Hoe kun je jouw huis snel verkopen aan een makelaar?

Wanneer je al een verkoopmakelaar ingeschakeld hebt voor de verkoop van je woning, kun je wanneer het huis al langere tijd te koop staat de makelaar het aanbod doen om het huis over te nemen. Wanneer die geïnteresseerd is, zal hij net als een andere koper komen met een bod en een voorgestelde overdrachtstermijn.

Wanneer je geen makelaar hebt en je wilt geen nieuw huis kopen, loont het de moeite om verschillende makelaars in de omgeving te bellen om te kijken of ze in zijn voor een deal.

Wanneer je niet alleen wilt verkopen maar ook een nieuw huis wilt kopen, is het het meest verstandig om eerst een huis te zoeken en daarna te kijken of je tot overeenstemming kunt komen met ófwel de aankoopmakelaar ófwel de verkopend makelaar van het huis waarin je interesse hebt.

Wat zijn de alternatieven voor snel verkopen van je huis?

Wanneer je verkopen aan de makelaar liever nog even uitstelt, loont het de moeite om te kijken wat goede tips zijn voor het snel verkopen van je huis. Opvolgen van die tips kan al veel verschil maken. Ook kun je overwegen om de prijs van je huis wat te laten zakken. Daarnaast is het aanbieden van je huis als Tophuis bij Funda verstandig, omdat het hierdoor bovenaan de zoekresultaten belandt. Tenslotte kun je denken aan het verkopen van je huis aan familie, via een online veiling of onroerend goed veiling, wat weer hele andere verkooptechnieken zijn.
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om wel een makelaar in te schakelenRedenen om wel een makelaar in te schakelenEen makelaar is een grote kostenpost bij het verkopen van uw huis. Een alternatief is om uw huis zelf te verkopen, maar…
Makelaar is zijn prijs zeker waardMakelaar is zijn prijs zeker waardWat kost een makelaar u? Wat kost een makelaar inschakelen bij aankoop of verkoop van een huis. Een goede aankoopmakelaa…
Verkopen zonder makelaar: Zelf je huis verkopen!Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis zonder makelaar te verkopen. Je betaalt toch al snel een paar duizen…

De openbare verkoop van een onroerend goedDe openbare verkoop van een onroerend goedVaak ziet men in de krant een aankondiging van een “openbare verkoop” van een onroerend goed. Wat is dit? Waarom wordt e…
Tweede eigen huis in Spanje of GriekenlandTweede eigen huis in Spanje of GriekenlandSpanje en Griekenland zijn prachtige EU-landen. Voor een vakantie, maar ook voor het kopen van een tweede huis. Het zijn…
Reacties

A. Hollink, 12-01-2011
Ben benieuwd welk type "makelaar" het pand van een klant koopt…

Artikel 6 van de Erecode van de NVM is hier heel duidelijk over:

6. Het NVM-lid en de NVM-makelaar hebben geen direct of indirect belang bij onroerend goed, tenzij dit dient tot huisvesting of belegging. Zij handelen dan ook direct noch indirect in onroerend goed en onthouden zich van risicodragende projectontwikkeling. Zij voorkomen betrokken te raken in een verstrengeling van belangen.

Riekt naar speculatie en onfrisse praktijken. Ben al geruime tijd NVM-lid maar de door u gescheste praktijken ben ik nog niet tegengekomen. Reactie infoteur, 12-01-2011
Geachte heer of mevrouw Hollink,

Vanzelfsprekend heeft een makelaar, die onroerend goed aankoopt hier, zoals u schetst als belegging, een financieel belang bij. Ook de verkopende partij kan hier echter een groot belang bij hebben mits die een goede prijs ontvangt voor de woning. De verkoper is in staat het huis snel te verkopen, wat direct in zijn of haar voordeel werkt.

Net zoals bij elke verkoop lijkt het me niet meer dan reeël dat je een eerlijke prijs krijgt voor het geboden goed. Dat geldt echter ook voor huizen, die nu ver onder de vraagprijs worden verkocht aan andere particuliere kopers of handelaars. Ook hier bemiddelt de makelaar notabene in de totstandkoming van de deal.

Welke makelaars geven in de huidige markt eerlijk aan dat een bod van een andere particulier te laag is voor wat het huis waard is? En sluiten de transactie niet zelfs als er voor hen courtage aan verbonden is?

Dat kun je je natuurlijk ook afvragen…

Vhm-makelaar (infoteur), 12-01-2011 #2
Een HANDELAAR koopt een huis. Een MAKELAAR bemiddeld in de verkoop!

Een handelaar zal ALTIJD een huis kopen met als doel om er GELD mee te verdienen.

De meeste woningen staan te duur in de markt. De handelaar die geintresseerd is om een woning aan te kopen heeft slechts één doel. Zo snel mogelijk (zéker binnen 1jaar ivm overdrachtsbelasting) te verkopen en mét winst.

Het is niet heel moeilijk om dan te beseffen dat de prijs die de handelaar voor uw woning wilt betalen méér dan minimaal is. Niet erg als u het zich maar goed realiseerd.

Als u de woning 20 % duurder in de markt zet dan de handelaar er voor wilt geven dan heeft u nog altijd véél verkoopkansen omdat de prijs dan op een interessant prijsniveau ligt voor potentiële kopers.

En de handelaar is alleen geintresseerd in courante panden!

Bezint eer ge begint! Reactie infoteur, 12-01-2011
Beste "VHM makelaar" en collega infoteur,

Ik kan me niet voorstellen dat u echt makelaar bent. Ik zie ook dat u hier aangemeld bent als infoteur en zelf geen artikelen heeft geschreven.

Het is de gehele doelgroep van makelaars en verkopers volledig duidelijk dat de primaire functie van een makelaar is om te bemiddelen tussen kopers en verkopers.

Het komt tegenwoordig veel voor dat een makelaar een huis van een particulier overneemt. Het is logisch dat die dat niet zal doen als er ook niet voor hem of haar nu of in de toekomst voordeel aan te behalen is.

In de huidige markt, waarin het moeilijk is om een huis te verkopen, zeker binnen een relatief korte tijd, kan het voor een particulier voordelig zijn om het huis eerder te kunnen verkopen tegen een lagere vraagprijs.

Wanneer je graag wilt kunnen bewegen om een nieuw huis te kopen of om verlost te zijn van een huis dat al meer dan anderhalf jaar op de markt staat.

Het mag duidelijk zijn dat ook een veiling of afprijzen van je huis ver onder vraagprijs een financiële aderlating vormen voor een particulier in het bezit van een koophuis dat moeilijk verkoopbaar is.

Oftewel: Het hangt er helemaal vanaf. Wanneer u echt makelaar zou zijn zou u ook niet de integriteit van makelaars die investeren in een pand in twijfel trekken.
Dit is een goede constructie, wanneer er sprake is van een win-win situatie voor beide partijen.

Ik zal uw infoteur pagina aanmelden bij de directie, want u publiceert niet maar heeft hier wel een pagina aangemaakt.

Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.