Kopen van een stofzuiger

Kopen van een stofzuiger Wanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het nog niet zo gemakkelijk om de beste keuze uit het gigantische aanbod te maken. Enerzijds speelt het budget wat je beschikbaar hebt een grote rol, want stofzuigers zijn verkrijgbaar van goedkoop tot duur. Daarnaast verschillen stofzuigers op het gebied van eigenschappen en beschikbare functies, dus je moet ook bepalen wat je behoefte is. In dit artikel kun je handige informatie vinden over de mogelijke functies en eigenschappen van diverse soorten stofzuigers, zodat je op basis hiervan wellicht een betere keuze voor de voor jou meest geschikte stofzuiger kunt maken.

Diverse modellen stofzuigers

Stofzuigers zijn verkrijgbaar in een aantal soorten ofwel modellen, namelijk de volgende.

Sledemodel

Dit model is het meest populair. Je kunt hem gemakkelijk achter je aan trekken en hij bevindt zich laag bij de grond waardoor hij niet snel omvalt. Ook zijn deze stofzuigers gemakkelijk in een hand te dragen zodat je bijvoorbeeld de trap kunt zuigen.

Ketelmodel

Dit is over het algemeen een wat grotere stofzuiger qua capaciteit dan de sledestofzuiger. Vaak zijn deze modellen ontworpen om zowel droog als nat mee te stofzuigen en ook voor het wat grovere werk zijn ze vaak beter geschikt. Een ideale stofzuiger voor berging, garage en kelder.

Steelstofzuiger

Dit is een staand model waarbij het stofreservoir aan de steel is bevestigd. Deze stofzuiger wordt niet veel meer verkocht. Een alternatief hiervoor is de kruimeldief met steelstofzuiger, waarbij het stofreservoir van de kruimeldief ook dienst doet als het apparaat als stofzuiger dienst doet. Dit zijn dus in feite twee apparaten in een.

Robotstofzuiger

Dit is een stofzuiger die vaak rond en schijfvormig heeft. Dit model is voorzien van een sensor zodat hij zelf door het huis beweegt zonder je meubilair te raken. Een robotstofzuiger is natuurlijk snoerloos en moet opgeladen worden. Ondanks het gemak ervan is er nog steeds geen sprake van een doorslaand succes.

Waarop letten bij het kopen van een stofzuiger

Wanneer je een stofzuiger gaat kopen, dan zijn er een aantal aspecten waarop je kunt letten bij het maken van je keuze, zoals de volgende.

Vermogen

Het vermogen wat aangegeven wordt in Watt, bepaalt de zuigkracht. Een stofzuiger heeft normaliter een maximaal vermogen, waarbij je de gewenste zuigkracht ofwel vermogen mechanisch kunt regelen met het schuifje in de buis of elektronisch met een schuifje of schakelaar op de stofzuiger zelf. Of je een stofzuiger met een hoog vermogen nodig hebt, ligt ook aan de vloeren in huis en hoe vuil het in huis wordt. Heb je huisdieren of kinderen, dan is een hoger maximaal vermogen zeker aan te raden. Er zijn zelfs stofzuigers die speciaal ontwikkeld zijn voor huishoudens met dieren!

Oprolbaar snoer

Een automatisch oprolbaar snoer is handig omdat je dan geen last hebt van een loshangend snoer wanneer je de stofzuiger opbergt.

Zuigkrachtregeling

Een stofzuiger met automatische zuigkrachtregeling is wel zo handig, omdat de stofzuiger dan aan de hand van de soort vloer bepaalt welke zuigkracht het meest optimaal is.

Soort en lengte buis

Let op de soort buis en lengte van de buis. Met name wanneer je redelijk lang bent, dan moet je er speciaal op letten of het harde gedeelte van de stofzuigerbuis lang genoeg is, zodat je niet gebukt hoeft te stofzuigen. Er zijn ook S-vormige buizen waarmee je onder meubels kunt stofzuigen zonder te hoeven bukken.

Stootrand

Een stofzuiger kan voorzien zijn van een stootrand zodat er bij botsingen met het meubilair geen schade ontstaat.

Gewicht

Let vooral wanneer je rugklachten of iets dergelijks hebt, ook op het gewicht van de stofzuiger.

Hulpstukken en accessoires

Kijk of er hulpstukken zoals zuigmonden voor meubels en spleten bij de stofzuiger worden meegeleverd, want deze zijn niet voor niets ontwikkeld. Over de stofzakken, het stofreservoir en de filter kun je hierna meer lezen.

Stofreservoir en stofzuigerzakken

Veel stofzuigers zijn nog voorzien van de traditionele stofzuigerzakken, waarbij de papieren wegwerpzakken echter steeds meer worden vervangen door uitwasbare stofzakken, hetgeen beter voor je portemonnee en het milieu is. Wanneer je nieuwe stofzuigerzakken gaat kopen, neem dan altijd het typenummer van je stofzuiger mee, zodat je geen miskoop doet waar je pas achterkomt als de verpakking al geopend is.
Voordelen van een stofreservoir zijn dat je altijd ziet hoe vol het is en waardoor je het altijd op tijd kunt legen. Voor sommige mensen kan dit ook weer een nadeel zijn, omdat ze het zichtbaar zijn van het stof en vuil niet als smakelijk ervaren. Een stofreservoir moet je wel geregeld voorzichtig met een sopje schoonmaken.

Filter van de stofzuiger

Een filter heeft een heel belangrijke functie, want deze zuivert de lucht die weer door de stofzuiger wordt uitgeblazen. Wanneer de filter niet goed functioneert, dan blaast de stofzuiger ook weer stof en huismijt uit, en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Er zijn speciale filters voor mensen met luchtwegklachten en allergieën, zoals de HEPA filters.

Tips bij het gebruik van een stofzuiger

Een aantal handige tips om zoveel mogelijk plezier van je stofzuiger te hebben zijn:
  • Leeg de stofzak wanneer dit nodig is, want des te voller deze is, des te minder zuigkracht heeft de stofzuiger. Een indicatielampje dat aangeeft wanneer de stofzak vervangen moet worden is dus heel handig.
  • Raap grotere stukjes vuil altijd op en gebruik de stofzuiger niet als grofvuil zuiger, want hiervoor is hij niet ontworpen!
  • Rol altijd het hele snoer af als je stofzuiger is voorzien van een oprolbaar snoer. Door het relatief hoge vermogen van een stofzuiger kan er anders oververhitting, kortsluiting of zelfs brand ontstaan wanneer je dit verzuimt te doen.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigen is niemands favoriete bezigheid. Daarom is het des te belangrijker dat een stofzuiger zijn taak zo goed en ef…
Een handige kruimeldief kopenEen handige kruimeldief kopenEen kruimeldief, ook wel kruimelzuiger genoemd, is in feite een kleine uitvoering van een stofzuiger die doordat hij opl…
Stofzuiger kopen: wat moet je weten?Een huishouden zonder stofzuiger is tegenwoordig zo goed als ondenkbaar. Ook al vinden veel mensen stofzuigen een vervel…
Stofzuigers zonder stofzak: alleen maar voordelen?Stofzuigers zonder stofzak: alleen maar voordelen?Een stofzuiger zonder stofzak. Nooit meer op zoek naar de juiste stofzak en dus ook meer dure stofzakken hoeven kopen. D…

Een friteuse ofwel frituurpan kopenEen friteuse ofwel frituurpan kopenEen friteuse is een apparaat waarmee je thuis gemakkelijk en snel lekkere snacks of frites kunt bereiden. Gefrituurde sn…
Een tostiapparaat kopenEen tostiapparaat kopenDe snelste en voor velen gemakkelijkste manier om een tosti te maken is door een elektrisch tostiapparaat te gebruiken.…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.