Leren verven met verfrollers

Leren verven met verfrollers Er bestaan diverse mogelijkheden om verf op een oppervlak aan te brengen. Vaak hangt het van het oppervlakte af wat de beste manier van verven is; bij metaal kan verfspuiten bijvoorbeeld een mooi resultaat opleveren, maar bij muren wordt toch vaak voor een verfroller gekozen. Het verven met een verfroller lijkt heel makkelijk, omdat snel grote oppervlaktes gedaan kunnen worden, maar als het verven niet goed wordt uitgevoerd kan ook het resultaat van een met een verfroller geverfde muur minder optimaal zijn.

Voorbereidingen en schuren

In dit geval wordt er uitgegaan van het verven van een muur met een verfroller. Hierbij is het belangrijk dat de voorbereidingen zo goed mogelijk gedaan worden. Uiteindelijk zullen de voorbereidingen ook de meeste tijd van het gehele karwei innemen. Goede voorbereidingen zorgen echter ook voor het beste resultaat. Belangrijk bij een muur is om te kijken in welke staat de muur verkeerd. Zitten hier bijvoorbeeld gaten of oude verflagen op? Alle gaten of scheurtjes zullen eerst gerepareerd moeten worden voordat er verder gegaan kan worden. Daarna kan gekeken worden naar de eventueel aanwezige oude verflaag. Als deze nog goed hecht kan deze er op blijven zitten. Als dat niet het geval is, zal ook deze verflaag verwijderd moeten worden. Afhankelijk van de structuur van de muur kan deze nog behandeld worden met een fixeermiddel (alleen als de ondergrond vrij "los" is). Daarnaast zal ieder oppervlakte schoon en stofvrij moeten zijn alvorens met de roller te verven.

Afplakken voor het verven

Als de muur gereed is, kan er begonnen worden met het afplakken. Bij het afplakken is het belangrijk om hier zeer nauwkeurig te werken; verf kan al snel onder de tape komen als deze slecht is geplakt. Ook de lijn die afgeplakt wordt zal goed recht moeten zijn. Eventueel kan na het afplakken met een mesje de tape exact in de juiste vorm gesneden worden.

Om spetters zoveel mogelijk te voorkomen, met name op bijvoorbeeld de vloer of spullen die nog in de kamer staan, is het makkelijk om hier een folie overheen te doen. Deze folies zijn vaak al verkrijgbaar in complete sets met roller en verfbak erbij.

Het gereed maken van de verf voor het rollen

Na het afplakken kan de verf gereed gemaakt worden. Bij het gereed maken van de verf is het noodzakelijk om deze goed te roeren. Bij diverse oppervlaktes kan het daarnaast ook nuttig zijn om de verf iets te verdunnen met 1/20 deel water. Hierdoor komt de verf wat beter door bij grove oppervlaktes. Het nadeel is echter wel dat de verf minder dekkend is, dus er zijn in dat geval wellicht meer lagen nodig. Als de verf gereed is kan er overgegaan worden tot het vullen van de verfbak. Deze dient tot maximaal de helft gevuld te worden. Vanuit deze verfbak kan begonnen worden met de eerste gedeeltes die geverfd worden.

Het verven met een verfroller

Zodra er aan het verven zelf begonnen kan worden zit in veel gevallen de helft van het werk er al op! Voordat de roller door de muurverf gehaald wordt, dienen eerst de hoekjes en randjes geverfd te worden met een kwast. Hiervoor zijn diverse geschikte kwasten verkrijgbaar; als alles goed is afgeplakt kan met een redelijk grote kwast over de lastig bereikbare plekken geverfd worden.

Als de randen en hoeken gedaan zijn kan de roller gereed gemaakt worden om door de muurverf te halen. Het voorbereiden van de roller is niet meer dan het zorgen dat er geen losse draadjes of pluisjes op de roller zitten en het natmaken van de roller. Een droge roller neemt namelijk niet goed genoeg de verf op. Wat vaak fout gaat is dat men de gehele roller onderdompelen in de verf, maar hierdoor komt er teveel verf op de roller en wordt er snel geknoeid en komt er geen egale verdeling van de verf op de muur tot stand. Om dit te voorkomen is het handig om de verfroller slechts voor de helft door de verf te halen. Daarna kan de verf egaal verdeeld worden over de roller door deze over het hiervoor bestemde vlak van de verfbak te rollen.

Als de verf op de roller zit kan begonnen worden met het verfrollen zelf. Hierbij is het het beste om één richting aan te houden bij het verven. Hierbij kiest in feite de meerderheid voor verticaal aangezien dit ook het prettigste werkt en het mooiste resultaat geeft. Oefen geen druk uit op de roller, maar laat deze uit zichzelf over het oppervlakte rollen. Door druk uit te oefenen wordt de verf niet egaal verdeeld.

Afwikkeling na het verfrollen

Na het rollen van de verf dient de tape weer verwijderd te worden. Als deze te lang blijft zitten, zodra de verf helemaal droog is, kan het zijn dat het wegtrekken bij sommige verfsoorten als resultaat heeft dat hier scheurtjes in komen. Een goede verf kan dit voorkomen, maar het op tijd wegtrekken van de tape is nog altijd een verstandige zet.

Na het verven blijven er vaak nog wat spetters verf op plekken zitten waar ze niet horen. Verwijder deze zo snel mogelijk aangezien dit lastiger wordt zodra de verf goed ingedroogd is. Hiervoor zijn wel diverse middelen verkrijgbaar, maar in een vroeg stadium kunnen de verfspetters vaak al verwijderd worden met een vochtig doekje.

Het kiezen van de juiste verfroller

Vaak staat op de verpakking van de verfroller voor welke oppervlaktes of verven de roller geschikt is. In het globaal zijn er wel enkele richtlijnen die kunnen helpen bij de keuze. Zo dient een ruw oppervlak geverfd te worden met een harige dikke vachtroller. Dit om goed in de oneffenheden te kunnen komen. Een glad opppervlak heeft echter ook weer een gladdere roller nodig voor een effen resultaat. Naast de rollers met een vacht liggen er ook vaak (gele) rollers met een structuur erop in de winkel. Deze rollers zijn om effecten te creëren met verf, zoals vaak nodig is bij bijvoorbeeld structuurverf. Indien het resultaat glad dient te zijn is het niet aan te raden om deze rollers te gebruiken.

Het bewaren van de verfroller

Bij een onderbreking van het verven kan de verfroller met verfbak en al in een afgesloten plastic zak (bijvoorbeeld een vuilniszak) bewaard worden, zonder dat deze direct schoongemaakt hoeft te worden. Op deze manier droogt de verf niet uit en kan de roller wel tot drie dagen bewaard blijven.
© 2014 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Kies de beste verfrollers en kwastenSchilderen - Kies de beste verfrollers en kwastenKies de juiste verfkwast of verfroller. Bij het schilderen van de diverse ondergronden -hout en steenachtig- in en om he…
Muren schilderen: doe het zelfMuren schilderen: doe het zelfOf het nu helder wit is of gekleurd, op behang of op stucwerk, vroeg of laat moeten we allemaal wel eens de muren schild…
Kwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfKwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfBesluit u houtwerk, muren of plafonds te gaan schilderen, dan is er een keuze uit vele verschillende soorten en afmeting…
Bewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenBewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenTips bij het bewaren of over laten staan van de verf, de kwasten en rollers tijdens en na het schilderen. Als je thuis a…

Vergeten groenten : TomatilloDe tomatillo is een vergeten groente die men zeer weinig vindt in Belgische en Nederlandse winkels. Deze vrucht is echte…
Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!Alle afvoersystemen zullen op een bepaald moment verstoppingen hebben. Vaak zijn deze eenvoudig te verhelpen, zonder een…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.