Goedkoper een huis bouwen: De planning vooraf
Bouwgronden en bouwmaterialen worden steeds maar duurder. Een mens dient dan ook steeds creatiever te worden om betaalbaar te kunnen bouwen. Ik geef je hierbij enkele tips om goedkoper je droomhuis te kunnen bouwen.
De aankoop van de bouwgrond
Bij de aankoop van een grond komt veel minder een makelaar tussenbeide als bij de aankoop van een huis. Een groot deel van de gronden particulier verkocht. Door de schaarste is de prijs de laatste jaren sterk gestegen. Om prijzen van gronden met elkaar te vergelijken dien je best de prijs per vierkante meter te berekenen. je zal merken dat vooral de ligging de prijs bepaald. Hoe verder je
verwijderd bent van grote steden, zoals Brussel en Antwerpen, hoe goedkoper de gronden zijn. Anderzijds is een stuk grond middenin de weilanden weer duurder dan eenzelfde stuk grond langs een drukke steenweg. Een effen stuk grond zal goedkoper zijn om op te bouwen dan een stuk grond op
een helling. Zorg dat er steeds een degelijk grondonderzoek is uitgevoerd. Het is nog steeds zuiniger om te leven op een grond met tuin gericht naar het
zuidoosten tot zuidwesten. De zon zal je woning veel beter opwarmen in de wintermaanden. Koop een grond die niet te
groot is. 5 are is een goed gemiddelde, tenzij je groene vingers hebt en of graag veel dieren wil laten rondlopen. Misschien zijn er ook mogelijkheden naast je grond. Je kan met een beetje geluk een stuk landbouw- of bosgrond huren die grenst aan je tuin of een lege bouwgrond, die de eigenaar nog niet wenst te verkopen.
Geniet van een BTW tarief van 6% (BE)
Tijdelijk, door de fiscale crisis, werd onder bepaalde voorwaarden, het BTW tarief voor nieuwbouw verlaagd van 21% naar
6%. Maar dit was enkel geldig voor het jaar 2009. Toch kan je nog steeds genieten van een verlaagd BTW tarief als je bereid bent bepaalde werken in je woning enkele jaren uit te stellen. Hiervoor dient je woning tenminste 5 jaar in gebruik zijn genomen. Voor veel mensen is 5 jaar een lange periode om op een bouwwerf te wonen, maar het levert je wel een korting op van maar liefst 15%. Zaken die hiervoor in aanmerking kunnen komen zijn de aanleg van een oprit en terras, het afwerken van kinder- en zolderkamers, de afwerking van de garage, enz. Je kan die 5 jaar natuurlijk ook aanwenden om opnieuw een spaarpot aan te leggen om deze laatste werken uit te voeren, zonder hiervoor te moeten lenen.
Slim bouwen
Bouw zo
compact mogelijk en gebruik een architect die bekend staat om zijn goedkope bouwformules of die het een uitdaging vind om de bouwheer geld te helpen besparen. Sommige architecten willen vooral esthetisch bouwen en mooie stenen en ramen kosten vaak ook meer. Een architect zal ongeveer 7% van de totaalprijs van je woning kosten, je betaalt dus best iets meer voor een architect die een woning tekent die uiteindelijk 20% goedkoper zal zijn. Een architect betaal je voor zijn vakkennis, voor zijn ideeën en zijn plannen, voor de selectie van de aannemers, de opvolging van de werken en tenslotte voor 10 jaar blijvende verantwoordelijkheid voor de gedane werken. Dat laatste is erg belangrijk, want bijna altijd loopt er iets mis tijdens of na de werken. De prijs en het contract bespreek je best al bij het eerste gesprek om onduidelijkheden te voorkomen, want architecten rekenen vaak al aan bij de eerste schetsen.
Teken zelf plattegronden met afmetingen voor de architect, breng foto´s mee van woningen die je mooi of praktisch vind en voorbeelden van materialen en kleuren. Zo zal je veel tijd kunnen sparen en merk je onmiddellijk of de architect zich kan verzoenen met jou ideeën. Het is niet onverstandig om de architect reeds te consulteren alvorens je de grond koopt. Hij kan je helpen om een miskoop te voorkomen. Bespreek voor deze consultaties een aparte prijsregeling om verassingen uit te sluiten.
Een slimme indeling
- Als je zelf voorontwerpen voor je architect gaat maken dien je met enkele zaken rekening te houden. Probeer vooreerst de woonvertrekken ( keuken, woonkamer, bureau,..) langs de zuidkant te richten om zoveel mogelijk van de warmte van de zon te kunnen profiteren. Probeer alle sanitair zoveel mogelijk te centraliseren.
- Plaats de ruimte met de boiler of ketel zo dicht mogelijk bij de keuken en badkamer. En plaats de keuken en badkamer bijvoorbeeld mooi boven elkaar.
- Denk goed na hoe groot je ruimtes dienen te zijn. Dit kan je bijvoorbeeld opmeten in je huidige woning of door bij kennissen of familie te kijken hoeveel hun kamers te groot of te klein zijn voor al je eigen levensstijl en meubilair. Heb je werkelijk twee toiletten nodig?
- Is die garage echt nodig? Tegenwoordig kunnen auto´s beter tegen de winterkoude en karport is veel goedkoper en vaak erg mooi. Het spreekt voor zich dat een compacte woning snel veel goedkoper zal uitvallen.
- Probeer in het hele bouwproces vooral niet te vergeten dat je misschien ooit je woning dient te verkopen. Denk er dus aan om niet te overdreven eigenzinnig te bouwen en interessant te houden voor het doorsnee gezin met een doorsnee smaak.
- Probeer in elke ruimte minstens een zijde korter te houden dan 5 meter. Overspanningen van welfsels die langer zijn dan 5 meter kosten een heel stuk meer.
- Denk er tevens over waar je deuren nodig hebt en of je een goede doorloop krijgt door het huis. Als je thuis komt met je boodschappen, is het handig om vlot bij de keuken te komen.
- Zorg dat het toilet mooi centraal in je woning is gelegen.
- Denk na over opbergruimte en stockageruimte.
- Denk ook na over een eventuele kelder. Een kelder zal je huis een stuk stabieler maken en kan problemen met vocht voorkomen.
- Een bodemplaat kan ervoor zorgen dat je muren en vloeren na jaren meer barsten vertonen, hetgeen vaak moeilijk te voorspellen is, maar is wel een stuk goedkoper.
Controleer de plannen
De architect zal je schetsen en plannen bezorgen die erg doordacht zijn op technisch en esthetisch vlak. Jij bent echter diegene die in het huis zal moeten wonen, neem dus zeker voldoende de tijd om de plannen te bekijken. Bekijk met je architect het soort keuken en meubilair je in de woning wil plaatsen en of het plan hiervoor geschikt is. Vraag ook voor elke materiaalkeuze het eventueel goedkopere alternatief. Tegenwoordig zijn bepaalde duurdere materialen wel duurzamer. De meerkost wordt soms op korte tijd terugverdiend in de energie die men ermee bespaard. Dit dient dus steeds overwogen te worden.
Duurzaam en luxueus is niet altijd gelijk aan elkaar. Niet elk raam dient open te kunnen. Door bepaalde hoeken, dakkapellen en uitstulpingen weg te laten, kan de woning een stuk goedkoper worden. Bovendien zijn die speciale hoeken en uitstulpingen vaak zwakke punten in de constructie van de woning die barsten en vocht het snelst vrij spel geven.