Licht brengt sfeer in huis
Het is bij menigeen een ondergeschoven kindje, maar een goed lichtplan is altijd belangrijk. Een goed lichtplan heeft verschillende soorten licht in zich en een daarvan is sfeerlicht. Sfeerlicht kan veel doen en dan maakt het niet uit of het om een kantoor of woning gaat. Sfeerlicht kan overal belangrijk zijn, maar is het voor de meeste mensen toch echt in de woning en de tuin van groot belang … en terecht, je woning is je veilige haven, je thuis en het is dus van belang dat je je er goed in voelt.
Licht in huis
Natuurlijk is licht niet het enige, maar sfeerlicht kan je woning wel afmaken. Sfeer kan je op verschillende manieren bereiken, maar het begint bij het totale lichtplan. De woning is een weerspiegeling van de mens die er woont en dus zet je eerst dat neer wat je belangrijk vindt in de woning, zoals:
- Je moet er leven, dus is de tafel en stoelen, een bank en wat kasten meestal de basis.
- Daarna ga je kijken hoe je dat geheel weer aan kunt kleden met mooie accessoires. Denk aan kleine bijzettafeltjes, kussens, planten, kunst etc.
- Je neemt je raambekleding onder de loep, want dat geeft ook vaak warmte aan de woning.
- Als je meubelen op de juiste plaats staan, ga je bekijken waar wat voor licht moet komen, je lichtplan dus.
Lichtplan
Een lichtplan geeft een beeld van waar je wat voor licht wilt hebben. Boven tafel zal een stevige bundel licht moeten zijn die ook voor verspreiding zorgt, maar met een dimmer kan je die ook tot sfeerlicht maken. Wil je een leeshoek hebben, zorg dan dat daar een spot of iets vergelijkbaars komt. Bij lezen heb je een goede lichtbundel nodig.
Heb je mooie items aan de muur hangen of op een dressoir of tafel staan, licht deze dan extra uit met een spot.
Kleur
Kleur kan ook sfeer brengen en er zijn steeds meer lampen met gekleurd licht. Een vaste kleur of een pallet wat je kan aanpassen naar gelang je gemoedstoestand. Soms kan een kleur iets versterken en dan maakt het een item nog mooier. Denk aan een plant in hard groen, met een groene spot die de plant van onderuit een extra hardgroene sfeer geeft. Heel apart als de aansluitende muur wit is.
Maar het kan ook een schilderij zijn met bijvoorbeeld vrij neutrale kleuren en één in het oog springende kleur. Zet de spot op die in het oog springende kleur en wijs het op het kunstwerk. De omgeving neemt de kleur aan van die ene in het oog springende kleur. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden hoe je kleur in de woning toe kunt voegen met licht.
Bron: Niekverlaan, Pixabay Sfeer
Sfeer bouw je niet op met één of twee mooie lampen, maar met een geheel. Als je in je woning komt kan goed licht een warme sfeer geven, maar verkeerd licht kan ook het tegenovergestelde effect bewerkstelligen. Werk dus niet altijd met teveel licht, maar kijk in je plan goed naar waar gebundeld licht moet zin, maar je een item even iets extra’s mee wilt geven en waar kleur de sfeer kan benadrukken.
Sfeer is heel persoonlijk
Het is belangrijk te beseffen dat sfeer heel persoonlijk is en sfeer is niet één op één over te nemen. De toonzalen geven dan ook voorbeelden aan, maar je zult naar je eigen situatie moeten kijken om de sfeer dat mee te geven, dan het in jouw woning tot zijn recht komt. Ervaar vervolgens of het ook dat gewenste effect geeft of pas het aan.
Sommige mensen houden van veel licht en door met veel kleine lichtpunten te werken, kan je met veel licht toch sfeervol zijn. Een ander heeft liever niet te veel licht, maar kan met enkele eyecatcher weer tot een sfeervol geheel komen.
Kopieer dus niet, maar kijk goed naar hoe je je huis hebt ingericht en pas daar je lichtplan op aan.
Vlammen
Bij uitstek sfeermakers zijn natuurlijk de echte vlammen. Vlammen in open vuur van de open haard of de gashaard, maar ook vlammen in de kaars. De kaars kan, mits veilig opgesteld, natuurlijk bij uitstek een sfeermaker zijn. Op een schouw, op een salontafel of op de eetkamertafel in de vorm zoals je die mooi vindt. Er zijn duizenden vormen en kleuren te koop, dus voor iedereen is er wel een kaars die de sfeer kan benadrukken. Combineer het met een mooie kandelaar of een windlicht en je hebt er zomaar een eyecatcher bij.
Tot slot
Sfeerlicht is de afmaker in de woning. Je hebt al van alles neergezet voor sfeer en dan heb je iets nodig om het tot een geheel te maken. Sfeerlicht is zo’n “afmaker”. Kijk zorgvuldig naar alle mogelijkheden, kom dan tot een goed plan en voer het uit.