Wat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methoden

Wat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methoden De wasbak wordt in elk huishouden veel gebruikt, dus als hij verstopt is, merk je dat meteen! Een verstopte gootsteen gebeurt gewoonlijk als gevolg van opgebouwd vuil in de leidingen van etensresten, vet en ander vuil. Wat kun je doen om de gootsteen te ontstoppen en hoe kun je voorkomen dat hij weer verstopt raakt?
Bron: Semihnural, PixabayBron: Semihnural, Pixabay
Je afvoer is verstopt, wat nu? Hoewel winkels veel chemische producten verkopen om je waterafvoer te ontstoppen, kunnen deze producten schade aan de leidingen veroorzaken. Vaak duwen de producten het opgehoopte vuil alleen maar dieper door de keukenafvoer, en kan er zo een grotere verstopping ontstaan. Gelukkig zijn er andere manieren om de gootsteen weer vrij te maken, voordat je de plaatselijke loodgieter belt:

Methode 1: Kokend water

Probeer je afvoer te ontstoppen met kokend water. Warm water is niet genoeg het water moet kokend heet zijn om de verstopping los te maken. Het water zorgt ervoor dat vastzittend vet oplost en wegspoelt. Het kan zijn dat het de eerste keer niet lukt, herhaal het in dat geval een aantal keer. Lukt het nog steeds niet, probeer dan methode 2, met azijn en zuiveringszout.

Een waarschuwing

Gebruik geen kokend water als je PVC-buizen hebt, omdat de hitte de verbindingen los kan maken. Zorg er bovendien voor dat je nooit kokend water rechtstreeks in een porseleinen wasbak giet, want het kan barsten. Giet altijd het water rechtstreeks in de afvoer. Gebruik een grote ketel of pan, kook het op het vuur, giet het in de afvoer en herhaal indien nodig. Draag rubberen handschoenen voor eventuele hete waterspatten.
Bron: Evitaochel, PixabayBron: Evitaochel, Pixabay

Methode 2: Azijn en zuiveringszout

Als kokend water niet helpt, kun je het proberen met azijn en zuiveringszout. Zuiveringszout wordt ook wel 'baking soda' of 'baksoda' genoemd, en bestaat uit natriumbicarbonaat. Je kunt het vaak gewoon bij de supermarkt kopen, of online bestellen.

Hoe kun je het beste een gootsteen ontstoppen met soda? Begin met het gieten van 250 gram zuiveringszout in je afvoer. Giet hierna een half kopje azijn in de gootsteen, en dek de afvoer af met een lap. Het zuiveringszout zal een reactie geven met de azijn. Giet na 30 minuten kokend water in de afvoer.

Wat is zuiveringszout?

Zowel zuiveringszout (baking soda) en bakpoeder zijn rijsmiddelen, wat betekent dat ze worden toegevoegd aan baksels om kooldioxide te produceren en ervoor te zorgen dat ze rijzen. Bakpoeder bevat zuiveringszout, maar de twee stoffen worden gebruikt onder verschillende omstandigheden. Zuiveringszout wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda of E500 genoemd. Het is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat), wat absoluut niet geschikt is voor bakken en andere consumptie.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Wat is het verschil tussen bakpoeder en zuiveringszout?
Zuiveringszout is pure natriumbicarbonaat. Als zuiveringszout gecombineerd wordt met vocht en een zuur bestanddeel (bijvoorbeeld azijn), produceert de resulterende chemische reactie belletjes kooldioxide die uitzetten onder oventemperaturen, waardoor je baksel rijst. Bakpoeder bevat natriumbicarbonaat, maar ook wijnsteen (als zuurmiddel), en een droogmiddel (gewoonlijk zetmeel).

Methode 3: Gootsteenontstopper

Als je gootsteen volledig is verstopt, en er geen vloeistof meer door kan stromen, is het tijd voor een rubberen ontstopper met zuignap. Zorg ervoor dat je de juiste plopper hebt: een komvormige, en geen platte. Verwijder eventuele metalen zeven in je gootsteen. Vul de gootsteen halfvol met water, plaats de zuiger over de afvoer en zorg ervoor dat je een stevige afdichting hebt. Trek krachtig en snel aan de ontstopper om het afval te verwijderen.
Bron: Walter Siegmund, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Walter Siegmund, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Methode 4: Trekveer (ook: ontstoppingsveer)

Deze stalen slangen zijn verkrijgbaar bij de meeste ijzerhandels en kluswinkels. Ze maken gebruik van een lange flexibele staaldraad. Aan het einde van de staaldraad zit een handvat, waarin je kunt knijpen. Door te knijpen, gaat een grijper aan het andere einde van de trekveer open. Laat je los, dan sluit de grijper. Zo kun je iets vastpakken in lange dunne leidingen, waar je normaliter niet bij zou kunnen komen. Loodgieters gebruiken vaak verschillende typen ontstoppingsveren die in allerlei leidingen kunnen gaan en heel diep komen. Je kunt het zelf eerst proberen met een standaard trekveer die je bij de doe-het-zelfwinkel of ijzerhandel kunt kopen.

Ontstoppingsveer, hoe te gebruiken?

De slang wordt voorzichtig in de gootsteen gewerkt. Als je een obstakel tegenkomt, draai de slang of knijp het handvat zodat de klomp wordt vastgegrepen. Trek de slang voorzichtig terug. Een nadeel van de slang is dat je de leiding kunt beschadigen, dus zorg ervoor dat je de instructies goed opvolgt. Bij twijfel aan je eigen handigheid hierin, is het beter een loodgieter te bellen.

Wanneer bel je een loodgieter?

Hoewel deze methoden meestal effectief zijn in het verwijderen van verstoppingen in de gootsteen, kun je bij herhaaldelijk proberen uiteindelijk toch beter een loodgieter bellen. Grote problemen met sanitair vereisen professionele deskundigheid; zonder de juiste kennis, kun je meer kwaad dan goed doen.

Hoe voorkom je een verstopte afvoer?

De oorzaak van een verstopte gootsteen zijn meestal etensresten die samengeklonterd zijn door vet dat hard is geworden, maar ook koffieprut kan een afvoer blokkeren. Hier zijn een aantal richtlijnen waarmee je verstoppingen kunt voorkomen:
 • Alle etensresten eerst wegvegen in de afvalbak, voordat je servies in de wasbak schoonmaakt.
 • Het afvoerputje afdekken met zeven, zodat er geen klonten kunnen vormen.
 • Laat warm water in de afvoer lopen na elk gebruik. Warm water spoelt eventuele nieuwe opbouw weg, zodat deze niet gaat vastzitten aan de wand van de leiding.
 • Gooi elke week een handvol zuiveringszout in je waterafvoer en spoel dat door met warm water. Het is een natuurlijk schoonmaakmiddel en verwijdert vieze geurtjes.

Een heel andere oorzaak: gootsteen verstopt bij regen

Als je afvoer meestal wel normaal werkt, maar er bij regen water omhoog komt, zit het probleem in de regenafvoer. Bij heftige waterval loopt die dan niet goed door, en zoekt het water de weg van de minste weerstand: de afvoerputten. Controleer of het inderdaad daaraan ligt, door de regenafvoer los te maken. Maak vervolgens de regenafvoer vrij, en wacht de volgende regenbui af.

Wat kost een afvoer ontstoppen

Het verschilt per regio, maar de gemiddelde prijs die een loodgieter rekent voor het ontstoppen van een gootsteen ligt tussen de 75 en 100 euro. Dit is meestal inclusief BTW, materiaal, voorrijden en eventuele camera-inspectie. De meeste verstoppingen kan een loodgieter binnen 30 minuten oplossen, als het langer duurt, kan het zijn dat je een tarief betaalt voor de extra tijd. Er zijn ook loodgieters die geen betaling vragen als het probleem niet opgelost kan worden. Zorg er in elk geval voor dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt over de prijs. Blijf er ook bij, en laat de loodgieter uitleggen wat er aan de hand is en hoe hij het oplost. Wie weet kun je het de volgende keer zelf oplossen!

Lees verder

© 2017 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?Een gootsteen ontstoppen kan je op veel manieren doen. Helaas weten veel mensen niet hoe dit moet. Ik leg jou de meest h…
Verstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezenVerstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezenWe hebben er allemaal mee te maken: een verstopte afvoer. De spoelbak in de keuken of in de badkamer, het bad of het dou…

Vlekken in kleding: verwijderen met huishoudmiddelenVlekken in kleding: verwijderen met huishoudmiddelenFruit, rode wijn, chocola, jus, kauwgom, koffie, lippenstift, melk, verf en vet hebben allemaal met elkaar gemeen dat zi…
Hoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmakenHoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmakenBarbecueën is een geliefde manier van koken van vele koks en hobbykoks. Met name op een zonnige dag worden er vele barbe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • http://www.wikihow.com/Clear-a-Clogged-Drain-with-Vinegar
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Trekveer_(installatietechniek)
 • https://crunchybetty.com/clean-your-drains-baking-soda-vinegar/
 • http://www.wikihow.com/Clear-a-Clogged-Drain-with-Vinegar
 • http://www.wikihow.com/Unclog-a-Kitchen-Sink
 • http://www.wikihow.com/Plunge-a-Sink
 • http://www.aromatherapie-info.com/afvoer-ontstoppen.html
 • https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/afvoer-ontstoppen-met-ontstoppingsveer/
 • http://everyhomeremedy.com/apple-cider-vinegar-home-remedies/
 • http://rioolnetafferden.nl/main/veel-gestelde-vragen/#pijpenstelen
 • https://omaweetraad.nl/diversen/verstopte-gootsteen
 • https://www.buzzfeed.com/erinphraner/clogged-sink-fix-it-in-no-time-with-this-diy-dran-o?utm_term=.xoZxvK7L2#.amMVolxGK
 • Afbeelding bron 1: Semihnural, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Evitaochel, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Walter Siegmund, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.