Tegels verven, hoe doe je dat?

Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak veel geld. Verven is vele malen goedkoper. Er zijn echter wel enkele aandachtspunten bij het verven van tegels. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om een goede primer te gebruiken. Door de primer ontstaat een hechtlaag waardoor de verf goed blijft zitten.

Tegels verven, waarom?

Als je een klein budget hebt dan wordt het vervangen van tegels aan de muur al gauw een kostbare en onhaalbare klus. Tegels verven is dan een optie die je kunt overwegen. Het verven van tegels is een stuk goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe tegels. Bij de verfhandel of de bouwmarkt kun je speciale verf kopen die bedoeld is voor het verven van tegels. Ook voor de badkamertegels is deze verf vaak geschikt. Tegelverf kan overwegend tegen vocht. Gebruik dus geen gewone muurverf voor het verven van tegels. Dat gaat een keer mis.

Eerst schoonmaken, dan verven!

Als je een keuze hebt gemaakt in de verf die je op de tegels wilt aanbrengen dan kun je beginnen met het schoonmaken van de muur. Tegels zijn glad. Hierop hecht verf slecht. Om de tegels iets ruwer te krijgen kun je schoonmaakmiddelen gebruiken die vrij zuur zijn. Door het zuur in het schoonmaakmiddel wordt de glazuurlaag van de tegels aangetast. Dit is niet iets dat je ziet. De oppervlakte van de tegels wordt daardoor iets ruwer waardoor verf beter blijft zitten. Je kunt ook een schuurmachine gebruiken om de tegels op te ruwen. Repareer ook gelijk kapotte of loszittende tegels en voegen. Als je dit gelijk doet dan is het eindresultaat nog mooier. Heb je geen gelijke tegels, koop dan een paar tegels erbij die nagenoeg gelijk zijn qua kleur. Door de verf zie je straks het verschil niet meer. Voor het repareren van voegen kun je speciaal voegreparatiemiddel kopen.

Gebruik een primer voor de hechting

Door eerst een primer op de tegels te verven ontstaat een zeer goede hechtingslaag. De primer vormt als het ware de verbinding tussen de tegel en de verflaag. Een primer zorgt voor hechting op de tegel en de verf. Het is belangrijk om verf van dezelfde basis te gebruiken als de primer. Als je dit niet doet dan krijg je alsnog een probleem met de hechting van de verf.

De primer kun je op de tegels verven met een roller en een kwast. De kwast gebruik je voor de voegen, de roller voor het tegeloppervlak. Zorg ervoor dat de primerlaag zo glad mogelijk wordt aangebracht. Alle oneffenheden zijn straks te zien in de uiteindelijke verflaag.

Verf op waterbasis of terpentinebasis?

Het verven van tegels kan met twee verschillende soorten verf. Verf op waterbasis geeft over het algemeen een meer plasticachtige eindafwerking. Verf op terpentinebasis geeft een meer natuurlijke, in dit geval stenen, afwerking. Als je tegels wilt verven dan kun je het beste verf op terpentinebasis gebruiken. Dit geeft het beste resultaat. Gebruik dan dus ook een primer op basis van terpentine, want anders hecht de verf niet goed.

Tegels verven, hoeveel lagen verf?

Tegels verven kan in meerdere lagen. De stelregel is hoe meer lagen verf des te mooier het eindresultaat wordt. Als je bij drie lagen bent aangekomen dan is dat meestal voldoende voor een mooi resultaat. Je hebt dan één laag primer en twee lagen verf gebruikt. Verf niet te snel de lagen over elkaar heen. Let goed op de droogtijd van de verf. Als je te snel de volgende laag verf erop schildert dan kan de verf later loslaten. Je bent dus al gauw een dagje kwijt met het verven van tegels!
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Badkamer renovatie zelf doenBadkamer renovatie zelf doenEen badkamer renovatie kost vaak veel geld. Er zijn verschillende manieren om met minder geld toch een vernieuwde badkam…
Stylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsStylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsNiet iedereen heeft het geld om ruim te wonen. In kleine kamers kan men zich al snel opgesloten voelen. Door enkele eenv…
Keuken veranderen met beperkt budget?Keuken veranderen met beperkt budget?De keuken is nog niet aan vernieuwing toe of het budget voor vervanging is nog niet toereikend en toch de stijl verander…

Verven doe je zo - Behangen als een pro - Stap voor stapVerven doe je zo - Behangen als een pro - Stap voor stapIedereen kan behangen, iedereen kan verven. Met een eenvoudige handleiding en tips, zoals welk materiaal men best kan ge…
Regenton plaatsen en aansluiten in de tuinEen regenton plaatsen in de tuin is erg handig. Zo heb je altijd gratis water voor de planten en het gazon. Het plaatsen…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.