Vlekken in kleding: verwijderen met huishoudmiddelen

Vlekken in kleding: verwijderen met huishoudmiddelen Fruit, rode wijn, chocola, jus, kauwgom, koffie, lippenstift, melk, verf en vet hebben allemaal met elkaar gemeen dat zij voor hardnekkige vlekken in kleding kunnen zorgen. Voorzichtig omgaan met deze substanties om vlekken te vermijden is het beste advies. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar wat nou als eenmaal een vlek in of vuil de kleding zit? Met behulp van enkele basisprincipes, huishoudmiddelen, wassen en ook (professionele) vlekverwijderaars kan een kledingstuk gered worden van een troosteloos bestaan in de kledingkast.

Inhoudsopgave


Basisprincipes bij het verwijderen van vlekken

Door gebruik te maken van enkele simpele basisprincipes is het verwijderen van vlekken uit onder meer een jurk, broek, T-shirt, jas, trui en overhemd te vergemakkelijken. De volgende principes kunnen bij het weghalen van vlekken in acht worden genomen:
 1. Het is belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te behandelen (het liefst direct!). Hoe langer de vuiligheid de tijd krijgt om in te drogen, hoe lastiger het wordt om de vlek uiteindelijk te verwijderen.
 2. Een veel gemaakte fout is dat men over de vlek heen wrijft in de veronderstelling dat deze daardoor verminderd. Op het oog lijkt de vlek inderdaad minder zichtbaar, maar wrijven heeft echter het tegenovergestelde effect. Door over de vlek te wrijven wordt het vuil dieper in het kledingstuk gewreven en neemt meestal het oppervlak van de vlek toe.
 3. Wrijven mag niet, maar wat dan wel? Raadzaam is om de vlek te deppen met keukenrol of een papieren zakdoek. Als deppen niet mogelijk (bijvoorbeeld bij een vaste substantie is) dan kunnen resten van de vuiligheid worden verwijderd met bijvoorbeeld een theelepel.
 4. Ga daarna zo snel mogelijk aan de slag met een sopje van zeep, afwasmiddel of (vloeibaar) wasmiddel en lauw water. Leg eerst een handdoek, een stuk keukenpapier of een papieren zakdoek onder het gedeelte van de stof en dep de vlek daarna met het zojuist samengestelde (vlekken)middel. Sluit af met het droog maken van de vlek door deze wederom te deppen en draai vervolgens zo snel mogelijk een normale was met inbegrip van het vieze kledingstuk.

Andere huishoudmiddelen tegen vlekken

Niet alle vlekken zullen - ook indien de basisprincipes strikt worden opgevolgd - met afwasmiddel, zeep of (vloeibaar) wasmiddel zomaar verdwijnen. Gelukkig zijn er doorgaans tal van andere huishoudelijke middelen die in plaats van zeep, afwasmiddel of (vloeibaar) wasmiddel in combinatie met lauw water kunnen worden gebruikt voor het wegnemen van de viezigheid op kleding. Het is dan ook handig om de volgende middeltjes in huis te hebben:
 • alcohol;
 • ammonia;
 • bleek;
 • chloor;
 • spiritus (kleurloos);
 • terpentine;
 • wasbenzine.

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik agressieve middelen

Wanneer men met de bovenstaande middelen aan de slag gaat is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk onder meer aan het openzetten van een of meerdere ramen in huis. De vochtige dampen van deze (schoonmaak)middelen zijn namelijk schadelijk en het inademen moet dan ook zoveel mogelijk worden voorkomen. Een combinatie van chloor en ammonia levert bijvoorbeeld een zeer giftig gas op. Maar ook met wasbenzine - licht ontvlambaar - moet zorgvuldig worden omgesprongen en spreekt het voor zich dat extra oplettendheid is geboden met het gebruik van de middelen als er kinderen in huis aanwezig zijn.

Vlekkenwijzer voor kleding

Ondanks de basisprincipes en de huishoudelijke middelen kan het voorkomen dat zelfs deze niet het gewenste effect hebben. Immers, het blijven basisprincipes en soms vergen vlekken of vuiligheid op kleding nou eenmaal een speciale aanpak. In het onderstaande overzicht staan veelvoorkomende vlekken met daarbij de wijze waarop de vlekken effectief kunnen worden weggehaald.

Vlekkenwijzer

VlekHoe deze te verwijderen?
BalpenVerwijderen met alcohol, melk of spiritus. Vervolgens normaal wassen of indien het een formeel kleding stuk betreft naar de stomerij brengen.
BierGelukkig geeft bier zelden blijvende vlekken. De vlek wordt veroorzaakt door de suikers die bier bevat en zullen wanneer het kledingstuk enige tijd wordt geweekt verdwijnen. De suikers lossen daarbij in het water op.
BloedZo snel mogelijk met koud water en een kleine hoeveelheid (synthetisch) wasmiddel uitwassen. Wanneer dit direct wordt gedaan dan kan een bloedvlek helemaal verdwijnen. Kies daarbij eerst voor een spoelprogramma (koud!) en voeg zout toe aan het water. Vervolgens het kledingstuk op 60 graden wassen (let op: sommige kleding krimpt bij wassen op hogere temperaturen. Kies in zo'n geval voor de hoogst toelaatbare temperatuur). Een oude bloedvlek eerst met een biologische wasmiddeloplossing voorwassen. Is de vlek hardnekkig? Dan kan een nachtje weken in eenzelfde biologische wasmiddeloplossing nog uitkomst bieden.
BraakselBehandelen met een mengsel van azijn en water. Vijf minuten laten intrekken en daarna uitwassen met water. Nadien normaal wassen.
ChocoladeStart met het verwijderen van de chocoladeresten met een lepel. Daarna het kledingstuk goed uitspoelen met koud water en vervolgens op 30 graden wassen met normaal wasmiddel. Als de vlek niet weg is, kan worden overwogen om nog een keer te wassen.
EigeelIn een zeepoplossing met lauw water uitwassen. (Indien nodig) kort laten inweken en vervolgens normaal wassen.
FruitSpoel de vlek met koud water af en was het kledingstuk daarna zoals gebruikelijk. Bleekmiddel kan worden gebruikt als de vlek niet weggaat en het witte kleding betreft.
GrasDeppen met spiritus of alcohol en vervolgens normaal wassen. Ook hier kan een bleekmiddel worden gebruikt indien het om witte kleding gaat.
JamMet lauw water de vlek deppen en vervolgens normaal wassen.
JusKan het beste worden behandeld met wasbenzine of terpentine. Jus resten kunnen eerst eventueel met een theelepel of de botte kant van een mes worden weggeschraapt. Kleurafwijkingen veroorzaakt door de vlek zijn te handelen met water en een scheutje ammoniak.
KaarsvetStart met het verwijderen van het kaarsvet met een lepel. Overgebleven resten kunnen wellicht worden verwijderd door het kledingstuk te strijken. Leg hierbij het te strijken gedeelte tussen twee stukken keukenpapier. Is de vlek nog niet weg? Dan kan worden gedacht aan het behandelen van de vlek met wasbenzine.
KauwgomHet kledingstuk direct een paar uur in de diepvries stoppen. Als het goed is kan na enige uren de kauwgom eraf worden gepeuterd.
KoffieLaten inweken, kort inwrijven (ja inwrijven!) met wasmiddel en vervolgens normaal wassen. Oude vlekken kunnen voor het wassen eerst worden behandeld met glycerine. Dit maakt de vlek namelijk weer zacht.
Lijm(resten)Lijm(resten) op kleding is weg te halen met onder andere aceton en terpentijn. Echter de gouden tip bij het verwijderen van lijmresten van kleding is het gebruik van stickerverwijderaar.
LippenstiftDeppen met alcohol en vervolgens met fijnwasmiddel wassen.
NagellakNet als bij nagels zelf met aceton behandelen. Let op stoffen die aceton niet kunnen verdragen!
ParfumParfumvlekken vergen helaas een meer radicale aanpak. De vlek met behulp van watten en alcohol inwrijven. Restanten van de vlek zijn vervolgens te behandelen met ossengalzeep.
PindakaasEerst zoveel mogelijk van de pindakaas wegschrapen met een theelepel of de botte kant van een mes. Vervolgens met een warm sopje de vlek schoonmaken en indien dit geen resultaat geeft behandelen met trichloorethyleen.
Rode wijnDirect zoveel mogelijk van de wijn laten opnemen met keukenrol. Vervolgens de vlek met zout bedekken en ongeveer dertig minuten laten intrekken (de rode kleur trekt in het zout). Daarna de vlek deppen met wasmiddel en water en nadien afspoelen met koud water. Het beste is om direct daarna het kledingstuk normaal te wassen.
SchoenpoetsMet terpentine of wasbenzine deppen en nadien normaal wassen
TomatenBegin met het uitspoelen in lauw water. Voor het beste resultaat wordt daarna 1 tot 3 uur weken in een lauw (wasmiddel)sopje aanbevolen. Na het weken: uitspoelen en normaal wassen.
VerfZo snel mogelijk behandelen! Een witte schone katoenen lap gebruiken en deze drenken in terpentine of wasbenzine. Vervolgens met deze lap de vlek(ken) deppen.
ZalfDeppen met wasbenzine en direct wassen waarbij wasmiddel royaal mag worden toegevoegd. De meeste zalven zijn zeer vet en vergen een behoorlijke hoeveelheid wasmiddel om dit opgelost te krijgen

Professionele vlekverwijderaars

Naast huis-tuin-en-keukenmiddelen om vlekken te verwijderen zijn er ook tal van producenten die (professionele) vlekverwijderaars op de Nederlandse markt hebben gebracht. Het grote voordeel van deze middelen is dat zij - door een combinatie van specifieke bestanddelen - doorgaans bij allerlei verschillende soorten vlekken kunnen worden gebruikt. Men hoeft dan ook niet voor elke soort vlek een apart middel in huis te halen. Ook kunnen soms betere resultaten worden bereikt met een vlekverwijderaar dan bij gebruik van reguliere huis-tuin-en-keukenmiddelen. Nadeel van dergelijke producten is dat zij in de regel duurder zijn dan de huis-tuin-en-keukenmiddelen. Evenwel moet in ogenschouw worden genomen dat - wanneer huis-tuin-en-keukenmiddelen niet het gewenste effect hebben - het gebruik van een vlekverwijderaar als laatste redmiddel meestal goedkoper is dan het kopen van een nieuw kledingstuk.

Lees verder

© 2017 - 2024 Wetboek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…
Zo krijg je make-up vlekken uit je kledingZo krijg je make-up vlekken uit je kledingMake-up geeft heel makkelijk af op je kleding. Het is heel vervelend en het kan vlekken geven die slecht te verwijderen…

Huishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntHuishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntOm ruimte te winnen worden in keukens ook op hoge plekken kastjes gebouwd. Maar ook al komen de laatste decennia lange m…
Wat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methodenWat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methodenDe wasbak wordt in elk huishouden veel gebruikt, dus als hij verstopt is, merk je dat meteen! Een verstopte gootsteen ge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • https://omaweetraad.nl/vlekken
 • https://overhemden.com/blog/beste-tips-om-vlekken-uit-kleding-te-verwijderen/
 • http://www.vlekkengids.com/tips-bij-vlekken/
 • http://www.wasmachine.nl/nieuws/vlekken-verwijderen-kleding-was-tips.html
 • C. Halkes & A. Piers, Schoon!, Breda: Mo'Media 2009.
Wetboek (31 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.