Zo verwijder je de hardnekkigste vlekken

Zo verwijder je de hardnekkigste vlekken Wie van ons werd er nog nooit geconfronteerd met hardnekkige en ontsierende vlekken? Heb je kinderen in huis of organiseerde je een of ander feestje, dan is het geregeld van dat. Hoe en welke producten gebruik je om van deze vlekken zo vlug mogelijk verlost te raken? Dat is niet altijd even gemakkelijk, vlekken op kleding en textiel vragen immers een andere aanpak dan in (vast) tapijt. De ene vlek is duidelijk de andere niet. Hoe verwijder je doeltreffend de meest voorkomende vlekken?

Niet wrijven bij rode wijnvlekken

Vlekken van rode wijn zijn ongetwijfeld het hardnekkigst, en laten zich dan ook niet in één handomdraai verwijderen. Wordt je met vlekken van rode wijn op textiel of kleding geconfronteerd, ga dan zéker niet wrijven. Op die manier zal de vlek zich immers nog meer vastzetten op de vezels. Dep daarom steeds met een droge doek. Giet koud water over de vlek, en strooi er een grote portie keukenzout over. Laat alles goed in het textiel trekken, tot de wijnvlek roze kleurt. Los daarna op met kokend water. Is na deze behandeling nog niet alles verdwenen? Laat de stof of het kledingstuk dan weken in een oplossing van één deel azijn met twee delen water. Doe dit tot de vlek zo licht mogelijk kleurt, en was dan zoals gewoonlijk.

Reageer snel bij koffie- en theevlekken

De kunst bij het verwijderen van koffie en theevlekken is zo snel mogelijk te reageren. Spoel eerst de vlek(ken) grondig met koud water, en wrijf ze daarna in met marseillezeep.Heb je de vlekken spijtig genoeg té laat opgemerkt, gebruik dan een oplossing van één deel azijn met twee delen water, en gebruik citroensap bij het spoelen. Gebruik in geval van koffie- en theevlekken nooit handwasmiddelen. Die bevatten immers enzymen en deze tasten wol en zijde aan.

Laat kaarsvet volledig drogen

Vlekken van kaarsvet op textiel laat je bij voorkeur eerst drogen vooraleer ze te behandelen. Schraap nadien zoveel mogelijk kaarsvet weg. Plaats het verontreinigende textiel tussen enkele vellen keukenpapier. Strijk zo lang over dit keukenpapier tot alle vet door het keukenpapier werd geabsorbeerd.

Enzymen tegen chocoladevlekken

Heb je (kleine) kinderen in huis, dan heb je ongetwijfeld regelmatig te kampen met chocoladevlekken. Deze verwijder je best met een sopje van één eetlepel enzymenhoudend wasmiddel en twee kopjes water. Zit je bijvoorbeeld aan de feesttafel, en is dit dus niet altijd mogelijk, week de vlek van in melk, laat enige tijd inwerken en spoel grondig na.

  • Vlekken van rood fruit besprenkel je met citroensap, een natuurlijk bleekmiddel. Daarna wassen in de machine.

Zuiveringszout voor gele transpiratievlekken

(Gele) transpiratievlekken in witte kleidingstukken verwijder je het best met een sopje van vier lepels zuiveringszout en één vierde tas warm water. Laat dit na behandeling minstens twee uur inwerken, en dep nadien de vlek met witte azijn. Daarna kan het kledingstuk in de wasmachine.

  • Lippenstift verwijder je gemakkelijk door er haarlak op te spuiten, en daarna te drogen en af te vegen.

Vlekken van (verse) groenten

Vlekken van verse groenten verwijder je eenvoudig door het kledingstuk te spoelen in water. Zowel tomaten als spinazievlekken zijn veel hardnekkiger. Deze verwijder je best met behulp van water een een klassiek wasmiddel.

  • Bloedvlekken zien er erger uit dan ze in werkelijkheid zijn. Ze verwijderen doe je eenvoudig met water en keukenzout.

Make- up pads ideale vlekkenverwijderaars

Make- up pads zijn iedale sponsjes om vlekken te verwijderen. Maak enkele pads vochtig met een oplosmiddel. Schuif een vochtige pad onder de vlek en leg er een droge bovenop. Deze laatste absorbeert de vlek. Herhaal deze behandeling tot de vlek volledig verwijdert is.

Vlekken verwijderen uit (vast) tapijt

Tapijten zijn veel minder kwetsbaar dan kleding of textiel, zodat je hier een krachtig schoonmaakmiddel kan gebruiken. Voor het verwijderen van vetvlekken in (vast)tapijten gebruik je bij voorkeur een mix van één theelepel kleurloos afwasmiddel in één kop lauw water. Doe deze oplossing in een verstuiver en behandel daarmee de vlek(ken).
Voor vlekken van koffie en thee gebruik je een mix van één vierde kop azijn in één vierde water. Behandel hiermee de vlek eveneens meteen verstuiver.
Hardnekkige vlekken van wijn, chocolade of rode vruchten pak je best aan met een mengsel van één eetlepel ammoniak en één halve kop lauw water, eveneens in een verstuiver. Gebruik telkens een witte doek om de vlek na te deppen. Dat doe je tot wanneer er van de vlek niets meer los komt.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gele vlekken uit witte kleding verwijderenGele vlekken uit witte kleding verwijderenNiets is zo vervelend dan een lelijke vlek in je mooie witte kleding. En juist in witte kleding is het verwijderen van v…
Hoe verwijder je vlekken?Hoe verwijder je vlekken?Vlekken kunnen ontstaan door eten, drinken, spelen en werken. Vooral kinderen weten goed vlekken te maken in kleding. Gr…
Schoonmaaktips: vlekken verwijderenJe staat net op het punt om te vertrekken naar een zeer belangrijk afspraakje. Plots merk je dat er een grote, donkere v…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…

Perfect de was vouwenBij de ene persoon ziet de kledingkast er zeer georganiseerd uit, terwijl het bij een ander een rommeltje blijft. Om de…
Huishoudtips met azijn, citroensap en sodaHuishoudtips met azijn, citroensap en sodaIedereen heeft zijn keukenkastjes vol staan met schoonmaakmiddelen maar is dat wel allemaal nodig? Hoever kan je komen m…
Bronnen en referenties
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.