Meubilair onderhouden, zo doe je dat!

Meubilair onderhouden, zo doe je dat! We houden er allemaal wel van om in een mooi en gezellig huis te wonen dus gaan we op zoek naar het perfecte meubilair om aan ons behoeftes te voldoen. Het regelmatig onderhouden van dit meubilair zorgt voor een langere levensduur. En dat onderhouden kan best eenvoudig zijn. Hoe moet je houten meubilair reinigen en beschermen? Hoe verwijder je vochtringen of verkleuringen? Hoe reinig je stoffen of lederen meubilair?

Houten meubilair

Houten meubilair is vaak vatbaar voor krassen, witte vochtringen, waskaarsvlekken of het verliest gewoon zijn tint. Deze zaken kunnen makkelijk en met eenvoudige middelen aangepakt worden. Dit kan volledig verlopen zonder schadelijke en dure chemicaliën te gebruiken.

Hout beschermen en reinigen

Wanneer je je houten meubilair wil beschermen kan je de nodige producten halen uit de doe-het –zelf zaak maar men kan het ook makkelijker doen. Citroenolie polijst een houten meubel even efficiënt. Doe ¼ theelepel citroenolie bij 125 ml olijfolie van eerste persing en wrijf met een zachte katoenen doek in op het meubel. U zal merken dat de citroenolie het hout reinigt en voor een frisse geur zorgt terwijl de olijfolie het hout beschermt.

Heb je geen citroenolie, probeer dan het volgende mengsel op basis van citroensap. Voeg 2 eetlepels vers citroensap bij 2 eetlepels olie van eerste persing en doe dezelfde handeling indien je citroenolie zou hebben.

Witte vochtringen verwijderen

Om witte vochtringen te verwijderen heb je een halve rauwe walnoot nodig. Deze wrijf je over de vlekken en je zal merken dat die geleidelijk aan verdwijnen.

Witte verkleuringen door warme zaken op hout te zetten

We hebben het allemaal weleens voor dat we warme dingen rechtstreeks op een houten tafel of dergelijk plaatsen. Het gevolg is dat de tafel verkleuringen zal vertonen. Ook dit kan makkelijk opgelost raken. Zo wrijft u een kaars op de plaats van de vlek. De kleur van de kaars kan licht of donker zijn naar gelang u een donkere of licht gekleurde tafel hebt. Dek na het inwrijven af met een dubbele laag keukenrol en duw erop met een warm strijkijzer. Poets daarna op met een zachte doek en herhaal indien het kleurverschil nog steeds zichtbaar is.

Watervlekken

Om deze vlekken te verwijderen, mengt u zuiveringszout en mayonaise tot een dikke pasta. Met deze pasta wrijf je het hout in en dit laat u 5 minuten rusten om het daarna op te poetsen met een schone, zachte doek.

Houtkrassen herstellen

Diepe krassen zijn moeilijk te herstellen, oppervlakkige krassen daarentegen kunt u doen verdwijnen door een polijstproduct op basis van olie. Deze wrijft u over de krassen. Om dan toch de diepe krassen aan te pakken, kan men als volgt te werk gaan. Men neemt enkele druppels van waskrijt die eenzelfde kleur heeft als uw houten meubel. Smelt de waskrijt en laat die in de krassen lopen. Om het degelijk uit te voeren, neemt u gewoon een keukenmes en verwarmt u die boven een vlam. Daarna houdt u het keukenmes tegen de was zodat die smelt. Strijk de was gelijk met het houtoppervlak en laat dit afkoelen. Krab overtollig was weg met een bot mes en poets op met polijstmiddel.

Lijm verwijderen

Plakkerige etiketten verwijderen van houten meubels zonder schade aan te brengen doet u door gebruik te maken van plantaardige olie. Laat de olie een nacht intrekken en wrijf alles weg met een zachte, schone doek.

Stoffering reinigen

Om te voorkomen dat stof zich opstapelt, is het goed dat u regelmatig de stofzuiger in de hand neemt om de sofa te stofzuigen. Indien u de stoffering wil verfrissen of schoonmaken dan kan u onderstaand schuimmengsel maken. Dit zal het vuil weghalen zonder de stof met water te doorweken. De lavendelolie zal voor een frisse geur zorgen.
  • 1 theelepel borax
  • 60 ml heet water
  • 2 eetlepels natuurlijke vloeibare afwaszeep
  • 3 druppels lavendelolie

Bereiding: Giet het hete water in een kleine kom en voeg de borax toe. Roer stevig zodat die oplost. Laat het mengsel afkoelen op kamertemperatuur en voeg daarna de afwaszeep en de druppels lavendelolie toe. Klop er met een garde in om schuim te maken. Wrijf het schuim met een natte spons op een klein stukje van de sofa. Verwijder meteen met een natte doek en laat opdrogen.

Lederen bekleding schoonmaken

Met azijn, olijfolie en citroenolie reinigt en onderhoudt u leder. Meng onderstaande ingrediënten in een flesje en schud stevig. Test eerst op een onopvallend plaatsje om te zien of het leer wel kleurvast is. Sowieso moet men het mengsels spaarzaam gebruiken. Het grondig inwrijven en oppoetsen is de boodschap.
  • 2 eetlepels gedistilleerde witte azijn
  • 2 eetlepels olijfolie van eerste persing
  • 2 druppels citroenolie

Lees verder

© 2011 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oppervlakkige reparaties, massief houtHouten meubels kunnen op honderden manieren beschadigd raken, maar er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken. Deukjes…
Onderhoud houten meubelenOnderhoud houten meubelenDe beste manier om uw houten meubelen in topvorm te houden is om ze regelmatig te onderhouden. Daarvoor bestaat een aant…
Onderhoud van een piano, hoe en wat?Onderhoud van een piano, hoe en wat?Om uw speelplezier te behouden is onderhoud aan uw piano erg belangrijk. Gelukkig vraagt een piano slechts zeer beperkt…
Snijplank kiezenEr bestaan snijplanken van verschillende materialen. Elk materiaal heeft haar eigen voor- en nadelen. Is een snijplank v…

Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Strijken is een klusje waar nog best veel werk in gaat zitten. Want willen we niet allemaal kreukvrije rokken en overhem…
Hoe krijg ik zachte handdoeken?Hoe krijg ik zachte handdoeken?De een zweert bij een harde, stevige handdoek na bad of douche juist vanwege het schurende gevoel, en heeft de huid graa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lizski, Pixabay
Reactie

Ids, 21-03-2013
Is het nu witte wijn of azijn bij het reinigen van lederen meubels? Reactie infoteur, 22-04-2013
Beste
Sorry voor mijn heel late reactie maar ik ben er een tijdje uit geweest.
Het is uiteraard witte azijn. Dat was een tikfout en ik heb dat ondertussen aangepast.
Sorry voor de verwarring.

Vriendelijke groeten
Pops

Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.