Stofzuigers: meer vermogen is niet altijd beter
Stofzuigen is niemands favoriete bezigheid. Daarom is het des te belangrijker dat een stofzuiger zijn taak zo goed en efficiënt mogelijk uitvoert. Het stof moet natuurlijk snel opgezogen worden. En er moet zo weinig mogelijk stof achter blijven. En dus moet je een stofzuiger hebben met een zware motor en dus zoveel mogelijk vermogen, voor een optimaal resultaat. Toch?
Hoe meer vermogen hoe beter, toch?
Het vermogen van een stofzuiger is de eigenschap waar het meest naar gekeken wordt. Fabrikanten schermen ook vaak met een zo hoog mogelijk vermogen. Daarom staat het wattage meestal in grote letters op het apparaat afgedrukt. En dat lijkt ook logisch. Hoe meer vermogen, hoe sterker de motor en dus hoe beter de stofzuiger werkt. Of niet?
Niet alleen het motorvermogen is belangrijk
Nee, een hoog vermogen betekent niet altijd dat een stofzuiger daardoor ook beter werkt. Naast het pure motorvermogen is er namelijk een tweede vermogen dat belangrijk. Dit is de zuigkracht. Helaas wordt de zuigkracht van een stofzuiger niet net zo duidelijk aangegeven. Vaak vind je de waarde zelfs helemaal nergens.
De zuigkracht van de stofzuiger
De zuigkracht van een stofzuiger bepaald dus echt hoe goed een stofzuiger zijn werk doet. Stofzuiger A met 1600 Watt zuigt misschien wel beter dan stofzuiger B met 2400 Watt, doordat de effectieve zuigkracht hoger is. De zuigkracht is erg afhankelijk van hoe goed de stofzuiger ontworpen is. Door de luchtweg voor de aangezogen lucht zoveel mogelijk te stroomlijnen, kan een stofzuiger dus effectiever zuigen.
De zuigkracht van een stofzuiger wordt ook uitgedrukt in Watts. Maar de waarden zijn een stuk kleiner. Denk aan een waarde van rond de 300 Watt.
Een hoog motorvermogen kan toch nooit kwaad?
Je zou misschien denken dat je toch maar beter voor een stofzuiger met meer vermogen kunt kiezen. Voor de zekerheid. Maar er kleven wel twee nadelen aan een hoger motorvermogen.
Het geluid van een stofzuiger
In de eerste plaats betekent een lager vermogen meestal dat de motor minder lawaai maakt. En het lawaai van een stofzuiger vindt niemand prettig, dus hoe minder geluid hoe beter. Hoeveel lawaai het apparaat echt maakt is natuurlijk erg afhankelijk van hoe goed het ontwerp is. Geluid kan gedempt worden, dus niet iedere stofzuiger van hetzelfde vermogen zal evenveel lawaai maken. Maar een stofzuiger van 2400 Watt zal meer geluid maken dan eentje van 1200 Watt.
Het verbruik van een stofzuiger
Het vermogen van de motor is praktisch hetzelfde als het vermogen dat de stofzuiger aan elektriciteit gebruikt. Dus een 1600 Watt stofzuiger gebruikt maar twee derde aan stroom van een stofzuiger van 2400 Watt. Dus ook voor het energieverbruik geldt: hoe minder vermogen, hoe beter.
Blijft de zuigkracht constant
Een ander punt waar je je bewust van moet zijn is dat de zuigkracht bij veel stofzuigers afneemt, naarmate ze voller raken. Dat geldt vooral bij stofzuigers met een stofzak. Doordat de zak steeds voller wordt, raakt de luchtweg meer geblokkeerd. Bij stofzuigers met een reservoir in plaats van een stofzak is dit effect soms minder. Dat geldt vooral voor de zogenaamde cycloonstofzuiger. Het opgezogen stof blokkeert daar de luchtweg veel minder, waardoor de zuigkracht hoger blijft. Maar ook bij stofzak modellen zijn de fabrikanten bezig om ze zo te ontwerpen dat het vol raken van de zak minder effect heeft.
Zuigkracht instelbaar
Het is erg handig wanneer je de zuigkracht in kunt stellen. Vooral bij stofzuigers met veel vermogen, is het lang niet altijd nodig om op maximaal vermogen te zuigen. Door de regeling kun je het vermogen verlagen, waardoor de energieverbruik en geluidsproductie verlaagd wordt. Dit regelen doe je veelal met een grote draaiknop op de stofzuiger en wordt een elektronische zuigkrachtregeling genoemd.
Met deze knop kun je de zuigkracht meestal traploos regelen tussen het minimum en maximum. Dat geeft je de maximale instelvrijheid.
Mechanische zuigkrachtregeling
Er bestaan ook modellen met een mechanische zuigkrachtregeling. Dit is een schuifje op de stofzuigerslang of zuigbuis. Door deze open te schuiven, wordt ook op die plek lucht aangezogen en is de zuigkracht bij zuigmond lager. Het energieverbruik en het lawaai zal er niet door verminderd worden. Maar toch is het wel een handige functie. Je kunt daarmee namelijk heel snel de zuigkracht verlagen, zonder dat je je hoeft te buigen of dat je terug naar de stofzuiger zelf moet.
Dit is vooral handig wanneer je een zacht oppervlak zuigt met alleen de zuigbuis. Denk bijvoorbeeld aan bankkussens of ander soort textiel. Door even de zuigkracht te verlagen, voorkom je dat de zuigmond zichzelf steeds vast zuigt. Ben je klaar, dan doe je het schuifje zo weer dicht en heb je weer de volledige zuigkracht.
Conclusie
Het vermogen van een stofzuiger zegt niet alles. Uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid zuigkracht die de stofzuiger kan leveren. Naast het pure motorvermogen is ook het ontwerp van de stofzuiger van groot belang. Daarnaast brengt een groter motorvermogen een hoger energieverbruik en meer lawaai met zicht mee. Laat je dus niet zomaar verleiden door een hoger vermogen.
Lees verder