Steelstofzuiger: werking, eigenschappen en gebruik

Steelstofzuiger: werking, eigenschappen en gebruik De eerste stofzuiger werd ontwikkeld door ingenieur Hubert Booth (1900). Het was een apparaat dat vijftig kilo woog en op een kar letterlijk door paardenkracht werd voortgetrokken. Lange buizenstelsels maakten het mogelijk om vanaf de straat een huis te stofzuigen. Sinds is er veel veranderd. Tegenwoordig (2018) bestaat er al een model van slechts enkele kilo’s waarmee heel makkelijk snoerloos gestofzuigd kan worden. Dat model is de zogenaamde steelstofzuiger die voor een deel de traditionele sledestofzuiger heeft verdrongen.

Verschillen sledestofzuiger en steelstofzuiger

Er bestaan wezenlijke verschillen tussen een traditionele sledestofzuiger en een moderne steelstofzuiger. Sowieso is er al een groot verschil in het gewicht van het motoronderdeel van beiden. Bij een traditionele stofzuiger moet dat zware onderdeel (gemiddeld 6,5 kilo) tijdens het stofzuigen achter je aan worden gesleept. Het veel lichtere motoronderdeel van een moderne steelstofzuiger (2 tot 5 kilo) zit aan de steel bevestigd waardoor het evenals het mondstuk aan de onderkant van de steel heen en weer wordt bewogen.

Snel gepakt en makkelijk hanteerbaar

Ondanks dat het motoronderdeel een geheel vormt met de rest van de steelstofzuiger is het hanteren geen zwaar karwei omdat het via de zuigmond op de grond rust. Ook is de steelstofzuiger goed wendbaar en is een van de grootste voordelen dat hij snoerloos is. In totaal is het een apparaat dat vooral geschikt is om snel iets op te zuigen. Een traditionele stofzuiger moet eerst voor de dag gehaald worden, onderdelen moeten in elkaar worden geschoven en hij moet aangesloten worden.

Gebruiksduur en opladen accu

De meeste steelstofzuigers zijn voorzien van een accu. De gebruiksduur van de accu kan per model heel verschillend zijn en bedraagt tussen tien en veertig minuten. Die gebruiksduur wordt bij sommige apparaten ook sterk beïnvloed doordat een turbostand kan worden ingeschakeld die extra accukracht vergt. Ook het opladen kan per apparaat heel verschillend zijn en duurt tussen twee en soms wel zestien uur. De oplader kan ofwel aan de muur worden bevestigd ofwel ergens op de grond staan. Door de steelstofzuiger telkens aan de oplader te bevestigen is hij altijd gebruiksklaar en bevindt zich vanzelf op zijn vaste opbergplek.

Werking van steelstofzuiger

Een steelstofzuiger beschikt over een aantal onderdelen die met de goede werking te maken hebben zoals een borstel, reservoir, filters en een mondstuk.

Borstel

Een ronddraaiende borstel zorgt ervoor dat het vuil wordt opgevangen en door middel van zuigkracht naar een reservoir wordt vervoerd.

Reservoir

Het reservoir waarin het vuil wordt opgevangen is eveneens aan de steel bevestigd. De inhoud varieert van 0,3 tot 1 liter. Door die geringe inhoud moet het reservoir vaker geleegd worden dan bij een sledestofzuiger. Het legen is meestal geen leuk karwei.

Filters

De filters in de stofzuiger dragen ertoe bij dat schone lucht wordt uitgeblazen doordat ook de kleinste stofdeeltjes worden vastgehouden. Om die reden is het voor een perfecte werking noodzakelijk om de filters regelmatig schoon te maken. Een goed uitblaasfilter heeft een speciale kwaliteit (aangeduid met een HEPA-code) en kan allergieën voorkomen Een ander speciaal filter zorgt ervoor dat geen stofdeeltjes bij de motor kunnen komen.

Mondstuk

Bij een goed mondstuk is er niet alleen sprake van een brede luchtstroom maar wordt ook lucht van de zijkanten aangezogen. Op die manier kan bijvoorbeeld het vuil langs plinten makkelijker worden weggezogen.

Over de zuigkracht

Doordat een steelstofzuigers over minder motorvermogen beschikt is de zuigkracht ook minder dan die van een sledestofzuiger. Maar de sterkste uitvoeringen hebben een uitstekende zuigkracht waarmee bij harde vloeren hetzelfde resultaat bereikt kan worden. Om tapijt met een hoge pool goed te zuigen is echter een traditionele stofzuiger noodzakelijk. Daar staat weer tegenover dat snel even wat kruimels weghalen makkelijker is te doen met een steelstofzuiger.

Onder 80 decibel is stille stofzuiger

Velen hebben een hekel aan stofzuigen als huishoudelijke karwei. Een belangrijke reden daarvoor is het lawaai dat de motor maakt. Maar ook daar is verschil in. Een stofzuiger die minder dan 80 decibel geluid voortbrengt wordt als een stille stofzuiger gezien. Maar slechts 3 decibellen meer wordt ervaren als een verdubbeling van het lawaai.

Overige eigenschappen van een steelstofzuiger

Afhankelijk van het model hebben steelstofzuigers nog een aantal goede of minder goede eigenschappen zoals:
 • Trap stofzuigen: Om een trap te stofzuigen zijn veel modellen steelstofzuigers niet handig. Kies daarvoor liever een combinatieapparaat met afneembare kruimeldief.
 • In de hoogte: Wie in de hoogte wil stofzuigen dient ook op te letten of het model daar wel geschikt voor is.
 • Pauze: Tijdens het stofzuigen even pauzeren wordt door sommige apparaten makkelijk gemaakt omdat ze in een zogenaamde parkeerstand kunnen worden gezet waardoor ze niet omvallen of ondersteund hoeven te worden.
 • Gewicht: Het gewicht van een steelstofzuiger is afhankelijk van het model tussen twee en vijf kilo.
 • Zonder accu: Steelstofzuigers zonder accu maar met netstroomaansluiting zijn in de regel zwaarder uitgevoerd.
 • Opbergen: Door zijn verticale houding vergt een steelstofzuiger weinig opbergruimte.

Multifunctioneel: ook kruimeldief en dweilapparaat

Sommige steelstofzuigers kunnen tevens als kruimeldief worden gebruikt. Het kruimeldiefonderdeel kan bij veel modellen van de steel worden losgemaakt. Bij een ander model ontstaat de kruimeldief door de zuigbuis tussen het motoronderdeel en het zuigonderdeel weg te halen. Een speciaal soort steelstofzuiger is een multifunctioneel apparaat dat zowel kan zuigen als dweilen. Er bestaan verschillende vormen van deze apparaten.

Voordelen en nadelen

De voordelen en nadelen van een steelstofzuiger op een rijtje.

Voordelen

 • Geen slede meetrekken
 • Lichtgewicht
 • Makkelijk op te bergen
 • Snel gebruiksklaar
 • Snoerloos (meeste modellen)
 • Zeer wendbaar

Nadelen

 • Beperkte gebruiksduur
 • Lange oplaadtijd (soms)
 • Minder zuigkracht
 • Optillen van motoronderdeel
 • Vaker reservoir legen

Juiste model aanschaffen

Het juiste model aanschaffen vergt eigenlijk enige studie en vergelijkend onderzoek of een goed advies van een deskundige verkoper. Teveel aspecten zijn verschillend om er lukraak van uit te gaan dat een bepaald model voor de eigen situatie (inclusief het budget) de juiste is. Steelstofzuigers zijn van diverse merken verkrijgbaar. Veel verkochte merken zijn AEG, Dirt Devil, Bosch, Dyson, Mile (met snoer) en Philips.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, je ziet ze steeds meer binnen huishoudens. Ze zijn vaak wendbaar, snoerloos en je pakt ze er even bij…
Een draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenEen draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenSteelstofzuigers zijn handig te hanteren stofzuigers. Vooral de draadloze modellen zijn makkelijk te gebruiken en wendba…
Kopen van een stofzuigerKopen van een stofzuigerWanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het nog niet zo gemakkelijk om de beste keuze uit het gigantische aanbod…
Een handige kruimeldief kopenEen handige kruimeldief kopenEen kruimeldief, ook wel kruimelzuiger genoemd, is in feite een kleine uitvoering van een stofzuiger die doordat hij opl…

Geel of bruin blad aan je kamerplant, wat kun je eraan doen?Geel of bruin blad aan je kamerplant, wat kun je eraan doen?Je hebt een mooie kamerplant gekocht, maar na verloop van tijd wordt het blad geel of bruin. Wat is er aan de hand? En w…
Pedaalemmers: formaten, soorten en gebruikPedaalemmers: formaten, soorten en gebruikEen pedaalemmer dankt zijn naam simpelweg aan de bijzonderheid dat het een emmer is met een pedaal. Maar een pedaalemmer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.stofzuigerstore.nl/category/36904/steelstofzuigers.html
 • https://www.wehkamp.nl/huishouden/stofzuigers/steelstofzuigers/C27_7G6_G68/
 • https://www.mediamarkt.nl/nl/shop/advies-steelstofzuigers-kruimelzuigers.html
 • https://www.consumentenbond.nl/stofzuiger/steelstofzuigers
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.