Zelf een afvoer ontstoppen

Het is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgieter altijd nog bellen mocht het zelf niet lukken om de afvoer te ontstoppen. Er zijn verschillende manieren om de afvoer vrij te krijgen van een ontstopping. De meest eenvoudige manier is het gebruik van ontstoppingsmiddel. Ben je niet vies van een beetje werk dan zijn er ook andere mogelijkheden.

Afvoer ontstoppen

Afhankelijk van het soort afvoer dat is verstopt kun je verschillende manieren toepassen om de afvoer te ontstoppen. De twee meest voorkomende verstopte afvoeren zijn die van het toilet en van een wastafel of een gootsteen. Hoe je beide afvoeren kunt ontstoppen wordt hieronder beschreven. Je hoeft bij verstoppingen niet gelijk een loodgieter te laten komen. De meeste verstoppingen kun je zelf oplossen.

Hoe ontstaat een verstopping?

Als een afvoer is verstopt dan is er sprake van een blokkade in de afvoerbuis. Bij bijvoorbeeld het toilet kan het gebeuren dat er te veel toiletpapier opgehoopt zit in de afvoerbuis. Hierdoor kan het afvalwater niet meer wegstromen waardoor de verstopping een feit is. Bij een wastafel is vaak sprake van een verstopte sifon. Een sifon is het zwanenhals vormige stuk buis vlak onder de wastafel. Door het wegspoelen van haren en vuil verstopt langzaam de sifon.

Bij een gootsteen is ook vaak de sifon verstopt. Meestal komt dit vanwege het wegspoelen van etensresten en vuil in de gootsteen. Naar verloop van tijd raakt dan de sifon verstopt.

Afvoer ontstoppen met een ontstopper

Je kunt in de winkel een speciale afvoer ontstopper kopen. Dit is vaak een stok met daar aan een oranje zuignap bevestigd. Om de afvoer te ontstoppen met een ontstopper zet je de zuignap op het putje of gootje. Duw nu de zuignap naar beneden. Maak, door de stok goed vast te houden, trekkende bewegingen naar boven en beneden. Deze techniek zorgt er voor dat het opgehoopte vuil in de afvoerbuis wordt losgemaakt. Door af en toe water in het putje te gooien kun je zien of de verstopping langzaam los laat.

Sifon ontstoppen

Kun je gemakkelijk bij de sifon van de verstopte gootsteen of wastafel komen, dan is het een goede optie om deze eens schoon te maken. De meeste sifons hebben aan de onderkant een draaidop zitten. Als jouw sifon dat niet heeft kun je de gehele sifon losdraaien. Voordat je dit doet zet je eerst een emmer eronder. Als éénmaal de dop van de sifon is afgedraaid komt er veel troep en water uit. Je kunt nu de sifon van binnen schoonmaken met een borsteltje (bijvoorbeeld een oude tandenborstel). Draai daarna de dop er weer op en controleer of er geen lekkage is door er water doorheen te laten lopen.

Afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer

Er zijn speciale ontstoppingsveren te koop waarmee je een afvoer kunt ontstoppen. Een ontstoppingsveer is een stuk stevig ijzerdraad in de vorm van een kabel, waarmee je in de afvoer kunt prikken. De bedoeling van deze manier van ontstoppen is om de prop vuil in de afvoerbuis los te prikken. Als je de prop los hebt gekregen dan moet je de afvoer goed doorspoelen.

Gebruik van ontstoppingsmiddelen

Als je het voorgaande te vies vindt om uit te proberen dan kun je ook een fles ontstoppingsmiddel in de winkel kopen. Voordat je dit doet is het verstandig om eerst naar het materiaal van de afvoerbuis te kijken. Is die van plastic of van metaal? In de winkel moet je namelijk wel het juiste ontstoppingsmiddel kopen. Bepaalde ontstoppingsmiddelen tasten een plastic afvoerbuis aan. Je kunt hierdoor lekkage krijgen. Let dus goed op wat je koopt en of het geschikt is voor de afvoerbuis waarin je het wilt gieten.
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Niets is zo vervelend als een verstopte wc. Het kan iedereen gebeuren dat een wc verstopt zit en als dat gebeurt, dan wo…
Help! Verstopte wc: oorzaken en oplossingenHelp! Verstopte wc: oorzaken en oplossingenEen verstopte wc is helemaal geen lachertje. Het wordt zelfs heel onaangenaam wanneer je een verstopt toilet hebt als er…
Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!Alle afvoersystemen zullen op een bepaald moment verstoppingen hebben. Vaak zijn deze eenvoudig te verhelpen, zonder een…

Hoe kun je een vloer egaliseren?Hoe kun je een vloer egaliseren?De vloer egaliseren is een klus die vaak erg belangrijk wanneer je een nieuwe vloer wilt plaatsen. Waarom is het egalise…
Cv-ketel bijvullen en ontluchtenAls de waterdruk te laag is dan moet de cv-ketel worden bijgevuld. De juiste waterdruk is tussen één en twee bar. Een cv…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.