De wasmachine schoonmaken

De wasmachine schoonmaken Een wasmachine is een van de meest gebruikte huishoudelijke voorwerpen. Het lijkt vanzelfsprekend dat hij er is, maar wanneer hij het niet doet, zijn we behoorlijk onthand. Om problemen te voorkomen, is het van belang dat de wasmachine goed onderhouden wordt. Je dient de wasmachine regelmatig schoon te maken. In veel machines zit vetluis. Dit is een vettige aanslag, die zorgt voor muffe geurtjes en vlekken op je kleding. Gelukkig is de vetluis vaak gemakkelijk te verwijderen. Een ander probleem is kalk! Maar het is niet nodig om een dure ontkalker aan te schaffen. Een wasje op 90 graden, met wat soda of schoonmaa azijn volstaat namelijk ook prima.

Vetluis verwijderen

Doordat we tegenwoordig veel wassen op lage temperaturen, en (te)veel vloeibaar wasmiddel gebruiken, kan er vetluis ontstaan in de wasmachine. De naam doet vermoeden dat het om een beestje gaat. Dit is echter niet het geval! Vetluis is een verzameling van huidschilfers, lichaamsvetten, haren en wasmiddel. Wanneer je vetluis in de wasmachine hebt, ziet dit eruit als een grijze of bruine aanslag. Vetluis kan ervoor zorgen dat het wasgoed muf gaat ruiken, en het kan zelfs vlekken achterlaten op je kleding. Ook heeft het een nadelige werking op de waterhuishouding van de wasmachine. Daarom is het belangrijk dat vetluis regelmatig uit de wasmachine verwijderd wordt.

Vetluis is vaak te vinden aan de binnenkant van de glazen deur, en in de rubberen rand die hieronder zit. Ook het zeepbakje, en de ruimte daarachter zijn favoriete plekken voor vetluis. De deur en de rubberen rand kun je het beste schoonmaken door een doekje met bijvoorbeeld wat afwasmiddel of shampoo. Dit werkt namelijk ontvettend. Hiermee kun je de vetluis gemakkelijk verwijderen. Het bakje voor de wasmiddelen kun je eruit halen om deze schoon te maken. Deze kun je het beste schoonmaken door hem in een sopje te gooien, en hem te reinigen met behulp van een doekje of afwasborstel. Wanneer het bakje eruit is, pak dan gelijk de ruimte aan waar het bakje normaal zit. Je zal zien dat ook deze vol zit met zeepresten en vetluis. Ook deze ruimte is het beste schoon te maken met behulp van een doekje met wat afwasmiddel of shampoo. Uiteraard kan een ontvettende allesreiniger ook prima volstaan!

Het schoonmaken van de trommel

Er zijn producten op de markt, die er speciaal voor gemaakt zijn om de trommel te reinigen en te ontkalken. Deze zijn helaas vaak duur in aanschaf. Toch is het niet perse nodig om deze middelen te gebruiken. Wanneer je eens per maand een wasje draait op 90 graden, met een paar schepjes soda, geeft dit precies hetzelfde effect. Het wassen op 90 graden doodt de meeste bacteriën, en de soda zorgt voor het ontkalken van de machine. Wanneer je geen soda in huis hebt, kun je ook prima schoonmaakazijn gebruiken. Dit werkt namelijk ook ontvettend.

Minder wasmiddel gebruiken

Dat onze wasmachine vies wordt, komt voor een groot gedeelte door het gebruik van wasmiddelen. Daarom is het aan te raden om wasmiddelen goed te doseren. Veel mensen gebruiken de 'scheutjesmethode'. Gewoon een scheutje wasmiddel erbij, en aanzetten. Toch is het beter om het wasmiddel te doseren door middel van de dop. Deze zijn daar juist voor gemaakt.

Wanneer het wasmiddel beter gedoseerd wordt, gebruik je minder wasmiddel. Dit zorgt dus voor minder afzetting van vetluis en zeepresten in de wasmachine. Het is dus goed voor het behoud van de machine. Daarnaast is wasmiddel niet goedkoop in aanschaf, en zal het gebruik van minder wasmiddel dus uiteindelijk ook schelen in de portemonnee.

Een andere goede tip is om azijn te gebruiken in plaats van wasverzachter. Het gebruik van azijn maakt je was ook heerlijk zacht, en zorgt ook nog eens voor het ontkalken van de wasmachine. Verder scheelt het natuurlijk in de aanschaf van dure wasverzachters, en zorgt het voor minder vuil in de wasmachine. Je was gaat gelukkig niet naar azijn ruiken hierdoor, dus om deze reden hoef je het niet te laten.
© 2015 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Een wasmachine schoonmaken met soda is een gemakkelijke en doeltreffende manier om jouw wasmachine geheel te ontdoen van…
10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huisHet overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk d…
Schoonmaken van een stinkende wasmachineSchoonmaken van een stinkende wasmachineEen stinkende wasmachine is erg vervelend, maar gelukkig kun je dit gemakkelijk verhelpen. Lees hier hoe je gemakkelijk…
Schoonmaken met azijnSchoonmaken met azijnAzijn is erg handig schoonmaakmiddel. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van bestaande schoonmaakmiddelen. Z…

Tips om je kleding langer mooi te houdenTips om je kleding langer mooi te houdenJe wilt je kleding natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Om deze reden is het erg belangrijk om je kleding met zorg t…
Een goede kruimeldief kopen: waar moet je op letten?Een kruimeldief is een vorm van luxe, volgens sommigen. Maar dat geldt eigenlijk voor zoveel zaken. Het is toch een erg…
Bronnen en referenties
  • https://omaweetraad.nl/diversen/wasmachine
  • http://www.dehuishoudcoach.nl/opruimtips/opruimtips.php?we_objectID=146
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.