Voor elk karwei een verfsoort

Voor elk karwei een verfsoort Verven is zeker niet alleen een karwei voor een vakman. Heel veel doe-het-zelvers zijn handig in het opknappen van de muren, de plafonds of het houtwerk van het huis of geven meubels een nieuwe uitstraling met een kleurige verflaag. Voor hen is er een grote keuze aan soorten verf. Maar die verflaag is vaak niet alleen bedoeld ter verfraaiing maar ook voor bescherming. Ontwikkelaars van verfsoorten hebben daar terdege rekening mee gehouden. Het is daarom noodzakelijk om eerste goed na te gaan voor welk karwei verf wordt aangeschaft om de juiste keuze te kunnen maken uit de vele verfsoorten. Uiteraard is de keuze van de kleur heel persoonlijk.

Verfsoort voor elk karwei

Zo zijn er soorten verf voor elk karwei en voor elk materiaal wat geschilderd moet worden zoals houtwerk, muren, vloeren en plafonds. Verder bestaat er nog speciale verf voor kunststof en metaal en verf voor schepen zoals onderwaterverf en verf die geschikt is om door een verfspuit te worden aangebracht. Ook bestaan er diverse verfsoorten op waterbasis.

Kwaliteiten en merken en kleuren

Die vele soorten zijn ook in diverse kwaliteiten verkrijgbaar met zeer bekende merken als Cetabever, Flexa, Histor, Sigma, Sikkens, Trimetal en Wijzonol. Naast een grote hoeveelheid standaardkleuren is het mogelijk elke gewenste kleur te bereiken door verf te mengen.

Houtverf

Houtverf is verkrijgbaar in twee soorten namelijk grondverf en verf om af te werken. Verf om af te werken is leverbaar in zijdeglans en in hoogglans.

Grondverf

Grondverf wordt gebruikt op onbehandeld hout als daar later een verflaag overheen komt die dekkend werkt. Ook wordt grondverf gebruikt bij hout wat reeds eerder geschilderd is maar in minder goed staat verkeerd of bijvoorbeeld zo grondig geschuurd is dat er kale plekken zijn ontstaan.

Zijdeglans verf

Zijdeglans verf is een verfsoort die wordt gebruikt om het werk over grondverf heen van een afwerklaag te voorzien. Zijdeglans verf is echter minder geschikt voor buiten.

Hoogglans verf

Hoogglans verf wordt eveneens gebruikt als afwerklaag en is sterker dan zijdeglans verf. Om die reden is hoogglans verf ook geschikt voor buiten waar weersinvloeden een rol kunnen spelen. Ook hoogglans verf heeft eerst een laag grondverf nodig.

Muurverf

Met muurverf kunnen, afhankelijk van de soort, zowel binnenmuren als buitenmuren en ook plafonds een behandeling ondergaan. Muurverf is in verschillende kwaliteiten en prijsklassen verkrijgbaar waarbij de duurdere soorten meer dekkracht hebben. Ook is bij de betere soorten vaak minder verf nodig per vierkante meter. Muurverf voor binnen kan op diverse ondergronden worden gebruikt zoals beton, gipsplaat, sierpleister, stucwerk en verder diverse steensoorten en bestaande verflagen. Muurverf voor buiten hecht prima op bestaande verflagen en op stucwerk en baksteen. Tevens wordt bij muurverf voor buiten vuil en regen beter afgestoten en kan deze ook beter worden gereinigd. Nog een goede eigenschap is dat die verf minstens tien jaar in conditie blijft.

Speciale soorten muurverf

Alphaxylan SF

Alphaxylan SF is een verfsoort die prima als alternatief kan dienen voor dure krijtverven en kalkverven. De verfsoort is schrobvast en niet vuilaanhechtend.

Isolerende verf

Isolerende verf is in staat om in slechts één keer roetschade, brandschade en nicotineaanslag weg te werken.

Schimmelwerende verf

Deze verfsoort is vooral geschikt voor vochtige ruimtes waar niet goed geventileerd kan worden.

Bacteriënbestendige verf

Door bacteriënbestendige verf krijgen bacteriën geen kans zich te ontwikkelen. De verf bevat daarvoor zilverionen.

Lichtversterkende verf

Deze matte muurverf is in staat om lichtbronnen maximaal te versterken en daarom alleen in wit verkrijgbaar.

Andere speciale soorten verf

Structuurverf en decoratieverf

Met structuurverf en decoratieverf kunnen bijzondere effecten worden bereikt. Structuurverf zorgt voor een oppervlak dat niet geheel glad is maar een levendige uitstraling heeft en decoratieverf geeft bijvoorbeeld een effect van een leerachtige uitstraling.

Blanke lak en beits voor binnen

Blanke lak geeft een transparante toplaag op hout waarbij de structuur van het hout zichtbaar blijft. Dit is vaak zo bij vloeren maar blanke lak kan ook op kozijnen en deuren worden toegepast. Blanke beits wordt eveneens toegepast als de houtnerf zichtbaar moet blijven maar beits dringt dieper in de houtporiën door en is vochtregulerend terwijl lak de poriën afsluit.

Betonverf

Betonverf wordt vooral gebruikt voor het afwerken van betonnen vloeren in winkels en garages maar ook wel in praktijkruimten en kantoren. Tegenwoordig worden zelfs steeds meer betonnen vloeren in woonhuizen van betonverf voorzien. Het best is om 2 componentenverf op basis van epoxy te gebruiken die zeer krasvast en slijtvast is.

Parketlak

Parketlakken van tegenwoordig zijn lichtecht en vergelen niet. Ze zijn eveneens goed bestand tegen krassen en slijtage en verdragen allerlei soorten schoonmaakmiddelen prima. Voor harde vloeren is 2 componentenlak beter en voor zachte vloeren kan beter 1 componentlak worden gebruikt omdat de lak anders barstjes kan opleveren.

Systeemverf of schakelverf

Systeemverf of schakelverf is verf die zowel grondverf als verf voor de afwerking bevat waardoor dus maar één handeling noodzakelijk is en geen aparte grondverf hoeft te worden verwerkt.

Voorstrijkmiddel

Sommige ondergronden kunnen nodeloos erg veel verf opzuigen. Het is daarom beter eerst een laag voorstrijkmiddel aan te brengen. Vooral kan dit het geval zijn bij beton, gips en pleisterwerk. Het voorstrijkmiddel zal er voor zorgen dat aanzienlijk op dure verf kan worden bespaard.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…
Binnenmuren schilderen: stappenplanBinnenmuren schilderen: stappenplanEen muur schilderen kan iedereen. Voor beginnende doehetzelf-schilders zullen we hier de belangrijkste stappen die nodig…
Verftechnieken voor het creëren van een grotere ruimteAls je in een appartement of huis woont met kleine kamers en je hebt niet het nodige budget voor groteske renovatiewerke…

Vloerbedekking verwijderen doe-het-zelf of laten doenAfhankelijk van de soort en de bevestiging is vloerbedekking verwijderen ofwel gewoon een klus ofwel een vreselijk lasti…
Tips over goedkoop brandhout verwerkenTips over goedkoop brandhout verwerkenGoedkoop brandhout kan duurkoop worden wanneer je met kettingzaag en kloofmachine werkt. Huren van materiaal is relatief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Padrinan, Pixabay
  • Budgetverf.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.