Welke soorten behang zijn er?

Soms kan mooi behang in een woning precies voor de juiste sfeer en uitstraling zorgen. Het patroon zegt soms meer dan bijvoorbeeld een likje verf. Behang heb je in allerlei soorten, maten. Welke soorten behang zijn er zoal en wat zijn de eigenschappen hiervan? Waarom zou je voor een bepaalde soort behang kiezen?

Behang

Behang kan voor leuke effecten op de muur in je woning zorgen. Je kunt behang kiezen met patronen of in een bepaalde kleur. Ook kun je verschillende soorten behang met elkaar combineren en zo een leuk effect creëren in je woning. Behang kan heel functioneel zijn en voor de juiste sfeer zorgen.

Behangsoorten

De volgende behangsoorten zijn beschikbaar. De keuze die je maakt voor een bepaalde soort is natuurlijk geheel aan jou. Kijk wat je aanspreekt en zoek een soort die voldoet aan jouw wensen en eisen. Elke soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Papier

Papierbehang wordt erg veel gebruikt, omdat het doorgaans veel goedkoper is dan andere soorten behang. Het behang is doorgaans niet erg slijtvast en de kans op scheuren is erg groot, maar heeft wel andere voordelen. Zo is het heel makkelijk op de muur te plakken en heb je het in verschillende diktes. Ook komen de kleuren op papierbehang erg mooi over en zijn ze zeer helder.

Vlies

Vliesbehang is een klassieke behangsoort en bestaat uit een toplaag van papier en een onderlaag van vlies. Hierdoor kan het op de muur worden aangebracht zonder al te lange wachttijd. De lijm kun je daarbij op de muur smeren en hoeft dus niet op het behang zelf te worden gesmeerd. Vlies is een prima behangsoort voor beginners, omdat het heel erg gemakkelijk is om op de muur aan te brengen. Ook is het behang heel geschikt voor muren waar kleine scheuren in zitten. Je zult dit niet zien als het behang eenmaal op de muur zit.

Vinyl

Vinylbehang is een behangsoort die bestaat uit een onderlaag van papier en een toplaag van kunststof. De bovenlaag kan goed tegen water, waardoor het behang geschikt is voor bijvoorbeeld een keuken of badkamer. Het behang droogt snel en is ook heel makkelijk schoon te maken. Het is wel een dure behangsoort, maar gaat tevens langer mee dan de meeste andere behangsoorten.

Schuimvinyl

Schuimvinyl wordt ook wel opschuimend vinyl genoemd. Dit is behang dat twee á drie millimeter dik is. Het voelt wat zacht aan en wordt vooral in ziekenhuizen en andere bedrijven gebruikt.

Acryl

Acrylbehang heeft een laag acrylaatverf. Dit is doorgaans goed voor het milieu en verkleurt minder snel.

Glasvezel

Glasvezelbehang is een nieuwe behangsoort, dat is gemaakt van stukjes glasvezel. Het behangen is erg makkelijk, maar het behang verwijderen kan wel veel moeite kosten. Als het pleisterwerk van een muur niet goed is, dan kan hier ook glasvezel voor gebruikt worden. Glasvezelbehang wordt in de meeste gevallen ook gebruikt om daarna nog over te verven. Dit kan worden gedaan met latexverf.

Laat je informeren

Laat je informeren door de winkel waar je behang koopt. Leg uit wat je graag wilt en vraag eventueel advies als je zelf niet weet welke behangsoort je aan moet schaffen. Het personeel in de bouwmarkten of speciaalzaken is op de hoogte van de mogelijkheden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten behangDe verschillende soorten behangEr zijn heel veel verschillende soorten behang verkrijgbaar. Wat voor behang u ook kiest, het is verstandig om behang in…
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Creatief met behangCreatief met behangMet behang kun je niet alleen je muren een leuk motiefje of kleur geven, je kunt er ook heel creatieve dingen mee doen!…
Vliesbehang; wat zijn de voordelen en hoe breng ik het aan?Vliesbehang is een populaire behangsoort die vanwege de eenvoud en kracht steeds meer in trek aan het raken is. De uniek…

Beschadigingen aan houten meubelen reparerenBeschadigingen aan houten meubelen reparerenOok al probeer je zo zuinig mogelijk op je meubelen te zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe kan je kleine mank…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Bronnen en referenties
  • Karwei.nl
  • Gamma.nl
  • Wikipedia.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.