Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?

Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg? Niets is zo vervelend als een verstopte wc. Het kan iedereen gebeuren dat een wc verstopt zit en als dat gebeurt, dan wordt u niet vrolijk. Er zijn veel manieren om uw wc te ontstoppen maar niet alle manieren werken even goed. In dit artikel kunt u lezen waarmee u het meeste succes heeft om de verstopping weg te krijgen. Naast deze tips kunt u ook lezen hoe u kunt voorkomen dat u opnieuw een verstopping gaat krijgen in uw toilet. Als u deze tips opvolgt dan is de kans klein dat u nog een verstopt toilet krijgt. U zit vrolijk op de wc tot u het knopje heeft ingedrukt, plots overstroomt het hele toilet en u raakt in paniek. Dit overkomt veel mensen. Het verstoppen van een wc heeft verschillende oorzaken maar de meest voorkomende oorzaak is dat mensen artikelen door het toilet spoelen die daar niet in thuis horen zoals maandverband, tampons en condooms.

Wat mag er niet door de wc gespoeld worden?

Om te voorkomen dat uw wc nog een keer verstopt raakt vindt u hier een overzicht van de artikelen die een verstopping kunnen veroorzaken in uw wc.
  • Overmatig gebruik van toiletpapier, u kunt beter een paar keer teveel doorspoelen dan in 1x een hele berg toiletpapier.
  • Condooms zijn niet geschikt om door het toilet te spoelen, dit kunt u beter in de prullenbak gooien.
  • Maandverband hoort niet thuis in het toilet, dit kunt u beter in de prullenbak gooien.

Naast dit advies is het ook handig om regelmatig wat soda door het toilet te spoelen met heet water, op deze manier reinigt u de leidingen van het toilet.

Hoe ontstop ik mijn wc?

Er zijn verschillende manieren om uw wc te ontstoppen. Indien u onderstaande manieren heeft geprobeerd maar niet helpen, dan kunt u het beste een loodgieter bellen die voor u de wc gaat ontstoppen.

Wc ontstoppen met een ontstoppingsveer

Met een ontstoppingsveer kunt u de wc ontstoppen maar dit is geen makkelijker manier. U moet eerst het water afsluiten en vervolgens de toiletpot van zijn plek halen zodat u de ontstoppingsveer in de afvoer kunt schuiven. Door het heen en weer bewegen raakt de verstopping los. U kunt hier ook eventueel een tuinslang voor gebruiken.

Wc ontstoppen met een plopper

Een oude en bekende manier om de wc te ontstoppen dat is door middel van het gebruik van een plopper. Deze methode heeft alleen nut als u zeker weet dat er geen object voor een verstopping zorgt, als dit klem zit dan kunt u ploppen wat u wilt maar dan krijgt u de verstopping niet weg.

Wc ontstoppen met handschoenen

Als de verstopping niet al te ver weg zit dan kunt u handschoenen aantrekken en met uw handen de wc pot ingaan. Als het goed is kunt u met uw handen de verstopte plek verwijderen zodat de wc weer doorgespoeld kan worden.

Wc ontstoppen met een ijzeren kleerhanger

Een kleerhanger kunt u gebruiken door hem uit elkaar te draaien en hem vervolgens door de afvoer heen en weer te bewegen. Deze methode is alleen handig als de verstopping niet al te ver weg zit want anders komt u er niet bij.

Wc ontstoppen met chemische ontstoppingsmiddelen

Deze manier is niet de meest milieuvriendelijke manier. Als u zo wanhopig bent dat niets meer werkt dan kunt u er voor kiezen om een chemisch middel in uw wc te gooien zodat hij niet meer verstopt zit.

Loodgieter inschakelen

Heeft u alles geprobeerd maar lukt het niet om van de verstopping af te komen? Dan moet u een loodgieter bellen die het probleem voor u komt oplossen. De meeste loodgieters zijn binnen een paar uur al beschikbaar, het beste belt u even rond om te kijken welke het snelst beschikbaar is.
© 2014 - 2024 Alice85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Ontstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelOntstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelNiks vervelender dan een wc, douche of wastafel die verstopt is. Water dat niet meer weg kan en geurtjes die terug omhoo…
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Wat moet ik doen bij een verstopte afvoer?In het geval uw afvoer verstopt is, kunt u vaak zelf eenvoudig maatregelen treffen om de verstopping zelf te verhelpen.…

EPDM dakbedekking, alles wat u moet weten voor de aanschafU moet een nieuw dak gaan leggen en u twijfelt of EDPM het goede materiaal is voor uw dak? EPDM wordt tegenwoordig heel…
Keukenapparatuur: hoeveel groepen heb je nodig?Sommige keukenapparatuur gebruiken zulke hoge vermogens dat er een eigen groep voor nodig is. Een bekend voorbeeld zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Snoopingasusual, Openclipart
  • https://www.karwei.nl/wc-ontstoppen
Alice85 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.