Verwijderen van verf

Verwijderen van verf Lees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische tips om snel verfspetter te verwijderen na het schilderen.

Verwijderen van verf

Iedereen die gebruik maakt van verf op het werk of rond het huis, weet dat het gemakkelijk is om spetters verf te krijgen op het houtwerk, het raam of de vloer. Ook beland er van tijd tot tijd verf op kleding. Wanneer u latex verf wilt verwijderen van materialen zijn er methodes voor die vaak zeer effectief zijn. Hier zijn een paar voorbeelden.

Verf verwijderen van glas of hout

Wanneer u latex verf wilt verwijderen van glas of hout, is het vaak een goed idee om een kleine hoeveelheid terpentijn op het glas of op het hout te sprenkelen. Houd in gedachten dat terpentijn sterk is en dat u dus heel weinig nodig heeft om de gedroogde verf te verzachten of op te lossen. Dit maakt het mogelijk om een schone doek te gebruiken en hiermee de verf voorzichtig te verwijderen zonder gebruik van een scherp instrument dat een kras in het oppervlak kan achterlaten.

Verf verwijderen van vloerbedekking

Latex verf verwijderen kan ook nodig zijn na het schilderen van een kamer waar vloerbedekking ligt. Zelfs wanneer de vloerbedekking goed is afgedekt loop je het risico dat er verf op de vloerbedekking komt bij het opruimen van het materiaal dat de vloerbedekking afdekte. Het verwijderen van zoveel mogelijk van de verf terwijl het nog nat zal het probleem voor het grootste gedeelte oplossen en maakt het ook mogelijk om afwasmiddel te gebruiken om de rest van de lekkage te verwijderen.
Na het verwijderen van zo veel mogelijk verf mogelijk door droogdeppen met een schone doek, kun je de rest van de latex verf verwijderen van het tapijt door even flink te schrobben met een spons. Herhaal dit proces een paar keer om te zien of alle verf weg gaat.
Voor hardnekkige verfvlekken op de vloerbedekking, kunt u het beste een mengsel van wasmiddel en lauw water maken. Sprenkel het mengsel op het tapijt zodat het goed in de vlek kan dringen, wacht enkele minuten en neem met een schone doek de vloer af. Stofzuig de vloerbedekking van de ruimte grondig zodra het tapijt droog is.

Verf verwijderen van kleding

Soms komt het ook voor dat je verfvlekken uit kleding wilt verwijderen. Al schilder je nog zo netjes, het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat er toch verf in je kleding terecht komt. Als de verf nog nat is kun je de verf het beste afdeppen met een doekje, als de verf al hard is kun je het grootste gedeelte van de vlek vaak weghalen door er met een schilmesje overheen te gaan. Spoel hierna de kleding in warm water en voeg bij witte kleding eventueel wat terpentine toe. Haal na 10 minuten de kleding uit het water en was het in de wasmachine met een waspoeder dat gemaakt is voor witte was.

Als het niet lukt om de verf te verwijderen

Als het onmogelijk lijkt om de latex verf te verwijderen met behulp van zelfgemaakte oplossingen, kan het nodig zijn om naar de winkel te gaan en een speciaal verfoplosmiddel te kopen. Zorg ervoor dat u de gebruiksaanwijzingen grondig leest. Sommige van deze producten zijn overal voor te gebruiken, maar er zijn ook merken die speciaal zijn samengesteld voor gebruik op vloerbedekking, houtwerk, of kleding.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…
Hoe schilderen: soorten verf, voorbereiding en opruimenIn dit artikel worden allemaal tips gegeven hoe je moet schilderen en welke voorbereidingen je moet treffen voordat je k…

Zelf een koelkast reparerenZelf een koelkast reparerenEen kapotte koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je d…
Accuboormachine kopenAccuboormachine kopenBijna iedereen die voor hobbymatige doeleinden een schroefboormachine of een boormachine koopt, heeft een exemplaar in h…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.