Enkele interieurtips om je huis sneller verkocht te krijgen

Enkele interieurtips om je huis sneller verkocht te krijgen Een huis is goed gelegen, heeft een tuin en is gebouwd met kwaliteitsmaterialen en toch staat het al maanden te koop. Hoe kan dat nou vraagt men zich vaak af? Wat moet er gebeuren om het toch verkocht te krijgen?Mits een kleine investering door een aantal zaken in het interieur te veranderen kan men het probleem al ongedaan maken. Die investering zal dan ook een groter bedrag opleveren bij de verkoop. Enkele tips nodig?

De eerste indruk is van vitaal belang

Bij het bezoeken van een huis dat te koop wordt aangeboden, zijn de mogelijke kopers vol verwachting en nieuwsgierigheid. Ze zullen hun ogen dan ook de kost geven en letten op heel wat details die voor de verkoper misschien zo evident zijn dat hij/zij ze niet meer ziet. De eerste indruk is van groot belang. Stel dat er een huis te koop geplaatst is met een voortuintje en dat is eerder een wildernis dan een tuintje dan zien de mogelijke kopers hier al onmiddellijk werk en haken ze wellicht dan al af. In ieder geval zijn de kansen tot een verkoop al ernstig geslonken omdat ze nu een negatieve indruk hebben en met dit gevoel gaan ze de binnenkant van het huis zien. Dan mag het huis nog zoveel potentieel hebben en zelfs over grote ruimtes beschikken toch blijft het negatieve wat hangen. Vandaar dat ook heel wat huizen voor een te lage prijs de deur uit gaan of te lang te koop blijven staan.

Huis sneller verkopen? Tips

Tuin of voortuin

Vaak ziet men het niet echt meer zitten om nog veel te doen aan een tuin bij een huis dat te koop staat omdat men dit tijdsverspilling vindt maar niets is minder waar. Er is niets erger dan een tuin aan te treffen waar nog heel wat werk bij komt kijken voor die wat toonbaar is en een tuin heeft uiteindelijk een ontzettende meerwaarde aan een huis of een ruimte. Probeer er dan ook voor te zorgen dat die onderhouden is en uitnodigt om even in de tuin te wandelen. Werken die half uitgevoerd werden ( zoals een paadje en ergens nog een zak kiezelsteentjes die verloren geraakt is) probeert men beter niet weg te stoppen maar pakt men aan. Indien je geen tijd of zin hebt om dat kiezelpaadje aan te leggen los dit dan op door er een houtsnipperpaadje van te maken en integreer verschillende andere elementen in de tuin. Een voortuin die vol staat met ongeschoren struikjes of lege en vuile bloempotten is niet ideaal. Ook hier gewoon wat orde op zaken stellen. Scheer het struikje of de haag en plaats potten netjes in een groepje waardoor men een andere indruk gaat krijgen. Dit kost gewoon wat energie.

De hal

De hal lijkt een onbelangrijke ruimte maar is dat eigenlijk niet. Het is de eerste plaats die mogelijke kopers te zien krijgen en geeft onmiddellijk de sfeer van een huis weer. Zorg er dan ook voor dat het de juiste sfeer uitstraalt. Geef het een lichte kleur en toon een vorm van gezelligheid door een familiesfeer te creëren. Dit kan men bijvoorbeeld doen door enkele familiefoto’s op te hangen. Overdrijf echter niet en kies geen kitscherige kaders maar 3 foto’s van dezelfde grote op een rij afhankelijk van de grote van de muur. Indien men een grote hal heeft, plaatst men er een plant of twee lange vazen. Dit zal voor enige diepte zorgen in de ruimte.

De woonkamer

Zorg ervoor dat de woonkamer tot zijn recht komt door er de juiste functie bij te plaatsen. Maak er dus geen allegaartje van door er ook een computer te plaatsen of dozen speelgoed. Zorg er eveneens voor dat de volledige ruimte zichtbaar is en ruim dus op. Plaats hier niet teveel kadertjes of prullaria want dat kan alleen de aandacht van de ruimte afnemen. Indien de woonkamer felle kleuren heeft of een drukke print op het behang doet men daar beter iets aan. Door de ruimte een lichte , neutrale kleur te geven gaan mensen er het potentieel van zien. De woonkamer is één van de belangrijkste ruimtes omdat een gezin de indruk geeft daar het meest tijd door te brengen. Indien je dus moet schilderen, creëer dan ook de juiste sfeer ook al wijkt die af van de eigen stijl. Tenslotte verkoopt men het huis dus hoeft het niet in de stijl te zijn waarin jij zou willen wonen. Bied de kopers een sfeerbeeld aan door een kaars te laten branden op de schouw of een bloemstuk te plaatsen op een kast of tafeltje.

De keuken

De keuken moet uiteraard netjes zijn. Geen afwas laten staan of kleren die ergens over een stoel hangen. Ruim dus op en zorg ervoor dat het ruim oogt. Wanneer je het keukenblad volstaat met elektronische apparaten kan dit het effect geven dat het een kleine keuken is. Zet die apparaten dan ook weg in de berging of gebruik de kastruimte. Hang de koelkast niet vol met kattebelletjes of kortingsbonnen en indien er een tafel in de keuken staat, zorgt men er best voor dat die compleet leeg is. Een fruitschaal kan uiteraard geen kwaad maar geen schriften of boeken of dergelijke.

De badkamer

Een badkamer moet fris ruiken en hygiënisch ogen. Plaats alle verzorgingsproducten dan ook in het kastje of een mandje. Plaats pot pourri in een schaaltje en zet dit samen met een tweetal kaarsen op de badrand of het hoekje, afhankelijk van waar het bad gesitueerd is. Maak de badkamer grondig schoon en indien de douche een douchegordijn heeft en hierop sporen van kalk of ander vuil op zitten, vervangt men die beter. Indien de wandtegels een uitgesproken kleur hebben, kan men die met speciale verf een neutrale tint geven. Heb je een opvallende wc-bril dan kan men die ook beter vervangen door een neutraler exemplaar.

De slaapkamer

Zorg ervoor dat ook hier de juiste sfeer wordt gecreëerd en dat de kamer opgeruimd is. Maak het bed op en zet ook hier een plantje in de ruimte. Zorg ervoor dat kledij in de kast zit. Indien ook hier uitgesproken kleuren of behang op de muren zit, schildert men dit beter in een andere, neutralere tint. Ook hier zo weinig mogelijk prularia dus laat niets slingeren op het nachtkastje.

De zolder of garage

Wat vaak gebeurt, is dat de verkopers het huis opruimen en alles in dozen stoppen om dan de garage of zolderruimte vol te zetten. Wanneer de mogelijke kopers deze ruimtes dan zien, kunnen ze onmogelijk de grootte hiervan inschatten. Wanneer men dus opruimt kan men tijdens dit proces best even nagaan of men wel alles nodig heeft. Misschien kan men een garageverkoop organiseren of een straatverkoop waarbij men dan met de opbrengst eventueel verf kan kopen om het huis er wat anders te doen uitzien.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Hoe krijg je een hogere prijs bij het verkopen van je huis?Hoe krijg je een hogere prijs bij het verkopen van je huis?Wil jij je huis verkopen, dan wil je graag een zo hoog mogelijke verkoopprijs ontvangen. Dat scheelt natuurlijk met het…
Uw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopUw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopEen huis verkopen is meer dan een bordje in de tuin plaatsen en wachten op de koper. Door goed voor te bereiden op de pe…
Huis verkopen - De vijf beste tips voor een open huisHuis verkopen - De vijf beste tips voor een open huisTwee keer per jaar worden er open huis routes uitgezet langs huizen die in de verkoop staan. Voor de verkopers een ideal…

De koopaannemingsovereenkomstDe koopaannemingsovereenkomstWanneer je een nieuwbouwwoning koopt, komt er veel bij kijken om alles goed te regelen. De manier om alles schriftelijk…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 12-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.