Accuboormachine kopen

Accuboormachine kopen Bijna iedereen die voor hobbymatige doeleinden een schroefboormachine of een boormachine koopt, heeft een exemplaar in huis dat voorzien is van een oplaadbare accu, ook wel accuboormachine of accuschroefboormachine genoemd. De keuze hiervoor wordt vooral gemaakt vanwege het gebruiksgemak, want je hebt geen elektriciteit in de buurt nodig, en er zit ook geen kabel in de weg wanneer je aan het werk bent.

Draadloos gereedschap

De accuboormachine is natuurlijk niet het enige stuk draadloos gereedschap wat in veel huishoudens te vinden is. Naast andere gereedschappen, is een goed voorbeeld voor gebruik in huis de kruimeldief. Daarnaast zijn er ook heel wat apparaten die vroeger met batterijen werkten, die nu vooral gekocht worden met een oplaadbare accu, zoals een fotocamera en een videocamera.

Waarvoor kun je een accuboormachine gebruiken

Een accuboormachine wordt zoals al gezegd vooral gekocht en gebruikt door mensen die af en toe zelf een klusje in of om huis doen. De gewone accuschroefboormachine is dan ook bedoeld voor het simpelere boorwerk en schroefwerk. Wanneer je veelvuldig moet boren of in hardere materialen, dan volstaat een accuboormachine niet en kun je beter een elektrische boormachine kopen, lenen of huren.

Eigenschappen van een accu boormachine

De bruikbaarheid en kwaliteit van de accuboormachine worden bepaald door een aantal factoren. Naast de kwaliteit van de accuboormachine als geheel, zijn aspecten als bedieningsgemak, de handgreep, het koppel en de capaciteit van de accu heel belangrijke factoren. Het koppel wordt overigens uitgedrukt in Newton en staat voor de kracht die door de boormachine wordt uitgeoefend, waarbij geldt des te hoger des te beter.

De accu van een accuboormachine

In het kader van dit onderwerp speelt de accu natuurlijk de hoofdrol. Er zijn grofweg drie soorten accu’s met ieder hun specifieke kenmerken die kunnen worden toegepast in een accuschroefboormachine, namelijk:
  • Li-Ion, de Lithium Ion accu is de beste accu met de meeste capaciteit, die daarnaast ook nog eens veel lichter en kleiner is. Dit is overigens wel de duurste variant accu.
  • Ni-Cad, de Nikkel Cadmium accu is het goedkoopste en wordt redelijk vaak gebruikt in accuboormachines. Een nadeel van deze soort accu is dat hij eigenlijk alleen mag worden opgeladen als hij helemaal leeg c.q. ontladen is. Reden hiervoor is het zogenaamde geheugeneffect; hierbij onthoudt de accu als het ware de status op het moment van opladen en verliest daardoor een gedeelte van de capaciteit.
  • Ni-MH, de Nikkel Metaal Hydride accu levert betere prestaties dan de Ni-Cad accu en heeft ook geen last van het genoemde geheugeneffect. Nadeel is wel dat de accu verloren kan gaan als je hem gebruikt tot hij helemaal leeg is.
Overigens is het altijd handig om een tweede reserve accu voor je boormachine te hebben. Bij sommige apparaten wordt deze er al standaard bijgeleverd. Wanneer je zelf een tweede accu of een nieuwe accu ter vervanging koopt, is het overigens aan te raden om altijd een originele accu te kopen die ook standaard bij de betreffende machine wordt geleverd.

Capaciteit en kracht van de accu schroefboormachine

Een accu heeft om de capaciteit aan te geven een vermelding in Ah, hetgeen staat voor Ampère per uur. Wanneer een accu een capaciteit heeft van 4 Ah, dan betekent dit dat de accu 4 uur lang 1 Ampère kan leveren of 2 uur lang 2 Ampère. Naast de capaciteit is ook de spanning van belang en deze wordt aangegeven in Volt. Zo zijn er accuboormachines van 12 Volt en 18 Volt. De uiteindelijke kracht van de accuboormachine wordt dan bepaald door de combinatie van capaciteit en spanning.

Levensduur en onderhoud van de accu van de boormachine

Om zo lang mogelijk optimaal gebruik te kunnen maken van de accu, is het aan te raden om de volgende tips op te volgen:
  • Voordat je de accuboormachine de eerste keer in gebruik neemt, is het aan te raden om eerst vier keer een cyclus van de accu geheel opladen en weer te laten ontladen te doorlopen.
  • Leg de accuboormachine altijd op een relatief koele en droge plek neer.
  • Doe enkele malen per jaar een cyclus van de accu geheel ontladen en dan weer opladen, want dit is bevorderlijk voor de prestaties van de accu.
  • Omdat een accuboormachine vaak in een omgeving wordt gebruikt waar nogal wat stof aanwezig is of vuil rond dwaalt, is het goed om de contactpuntjes van de accu geregeld met een schoon doekje af te vegen.
  • In plaats van de standaard acculader kun je ook een snellader kopen, waardoor je veel sneller weer aan het werk kunt nadat de accu leeg is. De verleiding is dan ook minder aanwezig om de accu maar half op te laden en dan weer door te gaan.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een nieuwe boormachine kopenEen boormachine is een veel gebruikt middel met klussen. Maar hoe weet u nu eigenlijk welke machine geschikt is voor uw…
Boormachines, welke moet ik hebben?Een onmisbaar gereedschap voor de klusser, beginner of gevorderd, is de boormachine. Door de technologische ontwikkeling…
Boormachines voor allerlei klussenBoormachines voor allerlei klussenDe term boormachine slaat op een apparaat dat machinaal kan boren in tegenstelling tot een handboor. Maar wat wordt prec…
Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Een gaatje boren in een muurtegel of vloertegel is niet makkelijk. De tegels zijn vaak gehard, dus moeilijk door te kome…

Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…
Wat moet ik doen bij een verstopte afvoer?In het geval uw afvoer verstopt is, kunt u vaak zelf eenvoudig maatregelen treffen om de verstopping zelf te verhelpen.…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.