Koop voor hetzelfde geld een energiezuinige koelkast

Koop voor hetzelfde geld een energiezuinige koelkast Oude koelkasten zijn stroomvreters. Maar ook sommige nieuwe koelkasten of koelvriescombinaties kunnen er wat van. Een energielabel A+ is tegenwoordig bijna standaard en dat suggereert dat alle apparaten energiezuinig zijn. Maar met een beetje opletten kiest u een koelkast of diepvries die veel minder verbruikt en niet of nauwelijks duurder is. Beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Bepaal eerst hoeveel koelruimte en vriesruimte u nodig heeft

Bepaal eerst hoeveel koelruimte en vriesruimte u nodig heeft. Natuurlijk moet de koelkast die u gaat kopen passen op de plaats die u in gedachten heeft. Maar waarom de grootste kast nemen die in de keuken past?

Kijk kritisch naar de hoeveelheid koel- en vries-ruimte die u nodig heeft. Als uw huidige koelkast nu vaak halfleeg is, kan de volgende best een maatje kleiner worden. Want een kleine koelkast gebruikt natuurlijk minder energie dan een grote.

Bekijk van zoveel mogelijk koelkasten het energieverbruik

Kijk bij zoveel mogelijk merken naar de koelkast, koelvriescombinatie of diepvrieskist die de door u gewenste inhoud en afmetingen heeft. Let daarbij in het bijzonder op het stroomverbruik, het aantal kWh per jaar. Dan zal blijken dat niet iedere machine even zuinig is, ondanks dat het energielabel meestal A+ is. Om kasten te onderscheiden die nog zuiniger zijn worden de energieklassen A++ en zelfs A+++ gebruikt.

Het is niet zo dat het ene merk per definitie zuiniger is dan het andere. Ook binnen 1 merk kunnen behoorlijke verschillen zijn tussen ogenschijnlijk gelijksoortige kasten met dezelfde inhoud. Hierbij geldt dat de zuinigere koelkast vaak niet of nauwelijks duurder is. Voor het vergelijken van koelkasten kan gebruik gemaakt worden van vergelijkingssites op internet en ook de consumentenbond biedt met testen in de consumentengids en op internet een schat aan waardevolle informatie.

Nofrost is handig, maar kost wel extra stroom. Een vriesvak met dikke ijslaag ook.

Moderne tweedeurs/dubbeldeurs koelkasten en upside-down koelvriescombinaties hebben in het koeldeel een voorziening die voor ontdooien zorgt, dus dat hoeft u niet zelf te doen. Het vriesdeel moet u bij de goedkopere koelkasten meestal zelf nog ontdooien. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer apparaten die ook het vriesgedeelte zelf ontdooien, zodat u ook daar geen omkijken meer naar heeft. Dat is de zogenaamde no-frost techniek.

No-frost neemt ruimte in en zorgt er dus voor dat de netto inhoud van uw vriesgedeelte kleiner is dan bij een koelkast met dezelfde buitenafmetingen en zonder nofrost. No-frost wordt vaak gekenmerkt door een vlakke achterkant van de koelkast, het bekende zwarte dradenrek is dan niet meer zichtbaar. Nofrost heeft naast het ruimtebeslag nog twee nadelen: het is niet geheel geluidloos (kan dus door sommigen storend ervaren worden in een open keuken) en het zorgt voor een iets hoger stroomgebruik, in vergelijking met een even grote kast zonder deze voorziening.

Overigens zorgt een dikke ijslaag in uw diepvries ook voor extra stroomverbruik, dus als u een diepvries zonder nofrost hebt is het aan te raden een paar keer per jaar zelf te ontdooien.

Ook met een juist gebruik van uw koelkast / diepvries kunt u geld besparen

Zorg dat aan de achterkant van de koelkast voldoende ruimte vrij is zodat de warmte weg kan. Plaats uw koelkast niet in de volle zon. En ook niet tegen een verwarmingsradiator of gasfornuis aan. Er moet anders namelijk harder gekoeld worden om de gewenste temperatuur te bereiken en dat kost extra stroom en dus extra geld.

Overigens is het niet zo dat de koelkast het beste functioneert in een ijskoude omgeving. Er is bijna geen enkel apparaat dat onder de 10 graden Celsius nog werkt. Sommige apparaten vereisen zelfs een minimale temperatuur van 16 of 18 graden, dus let ook op de zogenaamde klimaatklasse bij aanschaf (minimum-maximumtemperatuur bij klimaatklasse N: 16-32, ST: 18-38, T: 18-43, SN: 10-32).

Het lijkt een open deur, maar laat de koelkast en diepvries niet te lang openstaan. Dit leidt namelijk tot extra stroomverbruik. Bovendien slaat er zo extra vocht uit de warmere buitenlucht neer in de kast, waardoor eerder weer ontdooien nodig is.

Eten wat u wilt invriezen laat u natuurlijk eerst even afkoelen buiten de koelkast. En als u iets uit de vriezer wilt ontdooien kunt u het beter eerst in het koelgedeelte zetten, zodat de vrijkomende kou gebruikt wordt om te koelen.

In deze tijden van toenemende schaarste aan fossiele brandstoffen en oplopende energieprijzen is het zeer de moeite waard om een energiezuinige koelkast, koelvriescombinatie of vrieskist uit te kiezen. En met een verstandig gebruik kunt u de kosten nog verder in de hand houden.
© 2008 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Koelkasten en vriezers draaien in de zomer op volle toeren. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het energieverbruik va…
Koelkast/ijskast energiezuinig en voordelig laten koelenKoelkast/ijskast energiezuinig en voordelig laten koelenUw koelkast (of zegt u altijd ijskast?) zo zuinig gebruiken dat u en het milieu spaart en geld bespaart... Kan dat en ho…
Energielabel: energiezuinig kopenEnergielabel: energiezuinig kopenEen energielabel op woningen is sinds 2008 in werking getreden. De energielabel op witgoed geven aan hoe zuinig het appa…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…

Fleur je huiskamer op voor het najaarFleur je huiskamer op voor het najaarZo hebben nog veel mensen voor het voorjaar ingepland dat ze toch wel het nodige moeten ondernemen om de woning op orde…
Nieuwe ideeen badkamerDe badkamer biedt steeds meer mogelijkheden. Het bad is tegenwoordig een bubbelbad met pulserende waterstroom en ingebou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Juhele, Openclipart
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 09-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.