De robotstofzuiger: de ideale hulp in ieders huishouden?

Een robotstofzuiger maakt je huis automatisch schoon. Het apparaat kan zichzelf redden en stofzuigt je huis terwijl jezelf iets anders doet. Je kunt nu zelfs je huis laten schoonmaken, terwijl je zelf niet eens thuis bent! Dat klinkt natuurlijk ideaal. Maar wat zijn de belangrijkste nadelen, naast het duidelijke voordeel? We proberen ons leven steeds gemakkelijker te maken. Voor veel huishoudelijke klusjes zijn er allerlei apparaten bedacht. Ook de stofzuiger is daar één van. Maar regelmatig door huis moeten gaan met de stofzuiger is voor de meeste mensen nog steeds een vervelend klusje. Is de robotstofzuiger hier de ideale oplossing voor?

Hoe werkt een robotstofzuiger

De eerste robotstofzuiger reden min of meer willekeurig door je kamer. In de praktijk komt de stofzuiger dan regelmatig op de meeste plaatsen. Maar afhankelijk van je woonkamer en indeling, kan het gebeuren dat bepaalde plekken bijna nooit aan de beurt komen. Als er voldoende ruimte onder je meubels is, zal de robot ook daar altijd onder zuigen. De meeste types hebben allerlei sensoren om te voorkomen dat ze overal tegenaan knallen, of bijvoorbeeld van een trap af rijden.

De robot is voorzien van een accu. Het apparaat houdt zelf in de gaten hoe vol de accu nog is. Raakt deze leeg, dan zal de stofzuiger weer terug naar het laadstation rijden en zichzelf weer opladen. Hierdoor kan de stofzuiger automatisch zijn werk doen. Het enige wat je zelf nog moet doen is de stofzak of reservoir legen, wanneer deze vol is.

Ze worden steeds beter

Daarom worden de apparaten steeds slimmer gemaakt. Zo weten de betere stofzuigers tegenwoordig waar ze in de kamer zijn. Ze houden precies bij waar ze recent geweest zijn en welke stukken dus nog gezogen moeten worden. Er wordt een plattegrond van de kamer gemaakt, zodat de stofzuiger de volgende keer efficiënter je kamer kan stofzuigen.

Je zult dan ook zien dat bij het in gebruik nemen van de robot, de hele kamer eerst niet gezogen kan worden. Je hebt een grote kans dat de accu voor die tijd weer herladen moet worden. De stofzuiger is langer bezig, doordat er nog bepaald moet worden hoe alles eruit ziet. Is dat beeld eenmaal compleet, dan kan de robot zijn werk snel doen.

Is een robotstofzuiger geschikt voor alle vloeren?

Tegenwoordig kunnen de robots overweg met verschillende type vloeren. Het maakt niet uit of je laminaat, plavuizen, parket of vloerbedekking hebt. Ook een kleed dat ergens in de kamer op een houten vloer ligt is niet een probleem. Heb je een erg hoog hoogpolig kleed, dan kan het zijn dat de stofzuiger door het hoogteverschil daar niet goed op kan komen. In dat geval moet je je kleed dus nog regelmatig met de hand stofzuigen.

Weg met de oude stofzuiger?

Een automatische stofzuiger is natuurlijk erg comfortabel. Een robotstofzuiger vervangt echter niet je gewone stofzuiger. Een robot kan in de meeste huizen niet op alle plekken komen. Denk alleen al aan de trap en je bovenverdieping. Maar ook gewoon beneden zijn er vaak vertrekken die met een deur dicht zitten. Hier komt de stofzuiger dus ook niet.

Het meeste voordeel heb je als je een grote woonruimte hebt, die helemaal open is. Heb je een huis met een losse keuken, woonkamer, eetkamer enzovoort, dan biedt het gebruik van een robotstofzuiger minder voordeel.

Maar je zult in bijna alle gevallen toch nog een normale stofzuiger nodig hebben. Afhankelijk van je huis en je gewoontes en eisen, zal je wel veel minder vaak zelf aan de slag moeten.

Allergie en huisdieren

Heb je last van allergieën dan kan een goede robotstofzuiger een goede keuze zijn. Je kunt de robot dagelijks door je huis laten gaan, zodat het zo schoon mogelijk blijft. Ook bij huisdieren is dat erg prettig. Zo voorkom je een deel van de viezigheid die de meeste huisdieren met zich meebrengen. Voor huishouden met huisdieren zijn special robotstofzuigers te koop. Deze zijn voorzien van een speciale borstel die haren extra goed opzuigen. Met de gewone stofzuigers wil dat nog wel eens een probleem opleveren.
De betere robotstofzuigers blazen zo goed als helemaal schone lucht uit. Dit kan door de geavanceerde filters die erin zitten. Zo zijn sommige robots voorzien van dubbele HEPA filters. Dit maakt deze stofzuigers dus extra geschikt voor mensen met een allergie.

Welke merken robotstofzuiger zijn er?

Doordat er steeds meer mensen voor een robot kiezen, is ook het aanbod groeiende. Een aantal van de merken:
 • Dirt Devil
 • iRobot
 • LG
 • Miele
 • Neato
 • Philips
 • Samsung
De merken iRobot en Neato maken beide exclusief robotstofzuigers. De modellen van deze twee zijn dan ook erg populair. Vooral de Neato stofzuigers staan bekend als de betere robots. Ze zijn slim en maken goed schoon.

De belangrijkste eigenschappen

Wil je een robotstofzuiger gaan kopen, dan moet je weten waar je op moet letten. De belangrijkste eigenschappen waar je je bewust van moet zijn bij het kopen van een robotstofzuiger:
 • De grootte van het reservoir: Hoe vaak moet je het reservoir legen.
 • Bedrijfstijd: Hoe lang kan de stofzuiger zuigen, zonder op te laden.
 • Luchtfilters: Hoe schoon is de lucht die uit de stofzuiger komt.
 • Geluidsniveau: Hoeveel lawaai maakt de stofzuiger.
 • Vermogen: Hoe krachtig is de stofzuiger.

Wat kost een robotstofzuiger

De prijzen van een robotstofzuiger lopen uiteen. De goedkoopste robots zijn te krijgen voor een prijs tussen 100 en 150 euro. De duurdere modellen kosten al snel 350 euro of meer. Die hogere prijs zie je terug in de mogelijkheden van het apparaat. Ze doen hun werk slimmer en zuigen beter. Ook de instelmogelijkheden zijn vaak uitgebreider.

Conclusie

De robotstofzuiger wordt steeds populairder. Ze worden continue verbeterd door de fabrikanten. Het idee spreekt ook iedereen aan. Ze vervangen de gewone stofzuiger echter nog niet helemaal en het voordeel is afhankelijk van je eigen situatie: de indeling van je huis, huisdieren, eventuele allergieën en natuurlijk de mate waarin je jezelf werk wilt besparen. De kosten van een goede robotstofzuiger zijn nog wel vrij hoog. Je zult zelf de afweging moeten maken of een robotstofzuiger jouw leven voldoende gemakkelijker maakt.
Of je zoveel over hebt voor een robotstofzuiger is natuurlijk persoonlijk.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo kies je de beste robotstofzuigerZo kies je de beste robotstofzuigerWe kampen steeds meer met tijdgebrek. In onze zoektocht naar meer quality time zijn we voortdurend op zoek naar alle mog…
Het paradox van technologische ontwikkelingDe wereld om ons heen verandert met duizelingwekkende vaart. We leven in een soort science fiction film, waarin we binne…
Dirt Devil M611 Fusion Robotstofzuiger: schoonmaakmaatje!Indien u zich al tijden ergert aan de stofnesten die onbereikbaar zijn voor een gewone stofzuiger (denk aan onder meubel…

Zegeltjes erbij? Zin en onzin van gratis spaarsystemenZegeltjes erbij? Zin en onzin van gratis spaarsystemenDit zijn de leuke onderzoekjes: hoe veel Nederlanders sparen zegeltjes, bonnetjes of couponnetjes? Kortom, hoe populair…
Hoe verwijder je vlekken?Hoe verwijder je vlekken?Vlekken kunnen ontstaan door eten, drinken, spelen en werken. Vooral kinderen weten goed vlekken te maken in kleding. Gr…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.