Verstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezen

Verstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezen We hebben er allemaal mee te maken: een verstopte afvoer. De spoelbak in de keuken of in de badkamer, het bad of het doucheputje is geblokkeerd en we gaan het te lijf met plopper, ontstoppingsveer en waterpomptang.Door een behandeling met soda kunt u uw afvoersysteem echter schoon en vetvrij houden, waardoor de kans op verstopping grotendeels wordt gereduceerd. Als u deze behandeling maandelijks herhaalt, behoort een verstopte afvoer in uw huis al gauw tot het verleden.

Afvoer verstopt

Sinds de komst van de afwasmachine is het gevaar van verstopping van onze afvoerbuien alleen maar groter geworden. Waar wij vroeger extra vette borden en pannen nog even afveegden alvorens deze met borstel en afwasmiddel handmatig af te wassen, zetten we tegenwoordig alles zo in de vaatwasser en laten hem het werk doen.

Het werk doet hij natuurlijk prima; al het vet wordt keurig verwijderd van borden en pannen en beland in het afvoersysteem, waar het aankoekt en op den duur de doorvoer blokkeert. Ontstoppen moet dan gebeuren met plopper en ontstoppingsveer en vaak redt u het daar ook niet meer mee en moet professionele hulp worden ingeroepen.

Toch is er een beproefd middel uit vroegere jaren om vette aanslag in uw afvoerbuizen te voorkomen: soda! Het heeft zeer veel positieve eigenschappen;het is ontvettend, geurbestrijdend en het maakt uitstekend schoon. Daarbij is het een natuurproduct en is daarom niet milieubelastend en tast uw apparatuur en leidingen niet aan.

Hoe gaat dit in z’n werk?

  • U koopt een pak soda (vaak per 1 kg) bij de supermarkt. Prijzen variëren van € 0,50 - € 0,80 per kg.
  • Los 500 gr. op in 4 liter heet water. Roer goed door totdat alles is opgelost.
  • Giet het mengsel, voordat u naar bed gaat, in uw gootsteen en bad- of doucheafvoer .
  • In de ochtend spoelt u deze door met gewoon leidingwater.
  • Spoel emmer, gootsteen en douche of bad goed schoon van sodaresten

De (opgeloste) soda zal de vetresten in uw afvoerbuizen verwijderen of in ieder gaval drastisch verminderen, waardoor, bij een regelmatige behandeling van minstens eens per maand, de kans op verstopping vrijwel nihil zal zijn.

Enkele tips voor het blijvend schoonhouden van uw afvoer:

  • Verwijder vet in pannen en borden zoveel mogelijk met keukenrolpapier, alvorens deze af te wassen of in de vaatwasser te zetten.
  • Verwijder andere resten (haren, zeepresten etc.) regelmatig uit het doucheputje of sifon.
  • Gebruik een rubberen ontstopper, de zogenaamde “plopper”, in geval de verstopping niet uit zichzelf verdwijnt. Een paar keer persen en de afvoer is gauw weer vrijgemaakt.
  • Frituurvet of vette jus horen niet in afvoer thuis, maar in de vuilnisbak!

Soda voor andere doeleinden

Vanwege de sterk reinigende werking van soda op vuil en vooral vet, kunt u dit middel ook inzetten voor het schoonmaken van allerlei keukenapparaten en voorwerpen, die door gebruik vet worden; het aanrecht, fornuis, de afzuigkap maar ook de vloer- en wandtegels laten zich met een sodaoplossing gemakkelijk reinigen. De hardnekkige aanslag op uw barbeque of in uw pannen is na een paar uurtjes inweken met het mengsel (in de pannen een tijdje op het vuur laten koken, de barbeque onder waterdompelen) verdwenen.

Soda; een probaat middel tegen vuil, vet en aanslag. Zorg ervoor dat u het altijd in huis heeft!
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?Een gootsteen ontstoppen kan je op veel manieren doen. Helaas weten veel mensen niet hoe dit moet. Ik leg jou de meest h…
Ontstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelOntstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelNiks vervelender dan een wc, douche of wastafel die verstopt is. Water dat niet meer weg kan en geurtjes die terug omhoo…

Bouwaanvraag: veel voorkomende begrippenNederland kent vele regels en wetten. Tijdens het aanvragen van een bouwvergunning zult u een heleboel regels goed moete…
Een vochtige kelder renoverenEen vochtige kelder renoverenEen vochtige kelder is niet alleen vervelend maar ook schadelijk voor de gezondheid. Bovendien vermindert vocht de isole…
Bronnen en referenties
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 19-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.