Kleurenpsychologie bij het verven van je huis

Kleurenpsychologie bij het verven van je huis Mensen die van plan zijn om hun huis een nieuwe toets te geven winnen vooraf vaak advies in van één of andere verfspecialist uit de buurt. Een ander bladert liever doorheen tal van interieurmagazines om zo enkele ideeën op te doen. Beide manieren zullen wellicht een mooi resultaat opleveren waarin de laatste nieuwe verftrends op de muren komen te staan. Maar waarom voelen nogal wat mensen er zich dan niet thuis? Wellicht omdat men hier de kleurenpsychologie uit het oog heeft verloren.

Past het of past het niet?

Kleurenpsychologie: welke sfeer creëer je?

Kleurenpsychologie heeft niets te maken met of kleuren nu al of niet passen bij elkaar. Het heeft echter wel te maken met de betekenis en vooral de sfeer die uitgaat van een kleur. Neem nu bijvoorbeeld rood. Bijna niemand haalt het in zijn hoofd om bijvoorbeeld een rode keuken te laten plaatsen. Waarom niet? Een reden zou kunnen zijn omdat het ongewoon is maar net daarom zou het leuk kunnen zijn. De echte reden is echter omdat men achterhaalde dat in een rode keuken heel wat meer servies gebroken wordt. Waarom? Omdat rood aanzet tot snelheid.

Rood: perfect voor fastfoodketens

Het is een kleur die aanzet tot actie en agressie met alle gevolgen van dien. Daarom gebruiken fastfoodketens vaak rood in hun interieur. Mensen worden er door aangetrokken maar willen even snel weer weg, wat ook de bedoeling is van zon ketens.

Wat is kleurenpsychologie?

Elke kleur brengt een aantal typische facetten met zich mee. Zo kan je heel wat over de mensen vertellen wanneer je hun lievelingskleur kent of wanneer je let op de kleuren die ze over het algemeen dragen. Die kleurkenmerken bepalen eveneens de sfeer die men in een huis kan creëren. Groen zal bijvoorbeeld vaak gebruikt worden in ruimtes waar gewerkt of gestudeerd wordt omdat deze kleur aanzet tot concentratie en evenwicht. Mensen die houden van het kleur groen zijn dan ook meestal mensen die evenwichtig door het leven gaan.

Wat zegt welk kleur over je persoonlijkheid?

Hieronder vind je een lijstje met de typische kenmerken van een kleur. Zo kan je zelf nagaan welk type je bent en even kijken of de kleuren die nu op de muren staan dan ook passen bij je persoonlijkheid.
  • Rood: ambitieuze, ongeduldige en krachtige mensen die durven doordraven. Deze mensen houden van verrassingen en spontaniteit.
  • Oranje: gezellige en intelligente mensen. Ze zijn snel van begrip en houden van etentjes.
  • Geel: intelligente, gezellige en communicatieve mensen. Ze kunnen hun gevoelens heel goed verwoorden en hebben geen problemen met concentratie. Ze zitten boordevol zelfvertrouwen
  • Roze: liefdevolle en gevoelige mensen. Omwille van hun zacht karakter gaan mensen graag met hen om.
  • Groen: verlegen, trouwen en soms ook sombere ( donkergroen) mensen. Ze zijn steeds in balans en doortastend.
  • Turquoise: creatieve en gevoelige mensen die steeds bereid zijn om anderen te helpen
  • Blauw: ontspannen en creatieve mensen die houden van rust.
  • Indigo, paars: spirituele en verleidelijke mensen.
  • Grijs: onafhankelijke en ambitieuze mensen die beschikken over een stevige portie zelfvertrouwen.

Kleurgebruik voor ruimtes in en om het huis

Geen vaste regels

Welke kleuren moeten nu op de muren van je huis komen? Indien je een geel type bent, houdt dit dan in dat je overal geel aanwezig laat zijn in huis? Helemaal niet! Eerst is het noodzakelijk om na te gaan welke sfeer men in die bepaalde ruimte wil, passende met wie je bent. Ben je dus een geel type dan kan je een ruimte die voor jou heel belangrijk is die kleur laten domineren en in andere ruimtes gewoon een aantal effecten aanbrengen die hetzelfde resultaat bereiken door met oranje or warm-rode tinten te werken. Maar dat hoeft geen vaste regel te zijn. Neem nu bijvoorbeeld een werkkamer. Mensen willen vooral rust in deze ruimte en de mogelijkheid om zich te concentreren ook al zijn ze gele types. Ideale kleuren hiervoor zijn groen of blauw. Maar schilder niet de volledige ruimte in dezelfde kleur en werk met verschillende tinten groen/blauw om zo een evenwicht en wat diepte te creëren. (Bijv. donkergroen plafond, witte muren met een lichtgroene toets, groen-gele kozijnen,)

Hou rekening met de plaats van de ruimte

Er bestaat echter geen basisregel waarbij je het perfecte kleur kan kleven op een specifieke ruimte omdat dit afhankelijk is van je persoonlijkheid maar ook van de oriëntatie van een ruimte. Een ruimte die zich in het noorden bevindt, zal een andere lichtinval hebben( meestal donkerder). Wanneer je dan blauw plaatst op een ruimte die zich in het noorden bevindt kan dit zijn effect verliezen en i.p.v. rust eerder een benauwd gevoel geven.

Kleuren en de sfeer die ze creëren!

Hieronder kan je een lijst vinden van de kleuren en hun sferen in een ruimte. Zo kan men beter nagaan welke sfeer men wil geven aan de ruimte en of die ook in de lijn van je persoonlijkheid ligt.

Bron: PIRO4D, PixabayBron: PIRO4D, Pixabay
Rood
Rood komt dominant over. Gebruik dit kleur dus vooral om accenten te leggen in een ruimte. Rood is de kleur van actie en passie. Wil je dus een ruimte intiem en uitnodigend maken dan maak je best gebruik van rood. Ook hier verschillende tinten gaan gebruiken. Wanneer je rood met zwart of wit combineert komt dit heel modern over maar tegelijkertijd koel. Let dus vooral op met welke kleuren je een combinatie maakt.

Oranje

Oranje werkt stimulerend en verdrijft depressieve gevoelens. In een ruimte waar oranjetinten te vinden zijn, voelen mensen zich goed omdat het een warm gevoel uitstraalt. Het zet mensen eveneens aan tot creativiteit. Wanneer je een muur een oranje gloed hebt gegeven, schilder je de andere muren best met zachte, neutrale kleuren.

Geel

Geel heeft dezelfde eigenschappen als oranje. Het vrolijkt iemand op omdat men het verband met de zon legt. Wanneer je donkere kamers hebt, is het verstandig om geel te gebruiken. Een overdaad aan geel werkt wel vermoeiend dus ook hier dezelfde regel om nooit een volledige ruimte in het geel te schilderen.

Bron: PIRO4D, PixabayBron: PIRO4D, Pixabay
Groen
Groen brengt zoals reeds vermeld rust en evenwicht. Groen kan dus in principe voor elke ruimte. Het is bewezen dat wanneer mensen zich in een groene omgeving bevinden gestimuleerd worden tot beweging. Vandaar dat ruimtes die uitkijken op een tuin vaak mensen zullen stimuleren om even te gaan wandelen of fietsen. Daar spelen vakantieparken dan ook vaak op in. Elke bungalow is omgeven door groen waardoor mensen inderdaad meer gaan wandelen of fietsen.

Paars

Paars mengt het koude van het blauw met het warme van het rood. Paars kan heel goed tot zijn recht komen in een ruimte die veel lichtinval heeft. Dan komt het warme naar voren. In combinatie met een vorm van wit en dan accenten van groen is dit zelfs heel modern. Paars wordt echter ook in ruimtes gebruikt om ze een retro-effect te geven.

Bruin

Bruin staat voor veiligheid. In heel wat woonkamers zal je bruin aantreffen omdat het een elegante en verfijnde kleur is. Het is ook een kleur die makkelijk te combineren valt met andere kleuren. In combinatie met wit of gebroken wit komt het heel stijlvol over. Verschillende tinten bruin maken het geheel af.

Bron: PIRO4D, PixabayBron: PIRO4D, Pixabay
Blauw
Blauw is een koud kleur die staat voor frisheid en zuiverheid. Deze kleur geeft hetzelfde effect op mensen als groen en bezorgt mensen die zich in zon gekleurde ruimte bevinden een gevoel van rust en vertrouwen. Teveel blauw kan echter deprimerend werken. Gebruik deze kleur dus niet in elke ruimte. Blauw in combinatie met zachte tinten behoudt zijn effect. Ga je te contrasterend werken is het effect van rust wel weg.

Wit

Deze kleur is heel zuiver en speelt met het licht. Indien je een volledige ruimte wit schildert, komt dit heel klinisch over en is het frisse, levendige van de kleur weg. Gebruik dit kleur om andere kleuren wat te verzachten of op te lichten.

Zwart

Net zoals wit is zwart een kleur om andere kleuren te ondersteunen en je gebruikt dit dus best niet als dominante kleur in een ruimte. Zwart kan met bijna alle kleuren worden gecombineerd en wanneer het als accentkleur wordt gebruikt maakt het een ruimte vaak modern en stijlvol. Zwart met groen en wit is bijvoorbeeld een heel geslaagde combinatie, zwart met wit en rood eveneens wanneer je een moderne toets wil geven aan een ruimte. Men kan ook kiezen om meubels in het zwart het accent in de ruimte te bezorgen. Zwart heeft namelijk heel mooi de vorm van iets weer dus wanneer men een heel mooie kast of boekenrek heeft kan men dit in het zwart schilderen en gebruiken als eye-catcher!

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effect van kleuren in huisEffect van kleuren in huisKleuren in huis kunnen voor veel effect en gevoel zorgen. Kleuren wekken iets op en het is dan ook handig om te weten wa…
Licht brengt sfeer in huisLicht brengt sfeer in huisHet is bij menigeen een ondergeschoven kindje, maar een goed lichtplan is altijd belangrijk. Een goed lichtplan heeft ve…
Hoe richt je een huis leuk in en welke kleur past bij jou?Hoe richt je een huis leuk in en welke kleur past bij jou?Bij de inrichting van een huis stem je de kleuren, de meubels en de accessoires op elkaar af. Dan straalt de ruimte rust…
Welke kleuren kun je in je woonkamer combineren?Welke kleuren kun je in je woonkamer combineren?Met kleuren creëren we een omgeving waarin we ons comfortabel voelen! Maar welke kleuren kan je nu met elkaar combineren…

Hoe een kleine badkamer groter kan lijkenHoe een kleine badkamer groter kan lijkenOf de badkamer nu klein of verkrampt is, of het alleen maar zo voelt, er zijn mogelijkheden om de badkamer groter te doe…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 09-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.