Stofzuiger kopen: wat moet je weten?

Een huishouden zonder stofzuiger is tegenwoordig zo goed als ondenkbaar. Ook al vinden veel mensen stofzuigen een vervelende klus, de alternatieven zijn nog minder prettig. Daarom is het erg belangrijk een apparaat te kopen dat goed past bij jouw behoefte en situatie. Wat je allemaal moet weten bij de aankoop van een nieuwe stofzuiger.

Welk model stofzuiger moet je kiezen

In de eerste plaats moet je kiezen voor een bepaald model stofzuiger. Er zijn ruwweg vier verschillende modellen.

Het sledemodel
Het meest verkochte model is het sledemodel. Dit is de stofzuiger die je in de meeste huishoudens vindt. Je trekt de stofzuiger achter je aan als een slee. Aan de achterkant zitten meestal twee grote wielen en vooraan een klein zwenkwiel, waardoor je het apparaat gemakkelijk achter je aantrekt. Van dit type stofzuiger zijn er de meeste soorten en variaties in eigenschappen.

De ketelstofzuiger
De ketelstofzuiger ziet eruit als een ton of ketel op wieltjes. Ook deze kun je achter je aantrekken. Ze zijn vooral goed bij het grotere werk. Denk aan de rommel bij een verbouwing of in een garage. Met een ketelstofzuiger kun je vaak ook nat stofzuigen.
Ze zijn een stuk groter en duurder dan sledemodellen. De inhoud van een ketelmodel is dan ook groter.

De steelstofzuiger
Een steelstofzuiger ziet eruit als een bezem waarbij in de steel een stofzuiger is ingebouwd. Ze zijn daardoor erg klein. In gebruik zijn ze meestal zwaarder, doordat je meer gewicht moet tillen. De inhoud en andere eigenschappen doen meestal ook onder voor sledemodellen. Wat misschien wel interessant kan zijn, zijn de 2-in-1 modellen. Hierbij is het apparaat eenvoudig los te koppelen van de steel, waardoor je ook meteen een kruimeldief hebt.

De robotstofzuiger
Het laatste model is de robotstofzuiger. Deze robot stofzuigt je huis, zonder dat je er zelf nog werk van hebt. Ze rijden zelf weer terug naar het laadstation, zodat het hele proces automatisch gaat. Dat klinkt ideaal, maar de techniek is nog niet zo ver uitgewerkt dat het in de praktijk ook altijd goed gaat. Er zijn veel plaatsen waar de robot niet bij kan, dus je zult zelf nog wel iets moeten doen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan een bovenverdieping en vertrekken met een deur. Daarnaast zijn ze natuurlijk relatief duur. Vooral omdat je zelf toch ook nog een extra apparaat nodig bent voor bepaalde plaatsen.

Actieradius: hoe mobiel ben je?

Het is erg fijn om je vrij te kunnen bewegen met je stofzuiger. Stofzuigen is een klusje dat je snel gedaan wilt hebben. Daarom is het handig wanneer je niet continue aan het heen en weer lopen bent, omdat je niet verder kunt. De belangrijkste factor daarin is de lengte van het snoer. De kortste snoerlengtes bij stofzuigers zijn tot 6 meter. De langste snoeren zijn rond de 13 meter. Die lengte biedt je veel vrijheid. Wat je nodig bent hangt natuurlijk in de eerste plaats van je woning af.

De actieradius zoals gespecificeerd door fabrikanten is de lengte tussen stopcontact en zuigmond. De lengte van de stofzuiger, en stofzuigerslang komen daar dus nog bij. Die lengtes variëren per model stofzuiger, dus apparaten met dezelfde snoerlengte hebben niet altijd dezelfde actieradius.

Het belang van een goede buis aan de stofzuigerslang

De zuigbuis is een belangrijk aspect van de stofzuiger. Afhankelijk van je eigen lengte moet je kiezen voor een stofzuiger met goed verstelbare zuigbuis. Vooral als er mensen met verschillende lengte met de stofzuiger gaan werken. Een telescopische zuigbuis is eenvoudig in lengte verstelbaar. Dat is het meest ideaal. Die heb je in tweedelige en driedelige varianten. De driedelige varianten geeft de meeste flexibiliteit in lengte en is extra lang te maken. Een aanrader voor erg lange mensen. Een stofzuiger voorzien van een zuigbuis met vaste lengte is uiteraard goedkoper.

Met of zonder stofzak

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor stofzuigers zonder stofzak. Het voordeel is dat je geen stofzakken meer hoeft te kopen. Dat betekent natuurlijk vooral geld besparen. Maar je komt dus ook nooit meer zonder stofzakken te zitten en je hoeft niet meer op zoek naar het juiste type. Een nadeel van het stofreservoir is het moeten legen. Dit is een minder prettig karweitje en levert vaak de nodige stofwolken op. Dat moet je dus vooral niet binnenshuis doen.

Stofzuiger met stofzak?

Wanneer je een stofzuiger met stofzuigerzak koopt, let dan op het type stofzuigerzak dat erin moet. De prijzen van de verschillende types en merken stofzak lopen soms erg uiteen. Bedenk dat je door de jaren heen heel wat zakken nodig bent, en dat een tientje extra aanschaf voor een stofzuiger snel terug verdiend is met een goedkopere stofzuigerzak. En niet alleen de prijs is van belang. Ook de beschikbaarheid. Het meest ideaal is om een stofzuiger met een algemeen type stofzak te gebruiken. Die zijn meestal overal verkrijgbaar èn blijven ook lang aangeboden.

Vermogen en zuigkracht

Het vermogen van de stofzuiger wordt vermeld in een wattage. Meestal tussen de 1000 watt en 2400 Watt. Het geeft de hoeveelheid energie aan die de motor gebruikt. Hoe meer watt, hoe sterker de motor. Maar meestal betekent een hoger vermogen ook meer lawaai. Daarbij is het ontwerp van de stofzuiger ook van belang. Een goed ontworpen stofzuiger kan met een lager vermogen toch net zo goed zuigen.

De hoeveelheid lawaai

Een stofzuiger maakt lawaai. Het vermogen van de motor is de grootste factor in hoeveel lawaai er precies gemaakt wordt. Zo zijn er tegenwoordig stofzuigers die speciaal ontworpen zijn om minder lawaai te produceren. Deze zijn met een lager motorvermogen uitgerust om dat te bereiken. Veel stofzuigers hebben een regelbaar vermogen. Daarmee kun je het lawaai dus ook verminderen wanneer je het maximale vermogen niet nodig bent.

De bediening

De meeste stofzuigers hebben maar een paar knoppen. Een aan- en uitschakelaar is er eigenlijk altijd. Dan hebben de meeste modellen een grote draaiknop om de zuigkracht te regelen. Sommige modellen hebben dan nog een schakelaar om het snoer mee op te rollen, maar er zijn ook veel stofzuigers die dat automatisch doen. Het is in ieder geval erg handig dat de twee schakelaars gemakkelijk met de voet te bedienen zijn. De zuigkrachtregeling laat zich vaak niet zo eenvoudig bedienen, wanneer het een draaiknop is.
Een aantal stofzuigers hebben een schuif of maar een paar vaste standen. In dat geval is bedienen met de voet soms wel mogelijk. Dat is een stuk praktischer in gebruik.

Draadloze stofzuigers

Er bestaan draadloze stofzuigers. Het aantal verschillende modellen is beperkt. Een draadloze stofzuiger is voorzien van een accu die je moet opladen. Je kunt ze vergelijken met een kruimeldief. Vervolgens kun je de stofzuiger gebruiken op plaatsen waar geen stopcontact voor handen is. Doordat een stofzuiger vrij veel energie verbruiken, kun je niet erg lang draadloos stofzuigen.

Extra opties

Bij veel stofzuigers zitten extra onderdelen. Te denken valt aan een parketborstel en een turboborstel.
De parketborstel is speciaal bedoeld voor laminaat en parket. Deze borstel laat nooit krassen achter en glijdt erg gemakkelijk over de vloer.
De turboborstel kan gebruikt worden in plaats van de gewone zuigmond. De turboborstel zuigt extra goed door slim gebruik te maken van de zuigkracht van de stofzuiger. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een tapijt extra diep schoongemaakt.
Daarnaast zitten er vaak allerlei kleine opzetstukken bij een stofzuiger die bedoeld zijn voor specifieke situaties. Vooral bij goedkopere stofzuigers zal het aantal extra onderdelen beperkt zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een handige kruimeldief kopenEen handige kruimeldief kopenEen kruimeldief, ook wel kruimelzuiger genoemd, is in feite een kleine uitvoering van een stofzuiger die doordat hij opl…
Kopen van een stofzuigerKopen van een stofzuigerWanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het nog niet zo gemakkelijk om de beste keuze uit het gigantische aanbod…
Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, je ziet ze steeds meer binnen huishoudens. Ze zijn vaak wendbaar, snoerloos en je pakt ze er even bij…
Stofzuigers uitgelegdStofzuigers uitgelegdWacht een paar dagen of langer en daar is het weer: Stof. Niets is zo frustrerend als het steeds terugkerende grijze laa…

Zegeltjes erbij? Zin en onzin van gratis spaarsystemenZegeltjes erbij? Zin en onzin van gratis spaarsystemenDit zijn de leuke onderzoekjes: hoe veel Nederlanders sparen zegeltjes, bonnetjes of couponnetjes? Kortom, hoe populair…
Hoe verwijder je vlekken?Hoe verwijder je vlekken?Vlekken kunnen ontstaan door eten, drinken, spelen en werken. Vooral kinderen weten goed vlekken te maken in kleding. Gr…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.