Alles over houten vloeren

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een houten vloer in huis. Meestal leggen ze deze zelf. Denk je erover om ook een houten vloer in je huis te nemen? Dat is geen enkel probleem. Het is niet al te moeilijk zelf een vloer te leggen. Waar moet je zoal op letten en hoe kun je een mooie vloer in huis leggen?

Houten vloer en sfeer

Houten vloeren zorgen ervoor dat er sfeer is binnen een huis. Bij doe-het-zelf zaken kun je daarom ook veel verschillende soorten houten vloeren vinden. Je kunt er ook altijd vragen stellen om zo de juiste keuze te kunnen maken. Ook zijn er professionals die kunnen helpen met het leggen van de vloer. Dit kan tegenwoordig echter ook heel gemakkelijk zelf. Tegenwoordig heb je houten vloeren die je met gemak in elkaar kunt klikken. Er zit tevens altijd een zeer duidelijke handleiding bij.

Voorbereiding voor de houten vloer

Als je een houten vloer wilt leggen, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer gelijk is. Eerdere vloerbedekkingen of houten vloeren moeten eerst weg, voordat je een houten vloer gaat leggen. In sommige gevallen zul je een nieuwe betonvloer moeten leggen. Houd dan wel rekening met minstens 1 centimeter hoogteverschil. Anders zal de deur niet open kunnen. Houdt ook de temperatuur in de gaten. Op het moment dat je de houten vloer gaat leggen moet het minimaal 15 graden zijn.

Diverse legsoorten

Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te leggen. Zorg er bij iedere legsoort sowieso voor dat er minimaal 10 millimeter ruimte is tussen de vloer en de muur. Zo kan de vloer ook uitzetten. Het is ook altijd gemakkelijker om te beginnen met de rechte stukken en de moeilijke hoekjes pas op het einde te doen. Laat je van tevoren goed informeren bij bijvoorbeeld een doe-het-zelf zaak.

Zwevend leggen

Je kunt je houten vloer zwevend leggen. Dit is een methode waarbij er geen verlijming wordt gebruikt met de houten vloer en de ondervloer. Er zijn gemakkelijke systemen te verkrijgen, zoals kliklaminaat, Isolock en Polypron. Bij een vloer zitten meestal wel instructies bijgeleverd, zodat je een duidelijke uitleg hebt over het leggen van de vloer. Eerst zul je een dampfolie moeten leggen over de ondervloer. Deze heeft een dikte van ongeveer 0,15 millimeter. Daarna plaats je los de vloerdelen. Een vloer gemaakt van zwevend leggen mag doorgaans niet breder zijn dan zes meter, omdat dit niet goed is voor het hout. Het zwevend leggen is doorgaans wel erg goedkoop en gemakkelijk.

Vast verlijmen

Een andere methode die je kunt kiezen is het vast verlijmen. De houten vloer wordt nu vastgelijmd aan een ondervloer die bestaat uit houten spaanplaten. Deze houten spaanplaten zijn vastgelijmd op de betonnen vloer. Om fouten te voorkomen is het vaak beter om de vloer samen met iemand anders te maken, of eventueel iemand in te huren die het voor je doet. Het grote voordeel van een verlijmde vloer is dat het heel mooi oogt. Wel kan het erg prijzig zijn.

Schuin leggen

Door de vloer niet recht, maar schuin te leggen kun je meer ruimte creëren. Het kost wel extra werk om een vloer schuin te leggen, omdat je veel meer moet meten en zagen. Ook kan een fout snel worden gemaakt.

Parket

Een gemakkelijkere optie is misschien het leggen van parket. Parket zijn houten vloeren, dat bestaat uit stroken hout. Het geeft een fraai uiterlijk aan je woning. Er zijn diverse soorten parket, voor ieder wat wils. Sommige mensen verkiezen parket boven een houten laminaatvloer.

Houten vloer afwerken

Je kunt de vloer op verschillende manieren afwerken, namelijk met was, olie of lak. De kwaliteit van al deze soorten is gelijk en de voorkeur heeft vooral te maken met persoonlijke smaak.

Lak

Lak is de meest gebruiksvriendelijke manier om een houten vloer af te werken. Je hebt een glimmende laag bij een gelakte vloer. Ook is de vloer zeer geschikt voor kinderen. Voor grote honden is een vloer met lak minder geschikt, omdat hun nagels de vloer kunnen beschadigen. Je kunt ook beter geen schoenen in huis aandoen als je vloer gelakt is, omdat het vuil onder je schoenen de vloer kan beschadigen.

Olie

Een afgewerkte houten vloer met olie heeft veel onderhoud nodig en moet drie tot vier keer per jaar geolied moeten worden. Wel kan olie voor ieder gewenste effect zorgen, omdat je er kleurpigmenten aan kunt toevoegen. Zo kun je een vloer creëren in iedere denkbare kleur. Een vloer die afgewerkt is, is ideaal voor grote honden en er zal minder snel beschadiging plaatsvinden.

Was

Een waslaag over de houten vloer is geschikt voor een klassieke uitstraling. Het uiterlijk heeft wat weg van een laklaag, maar er komt meer onderhoud bij kijken. Was is vrij zacht, waardoor er snel krassen in kunnen komen. Als je er opnieuw was overheen doet zullen deze krassen verdwijnen. Voor het onderhoud van de vloer heb je overigens een speciale zeep nodig, die bij de meeste doe-het-zelf zaken wel te krijgen is.

Verschillende houtsoorten voor een houten vloer

Er zijn heel veel houtsoorten geschikt voor een houten vloer en allemaal hebben ze een eigen karakter en uiterlijk. De houtsoort die je gebruikt voor je houten vloer kan echt de sfeer in huis bepalen. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor een houten vloer, omdat er snel schimmel op komt. Informeer bij twijfel daarom altijd bij een specialist die kan vertellen of de betreffende houtsoort geschikt is voor een houten vloer.

Eiken vloer

Eiken is de meest populaire houtsoort voor houten vloeren. Binnen de eiken vloeren zijn er nog veel verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld het Europees eiken, die het meeste geschikt is voor huizen binnen Europa, bijna iedere kleur past wel bij het Europees eiken. Ook is er de rode eiken soort, die voorkomt in Amerika. De rode kleur is vooral erg geliefd hiervan. Tevens is er nog wit eiken, dat ook uit Amerika komt en een witte zachte kleur heeft.

Andere houtsoorten

 • Essen: een lichte houtsoort met een vlamteken
 • Amerikaanse kersen: komt uit Amerika en werd eerder alleen voor meubels gebruikt, maar tegenwoordig ook steeds meer voor vloeren.
 • Jatoba: Een tropische hardhoutsoort die van kleur verloopt. Kleuren kunnen van donkerrood tot donkerbruin.
 • Beuken: een goedkope houtsoort en geschikt voor massieve vloeren
 • Tigerwood: Houtsoort uit Brazilië met een donkere kleur en zwarte vlamtekens
 • Zuid-Afrikaanse Grenen: één van de breedste houtsoorten ter wereld en heeft een lichte kleur.
 • Thermo Berken: Een houtsoort die een speciale behandeling heeft gehad met stoom. De kleur wordt hierdoor donkerder dan bij gewoon berken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer houtsoorten die geschikt zijn voor een houten vloer. Neem rustig de tijd bij het kiezen van een geschikte houtsoort. Bedenk ook of het in de ruimte past. Is het hout niet te donker of te licht voor de ruimte? En past het bij de meubels? Bekijk wat jou aanspreekt en wat jij graag in je woning wilt hebben.

FSC keurmerk

Let er altijd op dat je goed hout aanschaft voor je houten vloer. Goed hout kun je herkennen aan het FSC keurmerk. Hout met dit keurmerk is niet onnodig gekapt. Voor het hout zijn er bijvoorbeeld geen bomen midden in het oerwoud gekapt, waardoor ook andere bomen sneuvelen. Het FSC keurmerk staat op alle houtsoorten die goed zijn, niet alleen die uit de tropen. Het slechte hout wordt hierdoor niet gesubsidieerd en zullen er hopelijk minder producenten zijn die op een verkeerde manier het hout kappen.

Houten terras

Een houten vloer hoeft niet alleen binnen te zijn, maar kan ook buiten worden aangelegd. Je krijgt dan een mooi en sfeervol terras. Let erop dat je bij een houtsoort kiest die bestand is tegen alle weertypen. De opbouw voor een terras is vergelijkbaar met die van een houten vloer binnen. Je moet zorgen voor een goede stabiele ondergrond. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een betonnen plaat. De planken van het houten terras maak je vast aan de betonnen vloer door middel van houten balken. Het bevestigen kan op verschillende manier, namelijk met schroeven, met latten of met speciale clips. Schroeven zijn vaak de goedkoopste manier, maar zorg er dan wel voor dat ze van roestvrijstaal zijn in verband met regen. De latten is een onzichtbare manier, want ze worden aan de onderkant van de planken bevestigd. De clips worden gebruikt aan de zijkant van de planken en zijn bij de meeste speciaalzaken te krijgen. Dit systeem is echter wel de duurste manier om de planken te bevestigen. Wel is het een stuk gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld schroeven.

Lees verder

© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Parket of houten vloer kopenParket of houten vloer kopenParket en houten vloer kennen een toenemende populariteit. En niet voor niks: houten vloeren hebben een warme uitstralin…
Houten vloer: zwevend of verlijmenHouten vloer: zwevend of verlijmenEen houten vloer kan zwevend of verlijmd gelegd worden. Beiden opties heeft zijn voor-en nadelen. Bedenk daarom goed van…

Alles over je open haardSteeds meer mensen willen een open haard in huis. Dat komt omdat een open haar een echte sfeermaker is. Een open haard i…
Bouw je eigen houten garageBouw je eigen houten garageZelf een houten garage maken is goed te doen, mits u zich goed voorbereid en met een duidelijk plan komt. Waar moet u re…
Bronnen en referenties
 • http://www.brico.be
 • http://vloerenwerf.nl/
 • http://www.xs4all.nl/~fairwood/Houtenvloerenleggen.html
 • http://www.thebestwoodcompany.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.