Het buigen van hout
Het buigen van hout is lastig, maar niet onmogelijk voor diegene die de moeite neemt om zich de techniek eigen te maken. Met de juiste materialen is het voor elke leek mogelijk om hout te buigen. Het is belangrijk dat het hout nat wordt gemaakt, zodat het beter kan buigen. De beste manier om dat te doen is door het hout te stomen. Vervolgens kan met behulp van een mal het hout in de juiste vorm worden gebogen. Sommige soorten hout, zoals massief hout, lenen zich er beter voor dan andere soorten.
Hout buigen is lastig. Tegelijkertijd is het een ambacht dat veel mensen graag willen uitoefenen. Dat komt omdat het handig is bij het maken van houten meubels en voorwerpen. Je hoeft niet per se een beroepsmeubelmaker te zijn om te weten hoe je hout buigt. Wel vraagt het de bereidheid om er tijd in te steken om uit te zoeken hoe het buigen van hout in z'n werk gaat. Wanneer er hout moet worden gebogen is het allereerst handig om te kiezen voor hout dat uit zichzelf makkelijk buigt. Niet alle houtsoorten buigen namelijk even makkelijk. Naaldhout is zeer lastig te buigen, terwijl loofhout van zichzelf al makkelijk buigt. Ook eiken, massief hout, essen en beuken zijn de beste soorten hout om mee te werken. Verder is het goed te weten dat kwartiershout makkelijks buigt dan dosse gezaagd hout.
Nat maken van hout
Nat hout buigt veel makkelijker dan droog hout. Er is daarbij echter een gevaar, want nat hout droogt immers ook weer op. Daardoor kan het krimpen en als het hout verkeerd is behandeld kan het vervolgens barsten. De ideale vochtigheid is 18 procent. Een manier om dat te meten is door eerst het hout te wegen voordat het nat gemaakt wordt. Vervolgens kan het hout na bevochtiging opnieuw worden gemeten. Het hout mag dan niet meer dan 18 procent zwaarder zijn.
Stomen
De ideale manier om hout geschikt te maken om te buigen is door het te stomen. Dit kan in een stoombuis. Die maakt u door een ijzeren buis aan een kant dicht te maken Vervolgens zet u de buis rechtop en zet deze goed vast. In de buis doet een bodempje water. Met de gasvlam laat u het water koken. Kijk uit met de stoom die u uit de buis komt. Deze is heet en u zou niet de eerste zijn die zijn of haar vingers brand. Vervolgens laat u het stuk hout, dat u eerder heeft opgehangen, zaken voor het uiteinde van het hout. Het hout mag het water niet raken, want anders neemt het te veel water op. Dik hout moet wel een paar uur lang gestoomd. Een lat van 5 centimeter bijvoorbeeld een half uur. Zorg er ook voor dat elk deel van het hout even lang gestoomd wordt.
Het buigen van hout
Wanneer u eenmaal de vorm heeft gekozen waarin u het hout wilt buigen, dan heeft u een mal nodig. Deze mal is meestal iets meer gebogen dan de gewenste eindvorm. Dat komt omdat gebogen hou de neiging heeft licht terug te veren. Op deze manier wordt dat gecompenseerd. De mal moet wel stevig genoeg zijn, want er zijn enorme krachten in het spel. Na het stomen is het hout soepel. Daarna neemt het weer zijn stugge vorm aan. Het is dus belangrijk direct na het stomen het hout in de mal te persen. Daarvoor heeft u wel gereedschap nodig. Dunne latten kunnen na een paar uur al uit de mal worden gehaald, terwijl stevige balken daar soms wel enkele dagen in moeten zitten.