Stofzuigers zonder stofzak: alleen maar voordelen?

Stofzuigers zonder stofzak: alleen maar voordelen? Een stofzuiger zonder stofzak. Nooit meer op zoek naar de juiste stofzak en dus ook meer dure stofzakken hoeven kopen. Dat klinkt natuurlijk ideaal. Toch hoor je ook weleens andere geluiden en de stofzuigers met stofzak zijn nog altijd populair. Is de stofzakloze stofzuiger echt zo ideaal, of kleven er toch nadelen aan? Welk huishouden is compleet zonder stofzuiger? Iedereen heeft er een, en soms zelfs meerdere. Tegenwoordig is de keuze in stofzuigers ook behoorlijk groot. Eén van de grootste vernieuwingen in de stofzuigerwereld zijn de stofzuigers zonder stofzak. Dit is de zogenaamde stofzakloze stofzuiger, ook wel cycloonstofzuiger genoemd.

Opkomst van de stofzakloze stofzuiger

Het merk Dyson heeft dit type bekend gemaakt en verkoopt ook alleen maar zuigers van dit type. Maar tegenwoordig hebben de meeste merken wel een aantal stofzakloze stofzuigers in het assortiment. Een uitzondering is Miele: zij verkopen alleen maar stofzuigers met stofzak.

Stof in een stofzakreservoir

In plaats van in een stofzak komt het stof bij dit type zuiger in een vast stofreservoir terecht. Dit is meestal doorzichtig, zodat je gemakkelijk kunt zien hoe vol het reservoir is en of het al geleegd moet worden. Je kunt het hele reservoir eenvoudig loskoppelen, zodat je het kunt legen. Het reservoir zelf kun je na legen, simpel reinigen met een sopje.

Het grote voordeel

Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen stofzuigerzakken meer hoeft aan te schaffen. Je bespaart je dus de regelmatige kosten van stofzuigerzakken. Tel je al die kosten bij elkaar op, gedurende de jaren, dan loopt dat bedrag nog aardig op. Je loopt dan ook nooit het risico dat je het juiste type stofzuigerzak niet meer kunt vinden.

Een ander voordeel is dat het afnemen en terugplaatsen van het reservoir. Dat is iets eenvoudiger dan het verwisselen van de stofzak. Maar eerlijk is eerlijk: echt moeilijk zijn beide niet. Vooral niet nadat je het aantal keer gedaan hebt.

Een hogere zuigkracht

Stofzakloze zuigers hebben meestal minder vermogen nodig om eenzelfde zuigkracht te leveren. Daarbij is het belangrijk het verschil te kennen tussen het vermogen van de stofzuiger en geleverde zuigkracht. Een goed ontworpen stofzuiger kan met minder vermogen net zoveel zuigkracht leveren als andere stofzuigers met een hoger vermogen.

Het lagere vermogen levert twee voordelen op. Je bespaart in de eerste plaats energie. Het vermogen van de motor is een op een met de energie die de stofzuiger uit je stopcontact haalt. Een stofzuiger met een kwart lager vermogen, neemt dus ook ene kwart minder elektriciteit. Maar voor de meeste mensen is het belangrijkste voordeel, dat een lager vermogen over het algemeen minder lawaai maakt. De herrie die een stofzuiger maakt, wordt door bijna iedereen erg storend gevonden. Verbeteringen op dat punt zijn dus erg welkom. Maar ook bij de traditionele modellen met stofzak, zijn de fabrikanten bezig het geproduceerde lawaai terug te brengen. Het verschil in geluid is dus wel sterk afhankelijk van de modellen die je vergelijkt.

Nadelen aan stofzakloos?

Zijn er dan alleen maar voordelen aan een stofzakloze stofzuiger? Helaas niet. Er zijn zeker een paar zaken waar je je bewust van moet zijn, voordat je overstapt op stofzakloos. Hoe zwaar de nadelen meewegen is afhankelijk van je situatie en persoonlijke voorkeur.

Legen van het reservoir

Het grootste nadeel is het moeten legen van stofreservoir. Dit is niet het smakelijkste klusje. En erger: tijdens het leeggooien ontstaan er bijna altijd wat stofwolken. Dit vinden veel mensen erg onprettig. Leeggooien van het reservoir moet je dan ook vooral niet in huis doen. Bij voorkeur buiten. In een garage, hokje of bijkeuken kan ook, maar dan moet je wel voorzichtig te werk gaan, anders kun je het vertrek meteen weer stofzuigen. Woon je in een flat, Om die reden is een stofzakloze stofzuiger ook sterk af te raden, wanneer je in een flat woont en geen buiten hebt. Een balkon kan natuurlijk wel een geschikte plek zijn.

Het stof legen in een zak

Wanneer je het stofreservoir leegt, moet je ook niet zo in de container doen. Zorg er altijd voor dat het stof in een afgesloten zak terecht komt. Anders is er een grote kans dat het stof wegwaait, wanneer de container weer geopend wordt. Dat kan gebeuren als je hem open maakt om er iets bij in te gooien, maar ook wanneer de container geleegd wordt door de vuilnisophaaldienst.

Filter schoonmaken

Daarnaast zit er ook een filter in de stofzuiger dat regelmatig schoongemaakt moet worden, om een goede zuigkracht te houden. Dit is ook een erg vies karweitje. Dit filter goed leegkloppen levert altijd vieze stofwolken op en vergt daarom enige handigheid.

Stof in het zicht

Door het transparante reservoir is het opgezogen stof altijd in het zicht. In hoeverre je dit storend vindt, hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Is de stofzuiger altijd achter een gesloten deur weggeborgen, dan zal het minder snel een probleem voor je zijn.

Conclusie

De stofzuiger zonder stofzak was een opzienbarend nieuwe ontwikkeling toen deze voor het eerst op de markt kwam. En er zitten ook de nodige voordelen aan. Het grootste nadeel is het legen en schoonhouden van het reservoir en filter. Voor een heel aantal mensen is dit nadeel zo groot, dat ze toch weer terug gegaan zijn naar de klassieke stofzak. In hoeverre de voordelen daar tegenop wegen is persoonlijk. Een tip daarbij is om eens in je eigen omgeving op zoek te gaan naar mensen met zo'n stofzuiger. Zo kan je zelf bepalen hoe groot de nadelen nu echt zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een handige kruimeldief kopenEen handige kruimeldief kopenEen kruimeldief, ook wel kruimelzuiger genoemd, is in feite een kleine uitvoering van een stofzuiger die doordat hij opl…
Stofzuigers uitgelegdStofzuigers uitgelegdWacht een paar dagen of langer en daar is het weer: Stof. Niets is zo frustrerend als het steeds terugkerende grijze laa…
Kopen van een stofzuigerKopen van een stofzuigerWanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het nog niet zo gemakkelijk om de beste keuze uit het gigantische aanbod…
Een draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenEen draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenSteelstofzuigers zijn handig te hanteren stofzuigers. Vooral de draadloze modellen zijn makkelijk te gebruiken en wendba…

Een werelduitvinding: de pedaalemmerEen werelduitvinding: de pedaalemmerSommige voorwerpen zijn zo volledig geïntegreerd in onze woningen, dat we ons haast niet kunnen voorstellen hoe we het z…
Hoe bestrijd je maden in de containerMaden, niemand houdt er van maar soms komen ze in je container terecht. Zeker in de zomer als het warm en broeierig weer…
Bronnen en referenties
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.