Het egaliseren van een houten of betonnen vloer
Voordat je een nieuwe vloer kunt leggen moet de ondergrond worden geëgaliseerd. Dat betekent dat de ondergrond vlak en glad wordt gemaakt. Een geëgaliseerde vloer verhoogt de levensduur van de nieuwe vloer en voorkomt vochtproblemen. Om te beginnen moet de ondergrond schoon en stofvrij zijn, zonder uitstekende delen. Daarna is een behandeling met een primer noodzakelijk vanwege de zuigende werking van de ondergrond. Na deze behandeling kan het egalisatiemiddel worden aangebracht en zo nodig een tweede laag.
Waarom moet je een vloer eerst egaliseren?
Een ondervloer van hout of beton is nooit helemaal gelijk. Daarom moet je de vloer eerst egaliseren. Dan wordt de vloer vlak en glad. Als je de vloer niet glad maakt, kunnen oneffenheden de nieuwe vloer beschadigen. Op de plek van de bobbel slijt de vloer sneller. Een gladde vloer ziet er ook mooier uit dan een oneffen vloer. Egaliseren zorgt dus voor een mooier eindresultaat. En door het egaliseren voorkom je vochtproblemen. De ondervloer sluit aan op de bovenvloer waardoor er geen vocht tussen de vloeren kan komen. Uiteindelijk kost het ook minder tijd om een nieuwe vloer te leggen op een gladde ondergrond. Als je de klus door vakmensen laat doen, bespaar je op de kosten.
Kun je een bestaande tegelvloer egaliseren?
Heb je een verouderde tegelvloer? En wil je graag een andere vloer zonder breekwerk? Dan is het soms mogelijk om de vloer te egaliseren. Je moet er wel rekening mee houden dat de vloer hoger wordt door het egalisatiemateriaal en de nieuwe vloer. Deuren moeten open en dicht kunnen.
Het schoon en glad maken van de ondervloer
Voordat je de vloer kunt egaliseren moet deze droog en stofvrij worden gemaakt. Bij een houten vloer verwijder je uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Maak bewegende vloerdelen goed vast met extra schroeven. Zitten er diepe scheuren en gaten in de vloer? Vul dit dan op met snelcement. Hier kun je steeds maar kleine hoeveelheden van aanmaken, want het hard binnen enkele minuten uit. Snelcement is een agressief materiaal. Ga er voorzichtig mee om en trek stevige rubberen handschoenen aan tijdens de klus. Kleine oneffenheden kun je opvullen met standaard egalisatiecement. Voor grotere oneffenheden, kieren en gaten gebruik je egalisatiecement van zware kwaliteit.
De zuigende werking van de ondergrond
De ondervloer heeft een zuigende werking. Dit is afhankelijk van de openheid van de poriën. Het egalisatiemateriaal zal slechter uitvloeien bij een vloer met een sterk zuigende werking. Daarom moet de ondervloer eerst met een primer worden behandeld. Een primer (voorstrijkmiddel) is een speciaal hechtmiddel dat de zuiging reguleert en zorgt voor hechting van de ondergrond met het egalisatiemiddel. De vloer moet wel droog en stofvrij zijn om een goede hechting van de primer te bevorderen.
Het materiaalgebruik
Meet de oppervlakte van de vloer op om de benodigde hoeveelheid egalisatiemiddel te berekenen. Er is per m2 ongeveer 3 kg egalisatiemiddel nodig.
Benodigde materialen
- egalisatiecement
- hechtmiddel
- schroeven
- snelcement
- spaanplaat 12 mm
- voorstrijkmiddel
Benodigd gereedschap
- blokkwast
- boormachinemixer
- handzaag
- metalen plakspaan
- plamuurmes
- rolmaat
- schroevendraaier
- speciekuip
- rubberen werkhandschoenen
De vloer egaliseren met spaanplaat of underlayment
Voor het egaliseren van een vloer kun je ook spaanplaat of underlayment gebruiken. Dit wordt vaak toegepast bij erg ongelijke vloeren. Met spaanplaat of underlayment wordt een 2 mm dikke toplaag aangebracht. De platen worden in halfsteensverband gelegd en moeten om de 30 cm worden vastgezet met verzonken schroeven. Strijk de platen voor met hechtmiddel (primer) en vul de kieren en spleten op met snelcement. Vul een sterk aflopende betonnen of houten vloer eerst met egalisatiekorrels en leg een nieuwe toplaag hier bovenop.
Het verwerken van het egalisatiemiddel
Egalisatiecement moet in de speciekuip worden gemaakt. Het is normaal dat de specie dun blijft. Het cement mag worden gemixt tot een klontvrije massa. Verwerk het egalisatiemiddel in banen om overal goed bij te kunnen komen. Giet het uit over de vloer en het cement zal vanzelf gelijkmatig uitvloeien. De plakspaan bevordert het uitvloeien. Vul alle hoekjes op. Begin achterin de ruimte en werk naar de deur toe, zodat je niet wordt ingesloten. Na gebruik maak je het gebruikte gereedschap meteen schoon. Als het egalisatiemiddel opdroogt is het moeilijk te verwijderen.
Het drogen van de vloer
Laat de vloer drogen met gesloten ramen en deuren. De vloer droogt dan gelijkmatig op. Laat de vloer minimaal 24 uur drogen voor het aanbrengen van een nieuwe laag. Als de vloer goed droog is werk je de vloer af met bijv. tegels, pvc, vloerbedekking of parket.