Huis verkopen kosten: Wat kost het verkopen van je woning?

Wanneer je je huis wilt gaan verkopen, zijn daar aanzienlijke kosten mee gemoeid. Denk bijvoorbeeld aan het courtage voor de makelaar, het verkoopklaar maken van je woning of het te koop aanbieden van je huis op populaire huizensites. Wat zijn de verschillen tussen zelf je huis verkopen en gebruik maken van een verkopend makelaar? En hoe weet je bijvoorbeeld of het courtage dat de makelaar vraagt reëel is? Hoeveel geef je uit aan je huis opknappen om het klaar te maken voor verkoop?

Wat kost je huis verkopen via een makelaar?

Wanneer je een makelaar inschakelt voor het verkopen van je woning, regelt die bepaalde dingen voor je. Hij bepaalt een optimale verkoopprijs, zet het huis te koop op Funda of Jaap en voert de onderhandelingen voor je met mogelijke kopers. Ook bepaalt de makelaar de beste verkoopstrategie. Kun je je huis bijvoorbeeld het beste leeg verkopen of met het huidige meubilair? Moet je eerst achterstallig onderhoud aanpakken? Is een veiling via Internet de beste manier om de woning snel te verkopen?

Over het algemeen betaal je voor de diensten van een verkopend makelaar ofwel een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs of koopsom of een vast bedrag. In het geval van verkopen is het raadzaam om te kiezen voor een percentuele beloning, omdat de makelaar dan net als jij gebaat is bij een hogere verkoopprijs. Bij huizen in het duurdere segment is het wel raadzaam om te kiezen voor een vaste vergoeding of in ieder geval een plafond in de percentuele vergoeding. Zodat je bijvoorbeeld maximaal 5000 EUR betaalt voor de ondersteuning. Gemiddeld genomen ligt het courtage van de makelaar tussen de 1500 EUR en de 3000 EUR voor alle diensten, die hierboven beschreven zijn.

Wat zijn de kosten wanneer je zelf je woning te koop zet?

Wanneer je je huis zonder makelaar verkoopt, hoef je geen courtage te betalen. Wel moet je meestal kosten maken voor het bepalen van een goede vraagprijs door historische verkoopprijzen op te vragen bij het kadaster en onderzoek te doen naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Ook moet je nu zelf reclame maken door flyers te verspreiden in de buurt en het huis te koop zetten op huizensites als Funda. Dat laatste kost ongeveer 100 EUR per maand dat het huis te koop staat. Je moet natuurlijk in dit geval ook zelf de bezichtigingen doen en moet hiervoor eventueel vrij nemen van je werk.

Belangrijk om te beseffen is dat uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat particulieren over het algemeen minder succesvol zijn in de uiteindelijke onderhandelingen dan een makelaar. Je kunt dus overwegen om het huis zelf te verkopen maar wel een makelaar in te schakelen voor deze fase van het verkoopproces. Om je huis snel te verkopen voor een goede prijs, is succesvolle onderhandeling natuurlijk essentieel.

Hoeveel kost het om je huis verkoopklaar te maken?

Natuurlijk is het altijd eenvoudiger om een huis snel te verkopen, wanneer het in goede staat is. Dat betekent dat je beter iets kunt investeren om je huis op te knappen, voordat je het in de markt zet. Zowel binnen als buiten mogen er in ieder geval geen grote mankementen zijn. Raamkozijnen mogen niet verrot zijn, vochtplekken in de woning moeten worden behandeld en groot achterstallig onderhoud kun je beter vermijden. Wanneer er verborgen verbreken zijn, kan dat een verkoop van het huis in de weg staan, omdat het potentiële kopers kan afschrikken.

Cosmetische aanpassingen hoef je niet perse aan te pakken. Over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan een paar duizend euro te steken in optische verfraaiing van de woning. Omdat je dat er bij de verkoop meestal niet uithaalt, bevelen deskundigen aan om bijvoorbeeld een keuken of een badkamer niet te vervangen vóór de verkoop. De nieuwe koper kan een andere smaak hebben dan jij en wanneer je investeert in een nieuwe keuken die daar niet bij aansluit heb je niets gewonnen. Schilderen en kleine mankementen aanpakken is wel een aanrader, omdat dit weinig moeite en geld kost maar wel veel doet voor het oog en voor de beleving tijdens een bezichtiging. Met de volgende tips om je huis snel verkoopklaar te maken, kom je al een heel eind.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om wel een makelaar in te schakelenRedenen om wel een makelaar in te schakelenEen makelaar is een grote kostenpost bij het verkopen van uw huis. Een alternatief is om uw huis zelf te verkopen, maar…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…
Verkopen zonder makelaar: Zelf je huis verkopen!Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis zonder makelaar te verkopen. Je betaalt toch al snel een paar duizen…

Wat betekenen de afkortingen in huizenadvertenties?In huizenadvertenties wordt vaak gebruik gemaakt van afkortingen. De betekenis van de meeste afkortingen zijn eenvoudig…
Het verschil tussen goede en slechte makelaarsZoals het bij alle vakmensen gaat, maakt de kwaliteit van de makelaar een groot verschil. U kunt beter iets meer betalen…
Reactie

Hanne, 20-12-2011
Ik ben op zoek naar de verkoopkosten die ik voor de Inkomstenbelasting kan aftrekken. Ik lees op Uw site dus inderdaad niets over notariskosten bij verkoop van je woning. Reactie infoteur, 03-04-2012
In principe zijn alle notariskosten voor de overdracht van de woning voor de koper en niet voor de verkoper. Je moet als verkoper echter betalen voor het doorhalen van hypotheekrecht. In totaal moet je als verkopende partij rekenen op ongeveer 150 EUR aan notariskosten, wanneer je je eigen woning kosten koper verkoopt.

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.