Vlekken uit kledij verwijderen: chocoladevlek, zweetvlek,

Vlekken uit kledij verwijderen: chocoladevlek, zweetvlek, Ergerlijk is het wanneer je net iets nieuws hebt gekocht en het enkele weken later reeds besmeurd is met een vlek. Wanneer je dit overkomt, heb je een aantal opties. Je kan het naar de stomerij brengen en legt de nodige munten op de toonbank of je probeert het zelf er uit te wassen. Indien je voor de laatste optie kiest, bestaan er een aantal manieren om dit op natuurlijke wijze te doen. Zo hoef je geen dure producten aan te schaffen en ben je eveneens zeker van kleurbehoud.

Soorten vlekken en hun aanpak

Elke vlek heeft een andere aanpak. Het is wel zo dat er een algemene vlekkenverwijderaar bestaat. Hiervoor meng je 1 eetlepel plantaardige glycerine, 1 eetlepel natuurlijke vloeibare zeep en 125 ml water. Je bewaart dit in een flesje en wanneer je een vlek aantreft op je kledij wrijf je wat van de vloeistof in de vlek en was je die gewoon mee. Er is wel één nadeel aan dit middel. Je moet er snel bij zijn. Wanneer de vlek reeds opgedroogd is zal dit geen of weinig effect hebben.

Bloedvlekken

Indien je een bloedvlek op je kledij hebt, dep er dan een spons op met waterstofperoxide en wrijf er vloeibare zeep in. Laat dit een nachtje weken in koud water en was daarna zoals je gewoonlijk dit kledingstuk wast.

Zweetvlekken

Ringen in het okselgedeelte van een T-shirt, bloesje of hemd zijn al snel te zien bij vooral zwarte en witte kledij. Het flatteert absoluut niet wanneer je rondloopt met zo'n kledingstuk. Volgende oplossing hiervoor kan dit vermijden. Meng een eetlepel zout en een eetlepel zuiveringszout. Voeg voldoende water toe tot je een pasta hebt en wrijf dit in de vlek. Wacht een uur en was vervolgens in de wasmachine.

Chocoladevlekken

Het is ons allemaal al eens overkomen en nogal hardnekkig om uit een wit hemd te krijgen. Snel proberen we dit vaak met water uit te wassen waarbij we de vlek enkel groter maken. Beter is het om het volgende toe te passen: Dep er een spons op met waterstofperoxide om de vlek zoveel mogelijk te verwijderen. Maak een pasta van borax en water en breng aan op de vlek. Was deze daarna zoals gewoonlijk.

Vlekken van rode wijn

Bet met een keukenrol zoveel mogelijk wijn op. Strooi er een dikke laag zout op en laat die liggen totdat het zout de wijn heeft geabsorbeerd. Spoel daarna alles en de vlek zou verdwenen moeten zijn. Er is eveneens nog een tweede mogelijkheid. Giet spuitwater op de vlek. Ook dan zal die normaal gezien verdwijnen.

Vetvlekken

Je bent volop aan het koken met schort en dan valt een druppeltje vet op net dat deel wat niet beschermd was door je schort. Geen paniek. ook deze vlekken zijn te verwijderen. Dek de vlek af met maïszetmeel. Wrijf dit er zachtjes in en laat het er 15 minuten zitten. Borstel het erna af. Wrijf vloeibare zeep in de vlek en was op de hoogste watertemperatuur die voor deze stof mogelijk is.

Koffie- en theevlekken

Spoel de vlek af met koud water of spuitwater. Indien de vlek nog zichtbaar is, dep je er een spons op met een oplossing van een theelepel borax in 250 ml water. Spoel de vlek daarna grondig met zuiver water en was zoals gewoonlijk.

Vlekken van bessen

Blauwe bessen, rode bessen, bosbessen zijn heerlijk om te eten maar vervelend wanneer ze op je kledij terecht komen. Span je kledij op over een kom en besprenkel het met puimsteencrème. Giet kokend water op de vlek tot die zoveel mogelijk verdwijnt. Wrijf er wat plantaardige glycerine in en was in de machine.

Inktvlekken

Uiteraard bestaan er verschillende soorten inkt. Zo heb je Chinese inkt die echt wel heel moeilijk te verwijderen is. Bijhorende oplossing is er vooral één voor gewone inktvlekken. Wrijf een beetje plantaardige glycerine in de inktvlek en breng vervolgens een pasta ven puimsteencrème en citroensap aan. Wacht een paar minuten en spoel af met warm water. Herhaal indien dit nodig zou zijn en was daarna zoals gewoonlijk.

Grasvlekken

Kinderen spelen vaak in het gras zonder grenzen met als gevolg dat deze vlekken regelmatig op de kledij aanwezig zijn na een voetbalwedstrijdje of dergelijke. Hier de oplossing. Bevochtig de stof met koud water en wrijf puimsteencrème in de vlek. Wrijf er vervolgens een mengsel van plantaardige glycerine en evenveel vloeibare zeep in. Spoel en was zoals gewoonlijk.

Schimmelvlekken

Je kinderen gaan op kamp of vakantie en gooien hun kledij snel in één zak zonder rekening te houden met al of niet natte kledij. Het resultaat is vaak dat zich schimmel zal vormen op de kledij. Ook dat kan men aanpakken. Wrijf erop met een pasta van karnemelk en zout. Was het daarna in heet water. Als het voorwerp wit of gekleurd is, hang je het buiten in de zon zodat het bleekt.

Was verwijderen

Heb je was op je kledij dan kan men dat op een makkelijke manier verwijderen. Begin er niet aan te prutsen maar leg er een bruin bakpapier op. Vervolgens neem je de warme strijkijzer en drukt die op de vlek. De was zal smelten en aan het papier blijven hangen. Herhaal deze werkwijze tot de vlek volledig verdwenen is.

Kauwgom verwijderen

Wrijf met een ijsblokje op de kauwgom tot die hard wordt. Dan kun je de kauwgom gewoon van de stof trekken. Wrijf vervolgens gedistilleerde witte azijn op de nog kleverige plaatsen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je chocoladevlekken in kleding verwijderen?Hoe kun je chocoladevlekken in kleding verwijderen?Chocolade is een lekkernij gemaakt van cacao, dat wereldwijd geliefd is bij vele mensen. Ook in Nederland en België eet…
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…
Ingedroogde bloedvlekken verwijderenIngedroogde bloedvlekken verwijderen is niet eenvoudig, maar gelukkig nog wel mogelijk. Helaas ben je er niet altijd dir…
Zo verwijder je de hardnekkigste vlekkenZo verwijder je de hardnekkigste vlekkenWie van ons werd er nog nooit geconfronteerd met hardnekkige en ontsierende vlekken? Heb je kinderen in huis of organise…

Dekbed wassen: hoe doe je dat?Een dekbed wassen vereist een goede voorbereiding. De reinigingsmethode die je gebruikt is grotendeels afhankelijk van h…
Tips om je kleding langer mooi te houdenTips om je kleding langer mooi te houdenJe wilt je kleding natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Om deze reden is het erg belangrijk om je kleding met zorg t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wilhei, Pixabay
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.