Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!
Alle afvoersystemen zullen op een bepaald moment verstoppingen hebben. Vaak zijn deze eenvoudig te verhelpen, zonder een loodgieter te bellen. Leer nu hoe je de meeste hardnekkige verstoppingen kunt aanpakken. Als het na herhaaldelijk proberen echter niet lukt om de afvoer vrij te maken, draag de taak dan over aan een professionele vakman. Te veel kracht uitoefenen bij het ontstoppen kan blijvende schade toebrengen aan een leiding.
Wat heb je nodig om te ontstoppen?
Het meeste gereedschap kun je in elke doe-het-zelf winkel of ijzerwaren winkel kopen. Het eerste gereedschap is een
rubberen ontstopper (vaak
plopper genoemd). Deze plopper kan eenvoudige blokkades hoog in de afvoer ontstoppen van gootstenen, baden, wc’s en douches.
Zit de verstopping echter dieper in de afvoerpijp, dan is het handig een
ontstoppingsveer te kopen. Daarnaast zijn nog verschillende soorten speciale ontstoppers zoals een
rioolontstopper,
wc-ontstopper,
gootsteenonstopper of
hogedrukontstopper. Ontstoppers kun je ook vaak huren, een goed alternatief als je er weinig gebruik van maakt of nog niet precies weet welke voor jouw situatie geschikt is.
Het is ook handig
azijn,
baksoda of een kant-en-klaar
ontstoppingsmiddel in huis te hebben. Tenslotte maakt het een makkelijk karwei als je een
emmer of plastic teiltje, rubberen
handschoenen en een
zaklantaarn hebt.
Aan de slag
Pompen met de ontstopper
Kleine verstoppingen kunnen opgelost worden met een rubberen ontstopper: Vul de gootsteen met een laagje water. Prop een natte doek in de overloop opening. Plaats de rubberen kop van de plopper over de afvoer. Maak een aantal krachtige pompbewegingen en trek dan de plopper met een snelle stevige beweging los. Herhaal dit een aantal keer en controleer of het water wegstroomt.
De zwanenhals vrij maken
Als de rubberen ontstopper geen resultaat oplevert, moet je bij verstopping in de wasbak of de gootsteen de zwanenhals (ook wel:
sifon of
waterslot) schoonmaken. Zet een emmer onder de zwanenhals om water en vuil op te vangen. Schroef de beker van de zwanenhals los en maak hem schoon. Als de verstopping verder in de hals zit, buig dan een klerenhanger of ijzerdraad tot een nauwe lange lus en draai deze voorzichtig rond in de hals om het vuil te verwijderen. Plaats de zwanenhals terug en draai hem goed maar voorzichtig vast.
Ontstoppingsmiddel
Als de afvoer nog steeds verstopt is of de blokkade is niet bereikbaar, kun je een kant-en-klare ontstopper gebruiken. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking, draag handschoenen, vermijd spatten, zorg voor voldoende ventilatie en spoel daarna met veel water na.
De meeste ontstoppingsmiddelen bevatten zeer agressieve chemische bestanddelen, die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Kies daarom voor milieuvriendelijke en biologische ontstoppers.
Je kunt ook je eigen vloeibare ontstopper maken, uit gewone azijn en eventueel baksoda (Natrium Bicarbonaat). Hier is een eenvoudige en natuurlijke methode om je gootsteen of doucheputje te ontstoppen:
- Giet een glas witte azijn in de afvoer. Strooi daarna een half glas soda in de pijp. Door het schuimen worden de leidingen schoongemaakt. Laat dit minimaal een uur inwerken.
- Kook een liter water en giet het hete water in de afvoer.
- Gebruik de plopper om de verstopping in beweging te krijgen.
- Spoel de afvoer nog een keer door met heet water.
- Wacht een tijdje tot het water is doorgestroomd
Herhaal stap 1 tot en met 5 totdat de afvoer vrij is. Het kan een aantal rondes duren totdat je verbetering ziet.
Ontstoppingsveer
Als het ploppen en het ontstoppingsmiddel niet werken, gebruik je de ontstoppingsveer. Dit is een stalen veer van vijf tot tien meter. Sommige ontstoppingsveren hebben een klauw aan het einde. Let bij de productbeschrijving erop dat de veer zowel U als S bochten kan volgen. Je duwt de veer voorzichtig in een draaiende beweging de afvoer in. Hierdoor wordt het vuil uit de leiding losgeschraapt. Forceer hier bij zo min mogelijk, omdat je anders de leidingen kunt beschadigen.
Het zwaardere werk
Voor de gespecialiseerde en/of zwaardere ontstoppers kun je het beste advies vragen aan de leverancier of verhuurder.
De vakman
Heb je een vermoeden dat je leidingen beschadigd zijn of is de verstopping zeer hardnekkig, aarzel dan niet een rioolexpert of loodgieter te bellen. Je loopt dan minder risico onnodige schade te veroorzaken aan je buizenstelsel, wat voor nog hogere kosten kan zorgen.
Probeer tijdens het eerste telefoongesprek met de loodgieter zoveel mogelijk details alvast te bespreken. Daarna kun je samen al een redelijke schatting van de kosten maken. Ook kun je meteen inschatten of de loodgieter geschikt is voor de klus. Idealiter stelt een loodgieter al veel vragen aan de telefoon, en geeft hij wat uitleg over de mogelijke oorzaken.
Is de loodgieter eenmaal aan het werk in je woning, blijf er bij en toon veel interesse voor zijn werk. Als hij een enthousiaste vakman is, zal hij veel kennis delen die ervoor kan zorgen dat je de volgende keer zelf het probleem kunt oplossen, of nog beter, kunt voorkomen dat er een probleem ontstaat!
Lees verder