Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffen

Als je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en de plafonds in je woning? Wat is de geschikte verfsoort? Door de vele soorten verf is het niet altijd even gemakkelijk om te weten waar je voor moet gaan en wat past bij de muren en plafonds.

Wat is verf?

Verf is een product met een pigmenthoudende laag die gebruikt wordt om voorwerpen en muren van een kleur te voorzien. Verf bestaat altijd uit drie delen. Namelijk oplosmiddel, bindmiddel en pigment. Aan het pigment worden vaak nog verschillende stoffen toegevoegd. Als de verf droogt, verdampt het oplosmiddel en het bindmiddel zorgt dan voor een harde laag. Er zijn verschillende soorten verf, die geschikt zijn voor allerlei verschillende doeleinden. Voor houten meubels heb je andere verf nodig dan voor muren en plafonds. Voor muren en plafonds heb je doorgaans dispersieverven nodig. Deze verfsoort draait vooral om het bindmiddel. Er zijn trouwens ook verfsoorten die andere bestanddelen hebben, zoals bijvoorbeeld aquarel dat alleen uit water en kleurstof bestaat.

Verf voor de muren en plafonds

De beste verfsoort voor op muren en plafonds is dispersieverf. Voor hout en metaal kun je beter lakverf gebruiken. Er zijn twee soorten dispersieverf, namelijk op basis van acrylaat en van latex. Beide verfsoorten hebben hun eigen eigenschappen en kunnen allebei zeer geschikt zijn voor de muren en plafonds.

Acrylverf

Acrylverf, een verf die op basis is van acrylaat, zorgt ervoor dat de muren en plafonds met een soort tweede huid worden bedekt. Op deze manier kan lucht en vocht gemakkelijk in de muur trekken en er ook weer makkelijk uitkomen. Acrylverf is vaak een stuk duurder dan latexverf. Acrylverf wordt vooral gebruikt voor badkamers en keukens, omdat hier veel vocht te vinden is.

Latexverf

Bij latexverf krijg je een laag die veel minder vocht en lucht toelaat als de acrylverf. Latexverf kan hierdoor zorgen voor een aangenamer klimaat in een ruime en is makkelijk schoon te houden. Omdat latexverf goedkoper is dan acrylverf, verkiezen veel mensen deze verfsoort.

Welke verf het beste bij jou past is persoon verschillend. Bedenk goed wat de eigenschappen van de verf zijn en wat je zelf het liefste wilt op je muren en plafonds. Eventueel kun je ook advies vragen bij een doe-het-zelf zaak. Leg uit waar je de verf voor wilt gebruiken en een medewerker zal je tips geven over de verschillende soorten verf.

Verf mengen

Er zijn veel standaardkleuren te koop voor de verf, maar soms wil je toch net iets anders. In dit geval kun je ervoor kiezen om verf te mengen. Het mengen van verf zorgt ervoor dat je veel meer keuze hebt in verfkleuren, zoals verschillende pasteltinten of felle kleuren. Je kunt de verf zelf mengen of laten mengen door een doe-het-zelf zaak. Beide keuzes hebben zowel voor- als nadelen.

Zelf verf mengen

Als je zelf verf mengt, neem je als basis een witte verf en je voegt er dan pigmentverf aan toe, die te krijgen is in verschillende basiskleuren. Het is een goedkope oplossing om verf te mengen. Echter heeft het zelf mengen van verf ook enkele nadelen. Je zult bijna nooit precies de kleur krijgen die je voor ogen hebt. Ook is het lastig bij grotere ruimtes. Je hebt dan meerdere emmers verf nodig en het is bijna onmogelijk om in iedere emmer verf dezelfde verfkleur te krijgen.

Verf laten mengen

In veel doe-het-zelf zaken is de optie aanwezig om er verf te laten mengen. Je kunt dan een kleur kiezen van een groot palet in de winkel. Een speciale machine in de winkel zorgt ervoor dat je precies die verf krijgt die je wilde. Een groot voordeel hiervan is dat het gemakkelijker is om weer dezelfde kleur extra aan te schaffen. Een nadeel is echter dat het vaak veel duurder is dan het zelf mengen. Als je ervoor kiest om verf te laten mengen, noteer dan altijd goed welke kleur je precies hebt gekozen, zodat je precies dezelfde kleur later nog eens kunt kopen.

Prijzen van de verf

De prijzen van verf kunnen erg verschillend zijn. Dit heeft te maken met de manier hoe een verflaag dekt. Bij duurdere verf is het meestal het geval dat de verf beter dekt en makkelijker uitstrijkt. Bij een goedkopere verf moet je meestal meerdere keren verven om een donkere achtermuur niet meer te laten zien. Je kunt ook kiezen voor het huismerk van een doe-het-zelf zaak. Deze zijn meestal een stuk voordeliger dan de bekende merken, maar hebben doorgaans wel dezelfde kwaliteiten. Je kunt je ook altijd laten adviseren in de winkel. Leg uit waar jij de verf voor nodig hebt en hoe de achtergrond is waar op geverfd wordt. Vaak kun je dan een deskundig advies krijgen over de te kiezen verf.

Lees verder

© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Verftechnieken voor het creëren van een grotere ruimteAls je in een appartement of huis woont met kleine kamers en je hebt niet het nodige budget voor groteske renovatiewerke…

Goedkoper een huis bouwen: De planning voorafBouwgronden en bouwmaterialen worden steeds maar duurder. Een mens dient dan ook steeds creatiever te worden om betaalba…
Kies je muurbekleding zorgvuldigOp diverse plekken in het huis hebben muren veel te lijden. Denk bijvoorbeeld eens aan de ingang of aan smalle ruimten w…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 08-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.