Hoe verwijder je vlekken?

Hoe verwijder je vlekken? Vlekken kunnen ontstaan door eten, drinken, spelen en werken. Vooral kinderen weten goed vlekken te maken in kleding. Grasvlekken, vieze rompertjes, een tapijt met cola en de gordijnen vol bessensap. De meeste vlekken laten zich goed verwijderen door deze direct te behandelen. Hoe sneller je er bij bent hoe groter de kans dat de vlek als sneeuw voor de zon verdwijnt. De zon is trouwens een handig middel om fruitvlekken te verwijderen. Maar ook huismiddeltjes als melk, citroensap, soda en azijn helpen in de strijd tegen vlekken.

Vlekken in kleding en textiel

De meest voorkomende vlekken zijn die in kleding. Ook matrassen, beddengoed, vloerbedekking, autobekleding en stoffen als leer en suède is vaak moeilijk te behandelen. Veel voorkomend vlekken zijn ontstaan door voedsel zoals bessen, aardbeien, bieten, wijn, chocolade, tomaten(sap), frituurvet en drop. Maar ook kauwgom, olie, stift, verf en bloed laat lelijke vlekken achter. De meeste vlekken laten zich met wat simpele huismiddeltjes verwijderen. Ook kan er gekozen worden voor speciale reinigingsmiddelen die de vlekken weghalen. Vaak zijn deze reinigingsmiddelen duur in gebruik en zit er maar weinig in een flesje. In gezinnen met kinderen kunnen de kosten zo hoog oplopen. Behandel vlekken altijd eerst voor alvorens het kledingstuk uit te wassen. Strijk ook nooit met een strijkijzer over een kledingstuk met vlekken. De vlek wordt dan als het ware gefixeerd en verdwijnt nog veel moeilijker.

Voedingsmiddelen en sappen (dranken) verwijderen

  • Wortelvlekken verdwijnen door de kleding in de zon te hangen.
  • Tomaten(sap) op kleding verdwijnt door de kleding in de zon te hangen (nat). Ook wat tandpasta op de vlek smeren helpt. Was het kledingstuk pas uit wanneer de vlekken verdwenen zijn.
  • Rode kool is te verwijderen door de vlek voor te behandelen met azijn of soda.
  • Limonadevlekken verdwijnen door ze te behandelen met sop. Eventueel nabewerken met citroensap. Daarna wassen op minimaal 40 graden.
  • Koffie is te verwijderen door zuivere glycerine te gebruiken. Naspoelen met water en ammonia is vooral bij tapijten aan te raden. Anders het textiel in de wasmachine wassen.
  • Drop is vaak alleen met agressieve behandeling zoals ammonia en waterstofperoxide te verwijderen. Probeer altijd eerst vooraf met warm water en sop. Dit geldt ook voor bietensap.
  • Fruitvlekken laten zich over het algemeen goed weghalen door gebruik van citroensap of ammonia.

Overige vlekken

Babyontlasting verdwijnt door gebruik te maken van soda (voorweken) of behandelen met melk.
Bloedvlekken moeten altijd met koud water behandeld worden. Met warm water wordt de bloedvlek hard en verdwijnt niet meer. Behandel de vlek met speeksel of melk.
Grasvlekken verwijder je door de vlek voor te behandelen met groene zeep of afwasmiddel.
Inktvlekken lossen makkelijk op met melk. Ook nagellak remover werkt goed. Stift lost op met haarlak (nawrijven met een vochtige doek) of nagellak remover.
Vetvlekken verwijder je het beste met talkpoeder. Strooi dit over de vlek en laat dit enige uren intrekken. Daarna weg borstelen.

Verkleurde was

Was witte kledingstukken altijd apart of samen met andere witte kledingstukken. Gekleurde kleding kan afgeven, vooral vlak na aankoop. Soms geeft een gekleurd kledingstuk jaren na aankoop plots nog af. Witte kleding die in de was verkleurd is kan het beste enige tijd in een azijnbad geweekt worden. Ook Echfa wit van Biotex helpt goed bij het weer wit krijgen van de kleding. Witte kleding met doorgelopen kleuren moet niet gedroogd of opnieuw gewassen worden. Behandel volgens bovenstaande adviezen.

Vlekken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zweetvlekken in kleding is vaak moeilijk te verwijderen. Zweet je veel, trek dan regelmatig een schoon shirt of een schone trui aan. Was de oksels niet met zeep. Kleding met zweetvlekken eerst voor laten weken. Trek kinderen oude kleding aan wanneer ze buiten gaan spelen. Grasvlekken zijn alleen te verwijderen wanneer er direct ingegrepen wordt. Oude kleding is kleding waarin gaatjes zitten of die hun vorm zijn verloren. Oude kleding is ook kleding die net iets te klein is geworden of vaal is geworden door het veel wassen. Om buiten te spelen voldoet dit soort kleding prima.

Let op met tapijten, vooral witte tapijten. Loop liever niet met schoenen hier overheen. Cola, wijn en andere drank geven lelijke vlekken in tapijt. Behandel vlekken direct en gebruik niet teveel water. Leg altijd een krant onder het tapijt. Laat het tapijt eerst goed opdrogen alvorens er weer overheen te lopen.

Baby's maken de meeste vlekken. Vooral rompertjes worden snel vlies wanneer de baby door de luier heen lekt. Zet het rompertje direct in de voorweek, in water met soda. Ook deppen met melk verwijdert de ergste vlekken. Was rompertjes goed heet uit, ook gezien de hygiëne. 30 of 40 graden is hierbij echt te koud. Wil je toch op lage temperaturen wassen, zorg dan dat de rompertjes minstens tweemaal per maand op 60 graden gewassen worden. Etensvlekken in babykleding kan voorkomen worden door de baby een slabbertje om te doen voor iedere maaltijd. Laat het slabbertje ook na de maaltijd een half uurtje om. Veel baby's spugen na de maaltijd wat melk of voedsel terug.
© 2014 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Hoe kun je paardenbloemvlekken verwijderen uit kleding?Hoe kun je paardenbloemvlekken verwijderen uit kleding?Het is een mooie zomerse dag en je kind of kinderen zitten heerlijk in de tuin bloemetjes te plukken. Het op eerste ogen…
Vlekken op beton verwijderenNa de winterperiode zijn er veel klusjes om te doen in en om het huis. Door vorst en andere weersinvloeden kunnen vlekke…
Zo verwijder je de hardnekkigste vlekkenZo verwijder je de hardnekkigste vlekkenWie van ons werd er nog nooit geconfronteerd met hardnekkige en ontsierende vlekken? Heb je kinderen in huis of organise…

De robotstofzuiger: de ideale hulp in ieders huishouden?Een robotstofzuiger maakt je huis automatisch schoon. Het apparaat kan zichzelf redden en stofzuigt je huis terwijl jeze…
Stofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigen is niemands favoriete bezigheid. Daarom is het des te belangrijker dat een stofzuiger zijn taak zo goed en ef…
Bronnen en referenties
  • http://www.omaweetraad.com/

Reageer op het artikel "Hoe verwijder je vlekken?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 04-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!