Welke kleuren gebruik je in welke kamer?

Welke kleuren gebruik je in welke kamer? Wanneer je je woning wilt verven, of het interieur wilt veranderen, dan is de kleur van groot belang. Je wilt immers wel een bepaalde sfeer uitstralen. Welke kleuren gebruik je in welke kamer? Je kunt eigenlijk geen fout maken, maar sommige kleuren passen toch beter bij een ruimte dan andere kleuren.

Kleuren in huis

Om een idee te krijgen van de kleuren die je goed in een bepaalde ruimte kunt gebruiken, kun je onderstaande tips lezen. Je komt er dan achter welke kleuren geschikt zijn voor bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer of badkamer. Zo kun je de juiste sfeer creëren. Je wilt immers niet dat een ruimte onnatuurlijk aanvoelt, omdat de kleuren niet goed passen.

Kleur in de woonkamer

De woonkamer wordt doorgaans erg veel gebruikt. Ook is het de plek waar je de gasten verwelkomt. Er is dus vooral veel drukte te vinden en daardoor moet je met je inrichting ook meerdere kanten op kunnen gaan. Rustigere en lichte kleuren werken hierdoor erg goed in een woonkamer. Je kunt accentkleuren gebruiken voor wat meer vrolijkheid en karakter in de kamer. Zeker als je kinderen hebt kunnen lichte kleuren een echte verademing zijn. Ze zorgen immers voor wat meer rust, zeker wanneer er overal speelgoed ligt.

Kleur voor de keuken

Keukens kunnen het beste lichte, frisse kleuren hebben. Veel dessins zijn niet echt geschikt in een keuken en het materiaal moet vooral praktisch zijn. Je kunt kleurtinten gebruiken als blauw, groen en wit. Ook rood zou in een keuken kunnen, maar gebruik het dan enkel als accentkleuren. Als je een eettafel in de keuken hebt staan, dan kunnen de tinten hier donkerder zijn. Je kunt er ook voor zorgen dat beide gedeeltes enigszins verschillend zijn, zodat je echt twee aparte gedeeltes krijgt. Dit kun je met kleuren voor elkaar krijgen, maar ook met de verlichting. Bij het keukenblok wil je een centrale verlichting, waardoor je goed kunt werken en bij de eettafel staat sfeerverlichting wellicht beter.

Kleuren in de badkamers

De meeste badkamers hebben vooral veel witte tinten. Dit is makkelijker schoon te houden en oogt lekker fris. Het kan echter ook saai worden als je alleen wit gebruikt. Je kunt juist met accenten voor meer gezelligheid en vrolijkheid zorgen. Denk aan zaken als:
  • Het douchegordijn
  • Zeepbakje
  • Houder voor de tandenborstel
  • Matje op de vloer
  • Stapel handdoeken

Je kunt al deze accessoires in eenzelfde kleur maken, waardoor de badkamer al veel meer gezelligheid en sfeer uitstraalt. Deze accessoires kunnen natuurlijk ook met regelmaat worden vervangen. Dit is handig wanneer je snel ergens op uitgekeken bent.

Kleuren in de slaapkamer

De slaapkamer is een plek waar je tot rust moet komen. Eigenlijk is er best veel mogelijk in een slaapkamer, omdat het een persoonlijk plekje is. Je kunt dus kleuren aanbrengen die jij mooi vindt. Ook kun je het persoonlijker maken, met bijvoorbeeld foto’s aan de muur. Vind je de kleuren die jij mooi vindt eigenlijk te donker voor een slaapkamer, dan kun je een variant op deze kleur kiezen, waar meer wit in zit.
Deel je de slaapkamer met een ander, dan is het van belang dat beide stijlvoorkeuren worden verwerkt in de slaapkamer. Zo voelen jullie je er beiden prettig bij.

Logeerkamer

Een logeerkamer kan beter minder persoonlijke tinten hebben. Het is een kamer die je kunt gebruiken voor mensen die bij je blijven logeren. Felle en levendige kleuren kun je beter niet gebruiken, omdat niet iedereen zich er even prettig bij voelt. Je kunt beter voor wat rustigere kleuren kiezen, waarbij iemand zich snel op zijn of haar gemak voelt. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten. Er kunnen eventueel ook planten in de logeerkamer worden gezet, om meer sfeer te creëren.

Kinderslaapkamer

Voor baby’s worden er vaak voor traditionele kleuren gekozen: roze voor meisjes, blauw voor jongens en geel wanneer het bij beiden moet passen. Bij kleuters zijn de kleuren vaak veel feller. Na een bepaalde leeftijd is het raadzaam om de kinderen zelf te laten kiezen hoe de kamer eruit komt te zien. Vooral tieners weten meestal zelf heel goed wat ze graag willen.

Kleur voor de gang

De gang is vaak een uitnodigende plek. Je kunt de gang ruimer maken door lichte en heldere kleuren te gebruiken. Een andere goede kleur is roomwit. Eventueel kun je een foto ophangen of kiezen voor schilderijen. Dit geeft de gang een zachtere uitstraling.

Kleuren in een werkkamer

Voor mensen die een werkkamer hebben, is het ook van belang dat de kleuren voor een bepaalde sfeer zorgen. De kleur is afhankelijk van de bedoelingen van het kantoor. Ontvang je er mensen of werk je er alleen? Als je er alleen werkt ben je behoorlijk vrij in de kleuren die je gebruikt. Probeer wel kleuren te kiezen die je niet afleiden tijdens het werken. Als je mensen moet ontvangen, moet je zakelijke kleuren gebruiken. Kleuren als wit en zwart zorgen voor een fris en zakelijke uitstraling. Ook kun je kiezen voor houten meubels. Ook dit zorgt voor een zakelijke uitstraling. Planten en schilderijen kunnen voor extra sfeer zorgen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feng Shui, licht en kleurLicht is energie in een van zijn duidelijkste vormen. En wat we als kleur ervaren is eveneens licht. Feng Shui beschouwt…
Waar in huis komt welke kleur?Waar in huis komt welke kleur?Leuk en mooi, veel kleur in huis, maar hoe doet u wat en waarvoor kiest u, enkele tips dan maar. Mooie kleuren en kleurc…
Neutrale kleuren en ruimte verkopen een huisNeutrale kleuren en ruimte verkopen een huisEen te verkopen huis moet in de smaak vallen bij potentiële kopers. Door neutrale kleuren in het huis aan te houden, en…
Stylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsStylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsNiet iedereen heeft het geld om ruim te wonen. In kleine kamers kan men zich al snel opgesloten voelen. Door enkele eenv…

Ruimte in interieur is belangrijk maar wordt vaak onderschatHet is een zeer essentieel onderdeel in het interieur, zoals ook materialen, vormen en kleuren een ruimte een bepaalde s…
Inrichting keukensInrichting keukensDe inrichting van keukens moet goed doordacht zijn. Per slot van rekening moeten we aan een keuken vele jaren plezier be…
Bronnen en referenties
  • 101 ideeën kleur (97899021583051)
  • Wikipedia
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.