Hoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmaken

Hoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmaken Barbecueën is een geliefde manier van koken van vele koks en hobbykoks. Met name op een zonnige dag worden er vele barbecues aangestoken voor een heerlijk avondje genieten. Een minder leuk aspect van barbecueën is dat het ook weer opgeruimd en schoongemaakt moet worden. Vooral het barbecuerooster kan flink veel aangekoekte etenswaren en verkoolde resten bevatten. Soms kost het veel tijd en inspanning om dit rooster weer schoon te krijgen. Er zijn echter wel methoden bekend die deze vervelende klus een stuk makkelijker kan maken.

Materiaal

Barbecueroosters zijn in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar. Veel gebruikte materialen zijn roestvrijstaal, gietijzer en gecoat aluminium. Voor het schoonmaken is het belangrijk dat je weet van welk materiaal je rooster gemaakt is. Zo is aluminium niet bestand tegen alle schoonmaakmiddelen en is gietijzer gevoeliger voor roesten. Het beste kun je schoonmaakmiddelen eerst op een stukje rooster testen of het materiaal ertegen bestand is.

Wanneer schoonmaken?

Een barbecuerooster is doorgaans het makkelijkst te reinigen direct na het barbecueën, als het rooster nog warm is. De etensresten zullen namelijk gaan aankoeken als je langer wacht met schoonmaken, waardoor het rooster lastiger schoon te krijgen is. Bij gietijzeren roosters moet je wel het rooster daarna weer goed invetten, om roestvorming te voorkomen.

Schoonmaaktips direct na het barbecueën

Direct na het barbecueën kun je een aantal methoden gebruiken om het schoonmaken van het rooster makkelijker te maken. Voor degene die geen zin hebben om 's avonds nog te boenen, zijn er ook methodes om het rooster op een juiste plek weg te leggen, waardoor het vuil niet aankoekt, maar het vuil de volgende dag nog makkelijk te verwijderen is.

Rooster nat houden

Leg het rooster na het barbecueën in het gras. Het vuil koekt niet aan en het rooster is de volgende dag eenvoudig schoon te maken.

Als je geen gras hebt kun je het rooster ook in een natte krant wikkelen. Dit principe werkt hetzelfde en het vuil koekt niet aan. Deze methodes zijn zeer geschikt voor aluminium en roestvrijstalen roosters, maar minder geschikt voor gietijzeren roosters, omdat er een kans bestaat dat deze gaan roesten.

Schoon branden

Bewaar de lege papieren zakken van het houtskool en leg deze na het barbecueën nog op de hete kolen. Hierdoor brand je het rooster nog even extra schoon waardoor het bijna niet meer schoongemaakt hoeft te worden. Even met een barbecueborstel het vuil verwijderen is dan al genoeg.

Schoonmaaktips aangekoekt barbecuerooster

Omdat niet iedereen zin heeft om 's avonds na het barbecueën nog te gaan schoonmaken, zijn er ook schoonmaaktips voor degene die het rooster een dag later, of zelfs vlak voor de volgende barbecue nog moeten schoonmaken. Voor het schoonmaken van een aangekoekt barbecuerooster is geen gouden tip. Er zijn vele manieren om de lastige klus wat makkelijker te maken. Hieronder vind je er een paar.

Weken in een vuilniszak

Smeer het rooster in met wat afwasmiddel en stop het in een grote vuilniszak. Knoop de vuilniszak dicht en laat het afwasmiddel er een nacht inweken. De volgende dag veeg je het vuil er met een sponsje gemakkelijk vanaf. In plaats van afwasmiddel kan je voor een roestvrijstalen rooster ook ovenreiniger of ammoniak gebruiken. Deze stoffen kunnen wel irriterend zijn voor de huid, luchtwegen en ogen. Wees dus voorzichtig en zorg dat er geen kleine kinderen of dieren bij de zak kunnen. Gebruik liever geen ovenreiniger of ammoniak op een aluminiumrooster omdat dit het materiaal kan aantasten.

Weken in een teil

Vul een grote teil met Biotex en kokend water. Leg het barbecuerooster hierin en laat het een nacht weken. De volgende dag kun je het rooster makkelijk schoonmaken. In plaats van Biotex kan je ook soda proberen. Gebruik echter nooit soda voor een aluminium rooster. Soda kan namelijk het aluminium aantasten. Ook kun je een gietijzeren rooster beter niet te lang laten weken omdat er dan een grotere kans op roesten bestaat.

Aangekoekte resten verwijderen

Maak van aluminiumfolie een propje en wrijf hiermee alle aangekoekte resten van het rooster. Het aluminium vormt zich naar het rooster en is stevig genoeg om de resten van het rooster af te halen.

Als je koffie zet met een koffiefilter kun je het koffiedrab gebruiken om aangekoekt vuil van het barbecuerooster te verwijderen. Je doet het koffiedrab op een schuursponsje en boent hiermee het rooster schoon.

Staalwol is een hulpmiddel dat al sinds lange tijd gebruikt wordt om aangekoekte resten te verwijderen. Omdat het ruw is, schuur je de aangekoekte resten makkelijk van het rooster. Het nadeel van staalwol is echter dat het het rooster kan beschadigen. Ook is het mogelijk dat er kleine deeltjes metaal achterblijven om het rooster die tijdens de volgende barbecue op het vlees terecht komen.

Schoonbranden

Leg het nog niet schoongemaakte rooster boven een brandende barbecue. Doe de deksel tien minuten dicht om het rooster goed te verhitten. Met een barbecueborstel kun je het schoongebrande rooster nu boven de barbecue makkelijker schoonmaken. Hierna kun je het rooster gewoon gebruiken.

Barbecue voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook bij de schoonmaak van een barbecuerooster. Voordat je begint met barbecueën kun je het best een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het rooster na het barbecueën makkelijker schoongemaakt kan worden.

Voorbereidingen

  • Vet het rooster voor gebruik goed in met olie. Doordat het rooster is ingevet blijven etensresten minder snel plakken aan het rooster. Dit zorgt voor minder aangekoekte resten na het barbecueën.
  • Tijdens het barbecueën kun je het rooster steeds insmeren met een halve citroen. Dit voorkomt dat de vetresten van vlees aankoeken aan het rooster.
  • Voorkom vervuiling van de barbecue door indirect te grillen. Dit kan door een aluminium lekbakje op de kooltjes te leggen dat het vet opvangt.
  • Verwijder tijdens het barbecueën etensresten door met een prop aluminiumfolie over het rooster te wrijven.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een zwenkbarbecue?Een zwenkbarbecue is een barbecue die over het vuur zwenkt. Je kunt deze barbecue kant en klaar kopen maar je kunt hem o…
Barbecue en grill tipsBarbecue en grill tipsEen barbecue organiseren tijdens een warme zomerdag voor familie en vrienden is leuk! Gezellig met z´n allen in de tuin,…
10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huisHet overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk d…
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…

Wat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methodenWat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methodenDe wasbak wordt in elk huishouden veel gebruikt, dus als hij verstopt is, merk je dat meteen! Een verstopte gootsteen ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vrije-tijd-tuin/bbq-rooster-schoonmaken
  • http://www.weber.com/NL/nl/tips--und--tricks/onderhoud/fc5.html
  • https://vrouw.nl/artikel/simpeler-leven-met-zamarra-kok/25752/schoonmaakadvies-zomer-zo-maak-je-een-barbecue-schoon
  • https://omaweetraad.nl/keuken/barbequerooster
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.