Kies je muurbekleding zorgvuldig

Op diverse plekken in het huis hebben muren veel te lijden. Denk bijvoorbeeld eens aan de ingang of aan smalle ruimten waar je voorwerpen moeilijk kunt draaien. Uiteindelijk slijten muren echter het snelst in de ruimten waar het gezin de meeste tijd doorbrengt. In de woonkamer zijn muren erg kwetsbaar voor vegen, schaafplekken en vieze vingers. Denk dus goed na over de keuze van je muurbekleding.

Welke wandafwerking?

De keuze van de wandafwerking in jouw huis is deels afhankelijk van de omvang en samenstelling van je gezin. Heb je bijvoorbeeld kinderen die nog in de leeftijd zijn waarop ze voedsel op het behang smeren of erop tekenen, dan kun je beter geen designer behang of gevlamde zijde nemen.

Verf

Van de meest gebruikte mogelijkheden voor wandafwerking is verf het populairst. Verf is relatief goedkoop en gemakkelijk schoon te houden. Als een muur goed is afgewerkt, hoef je hem bovendien alleen maar in een ander kleur te verven, waardoor je een kamer in een handomdraai verandert. Verf die op de muren is gezet voor 1950 zal zeer waarschijnlijk lood bevatten. Als de muren zijn overschilderd met nieuwe verf, is het lood in principe afgesloten. Het kan echter nog steeds vrijkomen via scheuren en door afbladderen, waardoor looddeeltjes in de lucht terecht kunnen komen. Je kan de verf dan ook afbijten met een product zonder oplosmiddel, op basis van water.

Alternatieve verfproducten

Veel gewone verf stoot vluchtige organische stoffen uit. Steeds meer fabrikanten bieden echter verf aan op basis van natuurlijke producten. Verf op basis van proteïne is proteïne gebruikt, zoals caseïne, melkproducten, been en lijm. Ze scheiden geen schadelijke stoffen af, ruiken nauwelijks en veroorzaken geen allergische reacties. Ze zijn echter wel gevoelig voor vocht en alleen geschikt voor gebruik in huis. Deze verf is alleen verkrijgbaar in matglans en is niet afwasbaar. Verf op basis van hars is zowel hars als plantaardige olie gebruikt. Ze hebben een aangename geur, zijn verkrijgbaar in diverse glanssoorten en beitsen, en zijn zowel slijtvast als afwasbaar. Maar aangezien ze op een oplosmiddel zijn gebaseerd, bevatten ze terpentine en spiritus. Deze stoffen kunnen irriteren, zorg daarom voor goede ventilatie. Verf op basis van kunsthars is verkrijgbaar in allerlei soorten lak en beits. Ze zijn afwasbaar, slijtvast, scheiden geen organische stoffen af en zijn niet allergeen. Verf op basis van kalk is gemaakt van witkalk of kalk waaraan dierlijke of plantaardige vetten zijn toegevoegd. Ze zijn niet allergeen maar krijgen een stoffige bovenlaag als ze droog zijn. Ze zijn alleen verkrijgbaar in matglans en zijn beperkt afwasbaar. Steenverf is op basis van silicaat. De verf is erg slijtvast, afwasbaar, van nature schimmelwerend en niet allergeen, is alleen verkrijgbaar in matglans en wordt gewoonlijk buiten gebruikt. De verf kan afgeven op kleding en is alkalihoudend. Draag daarom beschermende kleding tijdens het verven. Vanuit het oogpunt van milieuvriendelijkheid vergt de productie behoorlijk veel energie. Emulsies op basis van olie is latexverf op basis van plantaardig olie. De verf is afwasbaar en binnen redelijk slijtvast. Hoewel meestal niet allergeen kan deze verf allergische reacties opwekken bij sommige mensen. Bepaalde soorten bevatten vluchtige organische stoffen. De verf is het meest geschikt voor gebruik binnenshuis, en is alleen verkrijgbaar in matglans.

Behang

Behang is niet alleen decoratief maar ook handig om onregelmatigheden in de muur mee weg te werken. Er zijn allerlei soorten behang verkrijgbaar. Plastic behangpapier is bestand tegen schrobben en schaafplekken. Onbedrukt glad papier is een puur wit behangpapier dat is bedoeld als ondergrond voor het verven. Onbedrukt grauw papier of bouwbehang wordt gebruikt als ondergrond onder behangpapier. Versterkt behang is een goede oplossing voor ongelijkmatige muren, zoals oude pleistermuren, waardoor deze direct behangen kunnen worden. Standaardbehang is goedkoop maar niet slijtvast. Andere soorten behang zijn bedrukt papier, behang met houtsnippers ( bedoeld om ongelijkmatigheden te bedekken voor het verven ), gedessineerd behang, fluweelbehang, vinyl, schuimpolyethyleen en schuimvinyl.

Andere soorten behang

Muren kunnen ook beplakt of bespannen worden met textiel, kurk of keramische tegels en houten panelen. Stoffen behang is over het algemeen het moeilijkst schoon te maken. Kurkbehang wordt gemaakt van geperste boomschorslagen. Het voelt warm aan en is warmte- en geluidsisolerend. Het moet worden afgewerkt met speciale lak zodat het gemakkelijk kan worden schoongemaakt en onderhouden. Keramische tegels zijn platte stukken steen van gebakken klei die aan een zijde zijn versierd met glazuur. Ze zijn hard, duurzaam, waterbestendig en vlekkenwerend. Houten lambrisering is verkrijgbaar in diverse maten en stijlen. Je kunt er de kamer volledig mee bekleden of het gebruiken als versiering. Net als houten vloeren moeten de panelen worden geverfd en gelakt om er een praktische wandafwerking van te maken.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij en na het behangen oplossenBehangen op zich is al een kunst. Maar soms gaat het dan toch nog fout. En niets is frustrerender dan na een dag lijm sm…
Oorzaken, symptomen en behandeling van loodvergiftigingLood is een zwaar metaal dat voornamelijk in industrieën wordt gebruikt. Lood komt voor in batterijen en in verf. Lood b…
Metalen: lood kopen en verkopenMetalen: lood kopen en verkopenHet is mogelijk om lood te verkopen aan een metaalhandelaar. Lood werd tot de jaren tachtig veelvuldig gebruikt in wonin…

Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…
Kies het juiste hout voor je projectVaak komen mensen niet verder dan eik of beuk, als men hout dient te kiezen voor een doe-het-zelf of professioneel proje…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.