Ingedroogde bloedvlekken verwijderen

Ingedroogde bloedvlekken verwijderen is niet eenvoudig, maar gelukkig nog wel mogelijk. Helaas ben je er niet altijd direct bij als er een bloedvlek ontstaat en het is ook niet altijd mogelijk om direct actie te ondernemen als een bloedvlek ontstaat. Hier vind je tips om ingedroogde bloedvlekken toch nog goed te verwijderen.

Ingedroogde bloedvlekken

In veel gevallen zien we bloedvlekken ontstaan, waardoor we snel actie kunnen ondernemen. Denk aan wanneer je jezelf per ongeluk snijdt in de keuken en er komt wat bloed op je shirt. Helaas kan het ook gebeuren dat je niet in de gelegenheid bent om direct actie te ondernemen zolang de bloedvlek nog vers is. Denk aan als je je onderweg in de auto verwondt en nog een eind moet rijden naar huis of als je kind op school is gevallen en pas uren later thuis komt met bloedvlekken op de kleding. In die gevallen heb je te maken met ingedroogde bloedvlekken en deze zijn lastiger te verwijderen dan verse bloedvlekken. Gelukkig is het vaak wel mogelijk om de vlekken nog te verwijderen. Wij geven je wat tips om ingedroogde bloedvlekken te verwijderen met succes. Tevens wijzen we je graag op wat je vooral niet moet doen met ingedroogde bloedvlekken.

Verdunde ammonia

Als je ingedroogde bloedvlekken wilt verwijderen, dan kun je hiervoor uitstekend ammonia gebruiken. Het is wel belangrijk dat je de ammonia verdunt voor je hiermee de bloedvlek behandelt. Spoel de stof vervolgens goed uit met koud water en was het in de wasmachine op een langer wasprogramma.

Witte stoffen

Zitten de ingedroogde bloedvlekken op een witte stof? Dan kun je het beste waterstofperoxide gebruiken. Ook dit middel moet je eerst verdunnen met koud water. Behandel de bloedvlekken met de verdunde waterstofperoxide en laat het een uurtje inwerken. Vervolgens kun je de vlekken uitspoelen met koud water en wassen op een regulier wasprogramma.

Vloeibaar wasmiddel

Gebruik je altijd vloeibaar wasmiddel? Dan kun je dit direct aanbrengen op de ingedroogde bloedvlekken. Het is belangrijk dat je geduld hebt en dit geruime tijd laat inwerken voor je het in de wasmachine doet. Het is aan te raden een wat langer wasprogramma te gebruiken (voorwas en hoofdwas).

Glycerine

Als je glycerine in huis hebt, dan kun je dit uitstekend gebruiken voor het verwijderen van ingedroogde bloedvlekken. Neem 1/3 glycerine en meng dit met 2/3 water. Breng het mengsel aan op de vlek en laat dit ongeveer tien minuten inwerken, waarna je de bloedvlek spoelt met koud water. Vervolgens kun je de stof wassen op een regulier wasprogramma.

Wat moet je vooral niet doen?

Had je net dat prachtige jurkje aan of je favoriete overhemd toen de bloedvlek ontstond en is dit kledingstuk gemaakt van een kwetsbare stof als zijde of fluweel? Ga dan zeker niet zelf aan de slag met de bovenstaande tips. De kans is groot dat je meer kwaad dan goed doet. Kwetsbare stoffen zijn vaak niet bestand tegen agressieve stoffen en de kans is groot dat je de vlek erger en onherstelbaar maakt. Als je niet zeker weet of de stof bestand is tegen sterke middelen, dan kun je de stof het best bij een stomerij brengen. Het is wel belangrijk dat je bij de medewerker duidelijk vermeldt dat het om een ingedroogde bloedvlek gaat. Je bent verder geen uitleg verschuldigd wanneer je dit niet wilt. Sommige oorzaken, als een hevige menstruatie, kunnen wat gênant zijn. Echter, bedenk wel dat medewerkers van een stomerij wel gekkere vlekken tegenkomen in hun werk.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verse bloedvlekken verwijderenVerse bloedvlekken zijn makkelijker te verwijderen dan ingedroogde bloedvlekken. Wij geven je graag wat tips voor het ve…
Wanneer welk vlekkenmiddel, a tot en met bWanneer welk vlekkenmiddel, a tot en met bWelke vlek, bloedvlek of vlekken u ook heeft, hoe hardnekkig ze ook zijn, de algemene regel bij het verwijderen van vlek…
Vlekken verwijderen uit kleding met ouderwetse middelenVlekken verwijderen uit kleding met ouderwetse middelenVlekken uit je kleding verwijderen. Hoe doe je dat? Onze oma’s wisten vroeger precies hoe het allemaal moest. Voor alles…
MenstruatiebloedMenstruatiebloedMenstruatiebloed is afkomstig van een onttrekkingsbloeding of van een menstruatie. Een menstruatie vindt plaats wanneer…

Lentekriebels, de grote schoonmaakLentekriebels, de grote schoonmaakDe dagen worden langer en als je goed kijkt, zie je al iets groens in de bomen verschijnen. Af en toe hoor je een vogelt…
Dasty van de Wibra: schoonmaakmiddel met een fanclubEerst heette het Nasty Dasty van de Wibra, maar anno 2018 is de naam veranderd in Classic Dasty.. Het schoonmaakmiddel k…
Bronnen en referenties
  • Infotalia
  • Omaweetraad.com
  • Huishoudplaza
Reacties

Mieke Heerkens, 21-05-2015
Hoe krijg ik een ingedroogde bloedvlek uit leren schoenen? Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Mieke,

het is heel lastig om ingedroogd bloed nog uit echt leder te krijgen. Voor (relatief) vers bloed kun je er waterstofperoxide op deppen tot het gaat borrelen. Vervolgens kun je het er voorzichtig afvegen. Helaas is het mij niet bekend of dit ook werkt bij al sterk ingedroogd bloed. Sorry! Anders zou ik even contact opnemen met een lederwaren winkel. Wellicht weten zij een goed middeltje. Succes!

Groetjes, Marensa

Tinky, 29-11-2014
Mijn vriend en ik hebben een topmatras van hr Koudschuim nog geen maand oud en nu is er door mijn menstruatie een vlek bloed op gekomen. De vlek is nu 5 dagen oud. Maar wat is de beste manier om dit eruit te halen. Het materiaal is HR Koudschuim. Please help me! Reactie infoteur, 01-12-2014
Beste Tinky,

bij de reacties zie je ook een reactie van Gina staan, die eigenlijk met hetzelfde probleem zat. In mijn antwoord daarop kun je lezen wat de beste opties zijn. Helaas is het zo dat geen matras hetzelfde is, en ik dus daarom ook niet kan zeggen wat in jouw geval het beste werkt. De beste tip die ik je kan geven is het middel tegen opgedroogde bloedvlekken van de Albert Heijn XL. Ik denk dat dat de grootste kans op verbetering biedt.

Sommige vlekken zijn niet meer te verwijderen, voornamelijk door de stof waar ze in zitten. Het is heel zonde van je matras, dat begrijp ik, maar helaas kan je het ook niet altijd voorkomen. Veel vrouwen kennen dit probleem. Als je de vlek niet meer weg krijgt, dan moet je maar proberen te denken dat het nu eenmaal niet anders is. Ik weet dat het makkelijk gezegd is hoor, maar het heeft ook geen zin om je er beroerd onder te blijven voelen. Vroeg of laat had het toch een keer raak geweest en de eerste vlek doet altijd het meest 'pijn'.

Ik hoop toch dat de vlek nog vermindert of weg te krijgen is. Succes!

Groetjes, Marensa

Gina, 15-01-2014
Ik heb een tijdje terug een hevige menstruatie gehad, en toen zaten er een aantal bloedvlekken in mijn matras. Deze kreeg ik er niet meteen uit en draaide hem dus maar om. Nu zit er in de andere kant ook een bloedvlek. Hoe kan ik deze vlekken er het beste uit krijgen?

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 18-01-2014
Beste Gina,

ik begrijp het probleem. Dit gebeurt heel veel vrouwen. (het is mij ook wel eens gebeurd)
Je kunt hiervoor heel goede middeltjes kopen in de supermarkt (in elk geval bij een XL Albert Heijn). Hier zijn reinigingsmiddelen voor diverse vlekken te koop, waaronder ook voor ingedroogde bloedvlekken. Voor een goed behoud van je matras zou ik dat eerst eens proberen! Dit omdat ik zo niet weet waar je matras van gemaakt is, en de tips zijn vooral ook op basis van bepaalde stoffen. De tips uit het artikel kun je natuurlijk wel ook altijd proberen, maar risico bestaat dat de kleur van de stof bijvoorbeeld wat veranderd. Manieren met zout zullen in dit geval waarschijnlijk niet werken.

Succes!


Groetjes, Marensa

Indra, 01-12-2013
Bij het strijken van een gewassen dunne katoenen broek ontdekte ik grote bloedvlekken. Zou ik die nog weg kunnen krijgen?
Bvb. dank voor een eventuele reactie. Leef Wél, Indra Reactie infoteur, 02-12-2013
Beste Indra,

omdat het om een dunne stof gaat, zou ik het eerst met waterstofperoxide (wel verdunnen met water) proberen. Het is afhankelijk van hoe lang de vlekken er al in zitten of dit nog lukt. Vaak is het zo dat het in dunne stoffen steviger vast houdt dan in dikke stoffen. Als dit niet lukt, dan zou je de broek eventueel een nacht kunnen laten weken in pure schoonmaakazijn. Hierna direct in de wasmachine, als het kan met wat Vanish (roze) erbij.

Ik hoop dat het nog lukt!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.