Hoe kun je een vloer egaliseren?

Hoe kun je een vloer egaliseren? De vloer egaliseren is een klus die vaak erg belangrijk wanneer je een nieuwe vloer wilt plaatsen. Waarom is het egaliseren van een vloer zo belangrijk en welke stappen moet je hiervoor nemen? Hoe kun je nou eigenlijk een vloer egaliseren? Welke spullen heb je hiervoor nodig en waar moet je zoal op letten?

Wat is egaliseren?

Egaliseren van de vloer betekent ook wel dat je de vloer gelijk en glad maakt. Dit is geen makkelijke klus, maar wanneer het goed wordt gedaan, kun je er wel veel voordelen uit halen. Het egaliseren van een vloer kan handmatig maar ook machinaal worden gedaan. Denk je er zelf echt niet goed in te zijn, dan kun je ook altijd nog een gespecialiseerd bedrijf inhuren.

Waarom de vloer egaliseren?

De vloer egaliseren heeft verschillende voordelen. Zo kan het bijvoorbeeld vochtproblemen oplossen. Ook is het goed voor bijvoorbeeld tapijt. Het ziet er strakker uit. Ook kan tapijt een langere levensduur hebben.

Stappenplan

Om de vloer te egaliseren moet je verschillende stappen volgen.

Voorwerk

Je begint met het stofvrij maken van de vloer. Zitten er diepe gleuven of scheuren in de vloer? Dan kunnen deze het beste worden gevuld met cement of een plamuurmiddel. Daarna breng je een voorstrijkmiddel aan op de vloer. Dit doe je volgens de instructies op de verpakking. Dit voorstrijkmiddel moet je echt gebruiken, omdat er dan minder egaliseermiddel door de vloer wordt opgezogen.

Egaliseermiddel

Als je het voorstrijkmiddel is gedroogd, kun je het egaliseermiddel aanmaken. Egaliseermiddel kun je bij de meeste bouwmarkten kopen en op de verpakking staat doorgaans precies vermeld hoe je dit moet doen. Zorg dat het middel overal komt en let ook op de hoekjes. Het hoeft niet heel gelijkmatig gedaan te worden, zolang wel de hele vloer bedenkt is. Je kunt hiervoor een vloerwisser gebruiken. Het duurt doorgaans zon 24 uur tot de vloer gedroogd is. Daarna kan er het beste nog een laag worden toegevoegd, bijvoorbeeld wanneer je niet tevreden bent over het resultaat.

Machinaal egaliseren

Je kunt een vloer ook machinaal egaliseren. Hiervoor heb je een pomp met hulpstukken nodig. Deze kun je kopen of huren bij een bouwmarkt. Huren is doorgaans makkelijker, omdat je een machine meestal slechts één keer nodig hebt. Machinaal egaliseren is vooral handig wanneer je grote ruimtes wilt doen.

Materiaal schoonmaken

Maak na afloop het materiaal dat je hebt gebruikt om de vloer te egaliseren altijd goed schoon.

Vloer kiezen

Na het egaliseren van de vloer kun je een vloer kiezen om te leggen. Kies bijvoorbeeld voor tapijt of een mooie houten vloer. Er zijn genoeg mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Vloer laten egaliseren

Er zijn veel bedrijven gespecialiseerd in het egaliseren van vloeren. Wanneer je zelf denkt deze klus niet goed te doen, dan kun zon bedrijf inhuren. Het is wel aan te raden om verschillende bedrijven goed met elkaar te vergelijken. Hoeveel vragen ze? Maar ook heel belangrijk: hoe zit het met de voorwaarden? Als de klus om wat voor een reden dan ook niet goed gaat, wordt dit dan kosteloos over gedaan? Vergelijk dus verschillende opties en kijk eventueel ook naar de meningen van mensen die eerdere ervaringen met het betreffende bedrijf hebben.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het egaliseren van een houten of betonnen vloerHet egaliseren van een houten of betonnen vloerVoordat je een nieuwe vloer kunt leggen moet de ondergrond worden geëgaliseerd. Dat betekent dat de ondergrond vlak en g…
Hoe kan ik mijn ongelijke vloer vlak maken?Hoe kan ik mijn ongelijke vloer vlak maken?Een ongelijke vloer in een woning kan door verschillende oorzaken ontstaan. Als de ongelijkheid in de vloer ontstaan is…
Linoleum vloeren: voordelen, onderhoud en plaatsingIedereen heeft weleens een linoleum vloer gezien in een ziekenhuis of een gymzaal. Een linoleum vloer is tegenwoordig ni…
Wat kost een nieuwe vloer?Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten leggen van een nieuwe vloer kunt u…

Welke soorten behang zijn er?Soms kan mooi behang in een woning precies voor de juiste sfeer en uitstraling zorgen. Het patroon zegt soms meer dan bi…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ehrendreich, Pixabay
  • Klusopedia.nl
  • Egaliseervloer.nl
  • Verbouwtips.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.