Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!

Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter! Alle afvoersystemen zullen op een bepaald moment verstoppingen hebben. Vaak zijn deze eenvoudig te verhelpen, zonder een loodgieter te bellen. Leer nu hoe je de meeste hardnekkige verstoppingen kunt aanpakken. Als het na herhaaldelijk proberen echter niet lukt om de afvoer vrij te maken, draag de taak dan over aan een professionele vakman. Te veel kracht uitoefenen bij het ontstoppen kan blijvende schade toebrengen aan een leiding.

Wat heb je nodig om te ontstoppen?

Het meeste gereedschap kun je in elke doe-het-zelf winkel of ijzerwaren winkel kopen. Het eerste gereedschap is een rubberen ontstopper (vaak plopper genoemd). Deze plopper kan eenvoudige blokkades hoog in de afvoer ontstoppen van gootstenen, baden, wcs en douches.

Zit de verstopping echter dieper in de afvoerpijp, dan is het handig een ontstoppingsveer te kopen. Daarnaast zijn nog verschillende soorten speciale ontstoppers zoals een rioolontstopper, wc-ontstopper, gootsteenonstopper of hogedrukontstopper. Ontstoppers kun je ook vaak huren, een goed alternatief als je er weinig gebruik van maakt of nog niet precies weet welke voor jouw situatie geschikt is.

Het is ook handig azijn, baksoda of een kant-en-klaar ontstoppingsmiddel in huis te hebben. Tenslotte maakt het een makkelijk karwei als je een emmer of plastic teiltje, rubberen handschoenen en een zaklantaarn hebt.

Aan de slag

Pompen met de ontstopper

Kleine verstoppingen kunnen opgelost worden met een rubberen ontstopper: Vul de gootsteen met een laagje water. Prop een natte doek in de overloop opening. Plaats de rubberen kop van de plopper over de afvoer. Maak een aantal krachtige pompbewegingen en trek dan de plopper met een snelle stevige beweging los. Herhaal dit een aantal keer en controleer of het water wegstroomt.

De zwanenhals vrij maken

Als de rubberen ontstopper geen resultaat oplevert, moet je bij verstopping in de wasbak of de gootsteen de zwanenhals (ook wel: sifon of waterslot) schoonmaken. Zet een emmer onder de zwanenhals om water en vuil op te vangen. Schroef de beker van de zwanenhals los en maak hem schoon. Als de verstopping verder in de hals zit, buig dan een klerenhanger of ijzerdraad tot een nauwe lange lus en draai deze voorzichtig rond in de hals om het vuil te verwijderen. Plaats de zwanenhals terug en draai hem goed maar voorzichtig vast.

Ontstoppingsmiddel

Als de afvoer nog steeds verstopt is of de blokkade is niet bereikbaar, kun je een kant-en-klare ontstopper gebruiken. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking, draag handschoenen, vermijd spatten, zorg voor voldoende ventilatie en spoel daarna met veel water na.

De meeste ontstoppingsmiddelen bevatten zeer agressieve chemische bestanddelen, die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Kies daarom voor milieuvriendelijke en biologische ontstoppers.

Je kunt ook je eigen vloeibare ontstopper maken, uit gewone azijn en eventueel baksoda (Natrium Bicarbonaat). Hier is een eenvoudige en natuurlijke methode om je gootsteen of doucheputje te ontstoppen:
  1. Giet een glas witte azijn in de afvoer. Strooi daarna een half glas soda in de pijp. Door het schuimen worden de leidingen schoongemaakt. Laat dit minimaal een uur inwerken.
  2. Kook een liter water en giet het hete water in de afvoer.
  3. Gebruik de plopper om de verstopping in beweging te krijgen.
  4. Spoel de afvoer nog een keer door met heet water.
  5. Wacht een tijdje tot het water is doorgestroomd

Herhaal stap 1 tot en met 5 totdat de afvoer vrij is. Het kan een aantal rondes duren totdat je verbetering ziet.

Ontstoppingsveer

Als het ploppen en het ontstoppingsmiddel niet werken, gebruik je de ontstoppingsveer. Dit is een stalen veer van vijf tot tien meter. Sommige ontstoppingsveren hebben een klauw aan het einde. Let bij de productbeschrijving erop dat de veer zowel U als S bochten kan volgen. Je duwt de veer voorzichtig in een draaiende beweging de afvoer in. Hierdoor wordt het vuil uit de leiding losgeschraapt. Forceer hier bij zo min mogelijk, omdat je anders de leidingen kunt beschadigen.

Het zwaardere werk

Voor de gespecialiseerde en/of zwaardere ontstoppers kun je het beste advies vragen aan de leverancier of verhuurder.

De vakman

Heb je een vermoeden dat je leidingen beschadigd zijn of is de verstopping zeer hardnekkig, aarzel dan niet een rioolexpert of loodgieter te bellen. Je loopt dan minder risico onnodige schade te veroorzaken aan je buizenstelsel, wat voor nog hogere kosten kan zorgen.

Probeer tijdens het eerste telefoongesprek met de loodgieter zoveel mogelijk details alvast te bespreken. Daarna kun je samen al een redelijke schatting van de kosten maken. Ook kun je meteen inschatten of de loodgieter geschikt is voor de klus. Idealiter stelt een loodgieter al veel vragen aan de telefoon, en geeft hij wat uitleg over de mogelijke oorzaken.

Is de loodgieter eenmaal aan het werk in je woning, blijf er bij en toon veel interesse voor zijn werk. Als hij een enthousiaste vakman is, zal hij veel kennis delen die ervoor kan zorgen dat je de volgende keer zelf het probleem kunt oplossen, of nog beter, kunt voorkomen dat er een probleem ontstaat!

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?Een gootsteen ontstoppen kan je op veel manieren doen. Helaas weten veel mensen niet hoe dit moet. Ik leg jou de meest h…
Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Niets is zo vervelend als een verstopte wc. Het kan iedereen gebeuren dat een wc verstopt zit en als dat gebeurt, dan wo…

Leren verven met verfrollersLeren verven met verfrollersEr bestaan diverse mogelijkheden om verf op een oppervlak aan te brengen. Vaak hangt het van het oppervlakte af wat de b…
Het buigen van houtHet buigen van houtHet buigen van hout is lastig, maar niet onmogelijk voor diegene die de moeite neemt om zich de techniek eigen te maken.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://www.crunchybetty.com/clean-your-drains-with-baking-soda-and-vinegar-surprise
  • http://www.zelfrioolontstoppen.nl/
  • https://www.youtube.com/watch?v=tbGgZH_rzp0
Reactie

Marco, 19-05-2017
Of je koopt, zoals ik, op Marktplaats een Drain King. Die sluit je aan op je kraan en vervolgens laat je die zakken in je afvoerbuis. Je laat de kraan een kwartier lopen en het resultaat is verbluffend, je weet niet wat je meemaakt als je het water weer laat weglopen. Reactie infoteur, 26-06-2017
Klinkt goed! Wel uitkijken voor beschadiging, of heeft de drain king daar een beveiliging voor?

Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.