De badkamer poetsen: van schimmelvorming tot wc's reinigen

De badkamer poetsen: van schimmelvorming tot wc's reinigen Badkamers zijn warme, vochtige omgevingen en daardoor vatbaar voor de ontwikkeling van schimmels en bacteriën. De volgende natuurlijke antibacteriële behandelingen houden je badkamer fris en schoon. Vanaf nu geen schimmels meer of hardnekkige vlekken in het toilet. Ook geen sporen meer van roestvlekken of verkleurde voegen en dat allemaal door gebruik te maken van natuurlijke producten.

Schimmelvorming voorkomen

Schimmels zijn veel makkelijker te voorkomen dan te bestrijden. Ze gedijen goed in een donkere en vochtige omgeving. Zorg er dus voor dat je badkamer goed wordt verlucht. Open het raam nadat je een bad of douche hebt genomen. Indien je een ventilator hebt kan die uiteraard de badkamer verluchten. Regelmatig schoonmaken, minstens eens per week, voorkomt ook dat schimmels zich kunnen ontwikkelen. Schrob tegels en voegen met een zachte borstel en gebruik een oude tandenborstel om kleinere plekjes schoon te maken zoals de dichtingen rond kranen en afvoerpijpen. Je kan ook gebruik maken van een schimmelspray om preventief te handelen tegen schimmelvorming. De schimmelspray bestaat uit volgende elementen:
 • 400 ml heet water
 • 2 eetlepels borax
 • 60 ml gedistilleerde witte azijn
 • ½ theelepel eucalyptusolie
 • ½ theelepel lavendelolie

Werkwijze: Los de borax op in het heet water. Laat alles afkoelen tot op kamertemperatuur en giet dit in een verstuiver. Voeg het azijn, de eucalyptus- en lavendelolie erbij en schud alles goed. Daarna verstuif je de ruimte en de plaatsen die gevoelig zijn voor schimmelvorming. De lavendel en eucalyptus hebben eigenschappen die microben tegengaan.

Schimmelvorming aanpakken

Schimmelvorming op muren en tegels

Indien er toch al schimmelvorming ontstaan is, kan men deze aanpakken met een krachtige schimmelverwijderaar. Deze wordt gemaakt op basis van borax en theeboomolie. De verhoudingen zijn als volgt:
 • 120 g borax
 • 500 ml heet water
 • ½ theelepel theeboomolie

Werkwijze: Los de borax op in het heet water. Laat het mengsel afkoelen tot dt lauw is en voeg dan de theeboomolie toe. Breng dit mengsel aan op de schimmels met een spons of een borstel. Laat dit een uur trekken en spoel grondig na met water.

Voegen

Je ziet vaak dat heel wat mensen verkleurde voegen hebben in de badkamer. Deze verkleuringen wijzen op schimmels. Een lichte voeg slaat roze uit en een donkere voeg zal een lichtere kleur aannemen. Dit komt vooral voor bij voegen die zich het dichtst bevinden bij de douchekop en de kraan. Vaak krijgen deze voegen meer vocht te verwerken dan de andere voegen. Ook dit kan je echter aanpakken en dat hoeft niet met dure sprays of middeltjes uit de supermarkt. Meng 60 g zuiveringszout met evenveel borax en 80 ml gedistilleerde witte azijn. Je verkrijgt na het mengen een dikke pasta. Deze pasta breng je met een tandenborstel op de voegen aan. Even laten intrekken en goed afspoelen met water.

Moeilijke plaatsen of zaken om te reinigen

Wc’s reinigen

Vaak zie je bij een toiletbezoek hardnekkige wc-ringen en dan lijkt het alsof het toilet niet grondig werd gereinigd. Niet enkel vormen deze ringen het beeld van een minder hygiënisch toilet maar zijn ze vaak een frustratie voor diegene die het toilet schoonmaakt. Hardnekkig wrijven met een schuursponsje of harde borstel levert weinig resultaat op. Probeer het echter wel met fijne staalwol of puissteen. Schep wel water uit het toilet om zo het waterpeil te verlagen waardoor de ringen beter zichtbaar zijn. Bevochtig daarna het porselein en wrijf met de puissteen of de fijne staalwol.

Om te voorkomen dat deze ringen in de toekomst opnieuw voor problemen zorgen, kan je het toilet wekelijks reinigen met borax en citroensap. Deze twee zaken pakken niet enkel geuren aan maar verwijderen eveneens mineraalafzetting. Giet 120 g borax en 60 ml citroensap in de wc. Schrob het toilet grondig met een wc-borstel en spoel door. Bij wc-ringen kan men een pasta maken van borax en citroensap. Deze pasta wrijf je aan de binnenkant van de wc en laat dit alles een nacht weken. Schrob daarna het toilet en spoel na. Je kan natuurlijk ook de methode gebruiken die reeds eerder in het artikel werd aangehaald.

Douchekop reinigen

Hoe meer kalk in het water aanwezig is, hoe sneller je douchekop verstopt zal raken. De aanwezigheid van kalk kan je niet voorkomen maar de vervuiling ervan wel. Week de douchekop in een mengsel van heet water en gedistilleerde witte azijn. Laat dit een uur trekken en schrob met een tandenborstel. Na deze behandeling zal het water opnieuw vlotjes stromen door de douchekop!

Chroom reinigen

Verwijder watervlekken van chroom door een mengsel van zuiveringszout met gedistilleerde witte azijn erop te smeren. Laat het mengsel drogen en poets het chroom op met een zachte doek.

Douchegordijnen

Was je stoffen douchegordijn met een mengsel van 60 gram borax, 125 ml gedistilleerde witte azijn, wat warm water en een milde natuurlijke wasdetergent. Indien je douchegordijn van vinyl is schrob je eens per maand een mengsel van borax, eucalyptusolie en witte azijn op dit gordijn en de bijhorende rails. Je spoelt het daarna af met warm water. De verhoudingen van het mengsel zijn:
 • 60 gram borax
 • 125 ml gedistilleerde azijn
 • 3 druppels eucalyptusolie

Wastafel of badkuip met roestvlekken

Indien je te kampen hebt met roestvlekken in de badkuip of op de wastafel dan kan je die aanpakken met een pasta van wijnsteencrème en citroensap. Je wrijft dit op de roestvlek en laat het 30 minuten trekken. Uiteraard spoel je grondig na en herhaal je het proces indien nodig.

Lees verder

© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De badkamer poetsen: blinkende kranen,witte voegen,weg kalk!De badkamer wordt dagelijks meedere keren gebruikt door elk gezinslid. Niet verwonderlijk dat deze kamer heel wat onderh…
Aanschaf van een hangend toiletEen hangend toilet is niet alleen mooi, maar vaak ook erg praktisch. Wie zijn badkamer wil verbouwen kiest tegenwoordig…
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…
Badkamer schoonhouden, hoe doe je dat?Badkamer schoonhouden, hoe doe je dat?Het schoonhouden van de badkamer is een klus die wekelijks moet worden uitgevoerd. Als je bovendien dagelijks de boel ee…

Verwijder lichte vlekken uit witte kledingVerwijder lichte vlekken uit witte kledingVoor menigeen, zeker in de warme maanden wanneer er veel wit gedragen wordt, is het een crime als je uit die witte kledi…
Keuken schoonmaken – Tips en trucjes voor een schone keukenKeuken schoonmaken – Tips en trucjes voor een schone keukenEen keuken dient altijd hygiënisch schoon en netjes te zijn omdat we daar al onze maaltijden bereiden. Maar dat is makke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Quinntheislander, Pixabay
 • Laurel Vukovic ,1001 natuurlijke remedies, 2004, Roularta Books, ISBN90 4390 636 0
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 12-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.