Beginnen met het organiseren van je huis

Beginnen met het organiseren van je huis Hoe houd ik orde en overzicht in mijn huis? Dat is wat heel veel mensen zich afvragen. Vaak ook een lastig klusje. Want in drukke tijden, waarin je eigenlijk ook tijd te kort komt, is het fijn wanneer je met weinig moeite, een groots resultaat kunt krijgen. Zo ook in het op orde krijgen van je huis.Wanneer je begrijpt dat het organiseren van je huis niet zomaar gedaan is, maar zeker de moeite waard, ben je al een stap in de goede richting. Met een aantal handige hulpmiddelen en tips kom je al een heel eind!

Hoe kun je dit het beste aanpakken

Zorg voor een goed en overzichtelijk plan. Werk per kamer, ga dus niet ineens als een dolle overal tegelijk in huis een oh zo goede oplossing voor verzinnen. Voor je het weet heb je een nog grotere bende in huis, en zijn al je goede bedoelingen helemaal de verkeerde kant op gegaan! Kies in plaats daarvan een wat kleinere aanpak. Bekijk waar het organiseren het meest nodig is, en pak dit als eerste aan. Wanneer je bijvoorbeeld als eerst de bovenste keukenkastjes gaat organiseren, zul je deze naar alle waarschijnlijkheid ook wel af gaan krijgen. Maar ben je bezig met én de keukenkastjes én de badkamer, zul je zien dat een van de twee of misschien wel beide alleen maar rommeliger wordt. Wanneer je per ruimte werkt, zie je steeds meer resultaat en motiveert het je om daarna ook een andere ruimte te gaan doen. Zo pak je steeds een stukje van je huis zonder dat het overal een rommeltje word!

Waar kun je het beste rekening mee houden als je begint met organiseren, op een budget vriendelijke manier

Begin bij de basis, het is fijn als je het geld hebt om gelijk dan heel wat opbergsystemen aan te schaffen, maar wanneer je een beetje op het budget wilt letten, werk zo goedkoop, slim en efficiënt mogelijk. Wanneer je een professional inschakelt om je huis te organiseren, zul je waarschijnlijk alleen een beeld hoeven te geven van wat je wilt en wat het mag kosten. Maar je kunt het eigenlijk heel goed zelf doen, met een beetje logisch en creatief nadenken hier en daar kom je al een heel eind! Ook kun je je kosten laag Houden door creatief te zijn. Want wie had nou ooit gedacht dat die lege cornflakes doos dé perfecte D.I.Y magazine houder zou worden? Er zijn tal van ideeën die je toe kunt passen om te organiseren en goedkoop ook nog!

Kijk door de "rommel" heen

Je zult zien dat wanneer je begint met organiseren, het bij de start van je nieuwe project altijd meer rommel oplevert dan het eerst was ( zelfs wanneer je je dit niet voor kunt stellen). Dit is ook de reden waarom je het beste klein kunt beginnen. Je zult ook het eindresultaat voor moeten stellen om niet gedemotiveerd te raken. Pak je bijvoorbeeld een kledingkast aan, dan zal eerst alle kleding uit de kast gehaald moeten worden. Dit levert natuurlijk afhankelijk van het aantal kleding die je hebt - een enorme berg met rommel/kleding op. Daarna vraag je jezelf vast af hoe je die stapel weer de kast in krijgt, omdat je niet kunt begrijpen wat er allemaal in die kast paste! Wanneer je een beter systeem voor je kast gevonden hebt, zul je zien dat je zelfs ruimte over kunt houden.


Een aantal handige tips

  • Wanneer je een ruimte aangepakt hebt, houd het dan ook echt netjes bij, dit voorkomt veel opruimen in de toekomst en motiveert je om ook andere ruimtes aan te pakken
  • Zet je spulletjes mooi bij elkaar: steek je bijvoorbeeld graag een kaarsje aan, maar slingeren de rest van de kaarsen overal rond? Stal ze dan bij elkaar uit, en geef ze een mooi plekje, zo wordt het één geheel met je interieur!
  • Zet door, de beloning, rust en de ruimte die je overhoud aan het organiseren zijn écht de moeite waard!
  • Beloon jezelf wanneer je een ruimte helemaal georganiseerd hebt: geef jezelf nadat je de badkamer gedaan hebt bijvoorbeeld, een heerlijke spa- avond.
  • Vraag elk gezinslid zijn/haar steentje bij te dragen: wanneer jij dat mooie plekje voor die schoenen hebt gecreëerd en de schoenen vervolgens nog overal in de gang liggen, gaat het natuurlijk niet werken.
  • Blijf positief: geniet van het resultaat wanneer je alles zo mooi hebt opgeruimd. Laat het een mooie motivatie zijn voor je volgende project! Opruimen kán dus ook leuk zijn!
  • Vraag jezelf niet af waarom alleen jij en niet de rest van het gezin dit doet: doe het voor jezelf, voor je eigen rust en een mooi net huis, op deze manier denken kan nét die motivatie zijn die je nodig hebt!
© 2015 - 2024 Workingmommy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Konmari methode van Marie Kondo: een opgeruimd huisDe Konmari methode van opruimexpert Marie Kondo is een wereldwijd populaire methode om je huis op een makkelijke en snel…
Werken met kinderen vanuit je eigen huisWerken met kinderen vanuit je eigen huisKinderen zijn erg belangrijk in onze samenleving en er zijn dan ook duizenden mensen die zich dagelijks inzetten voor ki…
Huis verkopen via een open dagJaarlijks organiseren makelaarsorganisaties landelijke open huis dagen. Op deze dagen kunnen geïnteresseerden binnenlope…
Open huis organiseren wanneer je verhuisd bentJe kunt een open huis houden wanneer je je huis wilt verkopen, maar ook wanneer je verhuisd bent. Wanneer je een open hu…

Een goede kruimeldief kopen: waar moet je op letten?Een kruimeldief is een vorm van luxe, volgens sommigen. Maar dat geldt eigenlijk voor zoveel zaken. Het is toch een erg…
De werkende vrouw en het huishoudenDe werkende vrouw en het huishoudenHet huishouden doen kost veel tijd, en dat terwijl in deze drukke samenleving er al zo weinig tijd over is! Dan is het n…
Workingmommy (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.