Verftechnieken voor het creëren van een grotere ruimte

Als je in een appartement of huis woont met kleine kamers en je hebt niet het nodige budget voor groteske renovatiewerken zijn er nog altijd andere mogelijkheden om je woning op te frissen zodat deze veel ruimer zullen aanvoelen dan ze eigenlijk zijn. Allereerst is het belangrijk om je te ontdoen van al het overbodige meubilair waarna je kan nadenken over een gepast kleurenschema voor de muren en het plafond. Verf is namelijk een eenvoudige manier om de illusie van een grotere ruimte te creëren.

De illusie van wit en lichte kleuren

Een oude interieurdesigntruc zegt dat een witte kleur zorgt voor grotere kamers. Witte oppervlakken hebben een reflecterend effect waardoor ze het licht zullen verspreiden doorheen de kamer. Het kan zelfs de kleinste kamer open en ruim doen lijken. Dit is te verklaren doordat onze ogen de illusie krijgen dat de muren op een grotere afstand van elkaar staan.

Als al dat wit niet echt je ding is kan je altijd overwegen om neutrale kleuren zoals licht grijs, beige of zelfs geel als alternatief te gebruiken. Deze lichte kleuren reflecteren het licht op een vergelijkbare manier als wit.

Om de impact van licht gekleurde muren te maximaliseren gebruik je voor de inrichting van de kamer best complementaire lichte kleuren. Wanneer licht gekleurde muren zich mengen met dezelfde getinte bekleding zal dit het gevoel van openheid verhogen. Bovendien geeft zon monochromatisch licht palet een extra vleugje stijl aan je kamer.

Indien je reeds donkere meubels in je kamer hebt staan gebruik je best de leuning van de stoel als grenslijn om toch hetzelfde effect te kunnen bereiken. Verf het gedeelte van de muur onder de leuning donker, zodat deze overeenkomt met het meubilair. Vervolgens verf je het gedeelte van de muur boven de leuning in een lichtere kleur waardoor je toch de illusie van een ruime kamer zult kunnen creëren.

Verftechnieken voor lage plafonds

Vaak hebben kleine kamers ook vrij lage plafonds, tenzij je het geluk hebt om in een loft appartement te wonen. Lage plafonds geven een kleine kamer nog een groter claustrofobisch gevoel dan er reeds aanwezig was. Hier zijn enkele verftechnieken om dit gevoel dat gecreëerd wordt door lage plafonds tegen te gaan.

Gebruik een satijnverf, een halfglanzende verf of verf met hoogglans op het plafond. Elke verf met glans zal het licht reflecteren waardoor het plafond hoger zal lijken. -, semi-glans of hoogglans verf op het plafond. Ook het gebruik van metallic-lak kan hetzelfde effect opleveren en ziet er zelf heel mooi uit bij kaarslicht.

Laat je plafond hoger lijken door deze door te trekken tot op de muren. Markeer een lijn op de muren doorheen de kamer op tien tot vijftien centimeter van het plafond. Vul dit gebied met de lichte kleur die je reeds voor je plafond hebt gebruikt. Met deze techniek bereik je effectief de illusie dat het plafond tien centimeter hoger lijkt.

Verf verticale strepen in een tint van de verfkleur die je gebruikte op de muren om een extra gevoel van hoogte te krijgen. Als het meten en schilderen je afschrikt kan je uiteraard gestreept behangpapier aanschaffen om hetzelfde effect te bereiken.

Verlengen van een korte kamer

Stel dat je in een korte rechthoekige kamer leeft die je toch graag visueel iets langer wilt laten lijken. Dit kan gemakkelijk worden bereikt door een van de korte eindwanden te verven in een lichte kleur. Kies een tint die iets donkerder is voor de drie andere muren. Omgekeerd zal een donkere accentkleur en drie complementaire lichtere muren zorgen voor een verkleining van de kamer.

Ook het schilderen van horizontale strepen zal de kamer langer doen lijken. Gebruik een lichte ondergrond en donkere strepen voor een optimaal resultaat.

Opruimen met verf

Zoals reeds vermeld is het de bedoeling dat de kamer groter lijkt zonder al te grote renovatiewerken en liefst zo weinig mogelijk te moeten inleveren van persoonlijke bezittingen zoals meubilair. Opruimen is hiervoor een ideale techniek. Verf ingebouwde planken, boekenkasten en radiatoren in dezelfde kleur als de muren. Hierdoor gaan deze op in de muren en verdwijnen ze naar de achtergrond waardoor de kamer minder rommelig zal ogen wat zich vertaalt in meer visuele ruimte. Deze techniek is ook toepasselijk op houtwerk en lambrisering.

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…
Stylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsStylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsNiet iedereen heeft het geld om ruim te wonen. In kleine kamers kan men zich al snel opgesloten voelen. Door enkele eenv…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Optische trucs bij het verven en inrichten van je huisOptische trucs bij het verven en inrichten van je huisKleurgebruik bij het inrichten van je huis is ontzettend belangrijk. Het toont namelijk wie je bent. Men wil dan ook bij…

Een granieten aanrechtblad monterenEen granieten aanrechtblad monterenEen granieten keukenblad kan uw keuken een exclusieve uitstraling geven. Meestal huurt u iemand in om uw keukenblad te i…
Een mooie muur met plakhout of 3D gipspanelenEen mooie muur met plakhout of 3D gipspanelenWil jij ook een mooie, strakke muur zonder breekwerk? Dat is mogelijk met plakhout panelen of 3D gipspanelen. Plakhout b…
Bronnen en referenties
  • http://www.colora.be/blog/in-de-verf/verfkleuren/vergroot-je-ruimte-met-lichte-verfkleuren/
  • http://www.habitos.be/nl/interieur/kleuren-en-hun-effect-op-een-ruimte-971/
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 06-05-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.