Optische trucs bij het verven en inrichten van je huis

Optische trucs bij het verven en inrichten van je huis Kleurgebruik bij het inrichten van je huis is ontzettend belangrijk. Het toont namelijk wie je bent. Men wil dan ook bij het inrichten ervan de perfectie benaderen. Jammergenoeg is niet alles perfect in een huis. Sommige ruimtes zijn nogal klein, anderen te donker of de woonkamer is wat te smal. Tal van optische problemen kunnen echter aangepakt worden met de juiste kleurkeuze of verftechniek. Welke kleur gebruik je in welke ruimte? Welke verftechnieken kan men toepassen? Hoe kan je een ruimte groter of kleiner doen lijken?

Voor elk probleem is er een oplossing

Bovenvermelde problemen komen vaak voor bij het inrichten van een huis. Toch zijn die makkelijk te verhelpen door de kleurkeuze aan te passen of de juiste verlichting te gebruiken. Ook de keuze van de meubels en vooral de grootte zijn nogal belangrijk. In sommige ruimtes werk je best met lage meubels en in andere is net het omgekeerde van belang. Mits kleine ingrepen uit te voeren, kan een ruimte er al helemaal anders uitzien of aanvoelen.

De ruimte is te klein

Kleurgebruik

Indien je een te kleine ruimte hebt, kun je die groter laten lijken door koude en vooral lichte kleuren te gebruiken. Deze kleuren worden ook achtergrondkleuren genoemd omdat ze namelijk op de achtergrond blijven. Men gaat dus niet de aandacht leggen op de afmetingen van de ruimte maar men gaat vooral kijken naar de accessoires in de ruimte. Kies dan voor warme tinten in de accessoires. Eventueel kan men ook gebruik maken van glansverven omdat die het licht reflecteren waardoor men ook hiermee de indruk van een grotere ruimte creëert. Los van het kleurgebruik kan je een ruimte ook groter doen lijken door gebruik te maken van minimalistische meubels. Een lage tafel of lage kast zal de ruimte eveneens vergroten.

Kleine verwarmingselementen en spiegels

Kies eveneens voor kleine verwarmingselementen. Het gebruiken van spiegels is ook een klassieke truc waarbij de ruimte groter oogt. Zorg ervoor dat er dingen voor de spiegel staan zodat die weerspiegeld worden( planten, vaas, kaarsjes,). Dit vergroot het effect en zorgt ervoor dat je niet onmiddellijk jezelf weerspiegelt ziet maar vooral de ruimte. Probeer vooral diepte te creëren.

De ruimte is te groot

Wanneer de ruimte te groot is, kun je die verkleinen door donkere, warme kleuren te gebruiken. De kleuren trekken de aandacht waardoor ze naar voren treden bij het binnenkomen in een ruimte. Hierdoor heb je de indruk dat de ruimte kleiner is. Los van het kleurgebruik werk je in een grote ruimte beter niet met lage meubels tenzij je net die grootte wil uitbuiten. Zo merk je vaak in musea dat men voor lage zitbanken zal kiezen om zo de grootte van de ruimte nog meer te accentueren.

De ruimte is te smal

Kleurgebruik

Bij een te smalle ruimte moet je met effecten gaan werken op de kop- en zijmuren. De muur die je voor je ziet wanneer je de ruimte binnenkomt is de kopmuur. De muren die je links en rechts ziet, zijn de zijmuren. Verf de kopmuur met een opvallend kleur en de zijmuren met een lichte kleur en de ruimte zal verbreden. Hang geen zware lusters die je aandacht trekken maar werk met wandverlichting. Zo heb je eveneens meer centrale ruimte.

Details zijn belangrijk

Zorg eveneens voor details. Indien er zich een raam bevindt in de ruimte zorg er dan voor dat de gordijnen de volledige lengte hebben van de muur. Wanneer men dit niet doet, springt het raam in het oog alsof het ingekaderd is en dan lijkt de muur alleen maar kleiner.

De ruimte is te breed

Bij een te brede ruimte ga je net omgekeerd te werk. Hier schilder je de kopmuur met een lichte kleur en de zijmuren met een opvallende kleur. De ruimte zal hiermee niet enkel smaller lijken maar ook langer.

Het plafond is te hoog

Donkere kleuren zijn de oplossing!

Bij een te hoog plafond is de oplossing eenvoudig. Schilder het plafond in een donker kleur. Dan lijkt het alsof de ruimte lager is. Wil je dit nog wat versterken dan kan je ook donkere tinten op de wanden plaatsen. Dat hoeft niet voor de hele muur. Een strook van 20 cm vanaf het plafond is reeds voldoende om het juiste effect te creëren.

Verlichting

Ook kan verlichting een belangrijke rol spelen. Hier kan je wel werken met plafondhangende verlichting. Zo haal je het plafond wat naar beneden want het oog zal vallen op de verlichting.

Het plafond is te laag

Lichte kleuren

Om een ruimte hoger te maken, gebruik je best lichte kleuren. Schilder je ook de muren in een lichte kleur dan zal het effect van het lage plafond op de achtergrond verdwijnen. Wat men ook kan doen is een rand van het plafond in dezelfde kleur als de muren schilderen. Zo lijken de muren hoger.

Spotjes

Naar verlichting toe kun je beter met spotjes werken. Zorg ervoor dat de spotjes zo gedraaid zijn dat verschillende hoeken worden belicht. Zo zal het licht de ruimte groter doen lijken en de aandacht afnemen van het plafond.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…
Vijf tips om je huis groter te laten lijkenHelaas komen kleine ruimtes in een huis veel voor, vooral als je een huis hebt in de stad of net je eerste huis hebt gek…
Welke luchtontvochtiger is het beste?Ben je op zoek naar een luchtontvochtiger? Wat is dan de beste keus? Belangrijk is om te weten of je in een vaste ruimte…
Muren en plafonds met hout afwerkenOf het om wanden gaat of plafonds, hout maakt een ruimte gezellig en zorgt voor een aangenaam klimaat. De keuzemogelijkh…

Hoe een kleine badkamer groter kan lijkenHoe een kleine badkamer groter kan lijkenOf de badkamer nu klein of verkrampt is, of het alleen maar zo voelt, er zijn mogelijkheden om de badkamer groter te doe…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.