Hoe kan ik mijn ongelijke vloer vlak maken?
Een ongelijke vloer in een woning kan door verschillende oorzaken ontstaan. Als de ongelijkheid in de vloer ontstaan is door bijvoorbeeld een verzakking of een andere constructieve fout, is het verstandig om deze problemen eerst op te lossen, alvorens de ongelijkheid in de vloer aan te pakken. In andere gevallen kan een ongelijke vloer ook ontstaan door bijvoorbeeld ophopingen betongruis onder vloerbedekkingen, of ouderdom van de houten planken in een houten vloer. Ook is het natuurlijk mogelijk dat bij het aanleggen van de vloer er niet nauwkeurig geëgaliseerd is, of dat oudere oneffenheden onder een parketvloer weggewerkt zijn. Dergelijke oneffenheden of ongelijkheden zijn gelukkig zelf weer goed vlak te maken
Waardoor is de ongelijke vloer ontstaan
Voor het herstellen van een ongelijke vloer is het belangrijk om te weten in welk materiaal de ongelijkheid zit en waardoor deze ontstaan is. Zonder te weten waardoor de vloer ongelijk is geworden is de kans groot dat de vloer na een reparatie wederom ongelijk wordt of krom trekt. Er zijn diverse oorzaken van een ongelijke vloer waarbij de oorzaak niet eerst weggenomen hoeft te worden, maar waarbij direct aan het herstel kan worden begonnen. Deze oorzaken zijn:
- Ophopingen van betongruis onder een vloerbedekking
- Een oudere houten vloer
- Oneffenheden uit de bouw van het huis
- Oneffenheden uit de aanleg van de vloer
Oneffenheden bij vloerbedekking of betonnen vloer
Als vloerbedekking direct over een betonnen vloer wordt gelegd, is het mogelijk dat er door het lopen over deze vloerbedekking kleine schuurbewegingen op het beton zelf ontstaan. Deze schuurbewegingen zorgen er vervolgens weer voor dat er betongruis vrijkomt. Als er regelmatig over de vloerbedekking wordt gelopen, kan er dus ook een relatief grote hoeveelheid van deze gruis vrijkomen, die zich vervolgens ergens gaat ophopen. Deze ophopingen vormen zich langs de plekken waar het meest wordt gelopen. Dat dergelijke ophopingen daadwerkelijk betongruis zijn en geen andere oorzaak hebben, is pas te zien als de vloerbedekking wordt opgetild en er onder de vloerbedekking naar de ophopingen wordt gekeken.
Voorbereiden egaliseren
Het herstellen van de oneffenheden door het verzamelen van betongruis is vrij eenvoudig; de vloerbedekking moet verwijderd worden en al het losse materiaal moet vervolgens weggehaald worden. Als dit gebeurt is moet de vloer volledig stofvrij gemaakt worden. Dit kan gebeuren door met een klamme doek de vloer na te vegen, echter moet dan wel gewacht worden met het egaliseren totdat de vloer weer helemaal droog is. Omdat er een egalisatiemiddel gebruikt wordt om de betonnen vloer weer gelijk te krijgen, zal er eerst een voorstrijkmiddel aangebracht moeten worden. Als dit niet gedaan wordt, bestaat het risico dat de vloer teveel zuigt en daarmee het egalisatiemiddel beïnvloedt, waardoor de vloer niet helemaal vlak wordt.
Egaliseren betonnen vloer
Bij het mengen van het egalisatiemiddel is het belangrijk om zeer nauwkeurig te werken. Hoewel er bij aanvang in het mengsel vaak kleine klontjes zitten, zal er gemengd moeten worden totdat deze volledig weg zijn. Het egalisatiemiddel moet zelf volledig vrij van klontjes of verdikkingen zijn, zodat het goed kan uitvloeien. Vervolgens kan het egalisatiemiddel over de vloer heen worden aangebracht. Het is een zeer dunne vloeibare substantie, waardoor het zichzelf ook voor een gedeelte uitvlakt. Toch is het verstandig om hierbij wel in banen of gedeeltes te werken, zodat er toch niet teveel middel op een plek terechtkomt. Eventueel kan het egalisatiemiddel geholpen worden bij het uitvloeien middels een plakspaan of pleisterspaan. Daarna moet het middel goed drogen, meestal zo'n 24 uur, voordat er opnieuw vloerbedekking over heen kan worden gelegd.
Kromme houten vloer herstellen
Een oudere houten vloer zal al snel oneffenheden gaan vertonen. Vaak trekt het hout aan de zijkanten of uiteinden en is de vloer daardoor als geheel niet meer egaal. Uiteindelijk zal iedere echte houten vloer dit vertonen, onder invloed van onder andere de leeftijd van de vloer. Als de oneffenheden niet te erg zijn, kan de vloer opgeschuurd worden en opnieuw afgewerkt worden. Hiervoor hoeft niet met een schuurpapiertje de gehele vloer langs gegaan te worden, maar zijn speciale apparaten verkrijgbaar die het opschuren makkelijker maken. Als het de bedoeling is dat er een andere vloer over de houten vloer heen gelegd wordt, kan er op verschillende manieren te werk gegaan worden.
Egalisatiemiddel of laminaat
De eerste mogelijkheid is om net als bij een oneffen betonnen vloer een egalisatiemiddel te gebruiken. Bij een houten vloer is het wel belangrijk dat er een speciaal middel wordt gebruikt, dat geschikt is voor houten vloeren. Een andere mogelijkheid is om middels vullingen een relatief vlakke basis te maken, waar vervolgens laminaat op gelegd kan worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stukken hardboard of gebruik bij kleine oneffenheden ondervloer tegels. Deze zijn herkenbaar als de groene tegels die vaak in de doe-het-zelf-zaak liggen. Als er grotere oneffenheden zijn, kunnen deze middels stukken hardboard gevuld worden om vervolgens afgevlakt te worden middels de groene tegels. Op de verpakking van de ondervloer tegels staat vaak welke oneffenheden ze kunnen uitvlakken, zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Als de oneffenheden te groot zijn, en er wordt vervolgens een laminaatvloer overheen gelegd, kan deze gaan breken. Hou dus goed rekening met de maximale oneffenheid die de ondervloer aan kan.
Oneffenheden uit de bouw van het huis, of de aanleg van de vloer, zijn ook goed weg te krijgen middels het gebruik van een egalisatiemiddel, of de aanleg van een laminaatvloer met een ondervloer. In feite kunnen hiervoor dezelfde manieren gebruikt worden als reeds genoemd