Een goede kruimeldief kopen: waar moet je op letten?
Een kruimeldief is een vorm van luxe, volgens sommigen. Maar dat geldt eigenlijk voor zoveel zaken. Het is toch een erg praktisch apparaat voor die kleine zaken, waar je de stofzuiger niet voor wilt pakken. De keuze in kruimeldieven is aanzienlijk. Op vergelijkingssites vind je zo een kleine tweehonderd modellen. Ieder met zijn eigen specificaties. Op welke zaken moet je letten wanneer je er eentje wil gaan kopen?
Een kruimeldief is bedoeld voor kleine klusjes, zodat je je stofzuiger dan niet nodig bent. Kruimeldieven zijn voorzien van een accu, zodat je ze altijd draadloos kunt gebruiken. Daarbij zijn ze altijd zo klein en licht dat je ze met een hand kunt gebruiken. Na gebruik plaats je het apparaat meestal weer op het basisstation, waar de accu meteen weer opgeladen wordt.
Kruimeldief of steelstofzuiger?
Er is een duidelijk verschil met een steelstofzuiger. Dat zijn volwaardige
stofzuigers, waarbij het apparaat geïntegreerd is in de steel. Er bestaan overigens wel modellen steelstofzuiger, waar je het zuiggedeelte kunt afnemen zodat je een kruimeldief krijgt. Deze laten we hier echter verder buiten beschouwing, maar een hoop van de onderstaande zaken gelden natuurlijk net zo goed voor dat soort apparaten.
Accu's, opladen en station
Het grote voordeel van de kruimeldief is dat je hem zo pakt, meeneemt en zonder extra handelingen kunt gebruiken. Geen gedoe met een snoer, zoals met een stofzuiger. Daarvoor heb je natuurlijk wel batterijen of een accu nodig. Een kruimeldief bevat echter ook een motor, die het nodige vermogen moet hebben om goed te kunnen zuigen. Dat kost het nodige aan elektrische energie, dus de meeste kruimeldieven zijn maar beperkt te gebruiken, voordat je ze weer op moet laden.
Gebruikstijd
De gebruikstijd bij kruimeldieven is beperkt. Dit isi de tijd die je het apparaat kunt gebruiken vanaf dat deze helemaal opgeladen is, totdat hij helemaal leeg is. In de praktijk liggen die tijden soms nog behoorlijk ver uit elkaar. Tussen minder dan tien minuten tot soms wel meer dan 35 minuten. De vraag is vooral hoe jij de kruimeldief verwacht te gebruiken en in hoeverre je minimale eisen stelt aan de gebruikstijd.
Accu types
Er worden verschillende soorten accu's in kruimeldieven toegepast. Denk aan lithium ion (Li-Ion), nikkel metaal hybride (NiMH) of Nikkel cadmium (NiCd). De laatste komt nog vaak voor, omdat ze goedkoop zijn. Een groot nadeel aan NiCd is dat je soort accu alleen mag opladen, wanneer de batterij helemaal leeg is. Dat is in de praktijk niet erg handig bij een kruimeldief. Je gebruikt hem even en legt hem weer weg. Te moeten wachten totdat de batterij volledig ontladen is, betekent vaak dat hij leeg is, terwijl je ermee werkt. Doe je dat niet, dan zal de capaciteit van de accu afnemen.
Met NiMH en Li-Ion heb je die problemen niet. Li-Ion heeft als grootste voordeel dat deze licht is en het langste mee gaat. De prijs is echter ook hoger
Er zijn allerlei modellen met uiteenlopende design op de markt
Merken kruimeldief
Er zijn allerlei fabrikanten die een of meerdere modellen op de markt hebben. Merken die je veel ziet zijn:
- Black & Decker
- AEG
- Dyson
- Philips
- Dirt Devil
- Bosch
- Hoover
Black & Decker en Dyson hebben over het algemeen een redelijk goede naam, waar het gaat om kruimeldieven. Maar garanties heb je nooit, dus wanneer je een bepaald model op het oog hebt, is het altijd aanbevolen op internet eens op zoek te gaan naar gebruikerservaringen of reviews.
Het opvangen van het stof
De meeste kruimeldieven vangen het stof op in een stofreservoir. Deze zal je na verloop van tijd moeten legen. Wacht daar niet te lang mee, want naarmate deze voller raakt, neemt de zuigkracht bij de meeste modellen snel af. Er zijn er ook bij, die een stofzak hebben, net als we van de meeste stofzuigers gewend zijn. Soms is dat een herbruikbare uitwasbare stofzak.
Voltages en zuigkracht
Het belangrijkste aan een kruimeldief is toch dat hij goed kan zuigen. Een belangrijke factor daarin is het voltage van de accu. Hoe hoger het voltage, hoe meer kracht het apparaat over het algemeen heeft. Het is geen garantie dat een apparaat met hoger accuvoltage ook altijd beter zuigt, maar het is wel een goede indicatie. De voltage lopen van 2,4 Volt tot meer dan 12 Volt. de voltages gaan in stapjes van 1,2 Volt, dus 2,4V, 3,6V, 4,8V, 6V, 7,2V en dan 9,6V, 12V of meer
Droog en nat?
Met de meeste kruimeldieven kun je alleen droge zaken opzuigen. Wil je ook vloeistoffen kunnen wegzuigen, dan moet je daar wel even specifiek op letten. In dat geval is het ook verstandig te proberen vast te stellen of het model van je keuze inderdaad zonder problemen natte zaken kan opzuigen. In de praktijk valt dat weleens tegen, dus probeer vooral op internet wat reviews of gebruikerservaringen te vinden.
Het gebruik van de kruimeldief
Het gemak waarmee je een kruimeldief kunt gebruiken is niet iets dat je eenvoudig kunt meten of dat wordt aangegeven op de verpakking. Toch is het niet onbelangrijk. De mate waarin deze aspecten van belang zijn, is verschillend per situatie. Een zinnige vraag die je jezelf kunt stellen, is hoe vaak en lang je verwacht de kruimeldief te gaan gebruiken. Is dat maar zelden en kortstondig, dan zijn ergonomische overwegingen minder belangrijk. Ook is het goed om even na te gaan wie, behalve jezelf, ermee zal gaan werken.
- Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van het apparaat. Je moet het gemakkelijk met een hand vast kunnen houden en gebruiken. Voor sommige mensen zal daarom gelden dat een licht model (minder dan 1 kilogram) veel geschikter is.
- Daarnaast kun je denken aan de knoppen en bediening. Bij sommige apparaten, moet je een knop ingedrukt houden, terwijl je zuigt. Dat is niet altijd even handig en voor sommige mensen zelfs erg vervelend. Andere modellen hebben een turbo knop hebben, voor tijdelijk extra vermogen, die je ingedrukt moet houden.
- Kleine wieltjes aan de zuigmond zijn handig, omdat je daarmee de kruimeldief op een oppervlak kunt laten rusten. Je hoeft niet het gehele gewicht te tillen en kunt zo gemakkelijker heen en weer bewegen. Een extra voordeel is dat het oppervlak zo wordt beschermd tegen stoten en krassen.
- Enkele kruimeldieven beschikken over een auto aansluiting. Dit kan erg handig zijn, bij het schoon maken van je auto. Maar ook voor gebruik in een vrachtwagen of camper is dat een erg praktische eigenschap.
- Kan het basisstation aan de wand kan worden bevestigd? Met de meeste kan dat wel, maar je kunt er niet blind van uitgaan.
- Net als in een stofzuiger zit in de meeste kruimeldieven één of meerdere filters. Hiermee wordt de lucht die het apparaat verlaat schoon gefilterd. Hoe meer en hoe beter, hoe prettiger in gebruik. Vooral voor mensen met een stofallergie verdient dit de nodige aandacht.
- Sommige modellen komen met verschillende accessoires, zoals opzetstukken. Denk aan diverse zuigmonden, zoals een borstelzuigmond (handig voor meubilair) of een spleetzuigmond (stof opzuigen uit kieren en spleten).
Wat kost een (goede) kruimeldief?
De prijzen variëren van nog geen twintig euro tot bedragen boven de tweehonderd euro. Dat zijn dan wel de wat extremere modellen. Het grootste aantal zitten in de prijsrange van vijftig euro tot rond de honderd euro.
Lees verder