Voor elk karwei een verfsoort
Verven is zeker niet alleen een karwei voor een vakman. Heel veel doe-het-zelvers zijn handig in het opknappen van de muren, de plafonds of het houtwerk van het huis of geven meubels een nieuwe uitstraling met een kleurige verflaag. Voor hen is er een grote keuze aan soorten verf. Maar die verflaag is vaak niet alleen bedoeld ter verfraaiing maar ook voor bescherming. Ontwikkelaars van verfsoorten hebben daar terdege rekening mee gehouden. Het is daarom noodzakelijk om eerste goed na te gaan voor welk karwei verf wordt aangeschaft om de juiste keuze te kunnen maken uit de vele verfsoorten. Uiteraard is de keuze van de kleur heel persoonlijk.
Verfsoort voor elk karwei
Zo zijn er soorten verf voor elk karwei en voor elk materiaal wat geschilderd moet worden zoals houtwerk, muren, vloeren en plafonds. Verder bestaat er nog speciale verf voor kunststof en metaal en verf voor schepen zoals onderwaterverf en verf die geschikt is om door een verfspuit te worden aangebracht. Ook bestaan er diverse verfsoorten op waterbasis.
Kwaliteiten en merken en kleuren
Die vele soorten zijn ook in diverse kwaliteiten verkrijgbaar met zeer bekende merken als Cetabever, Flexa, Histor, Sigma, Sikkens, Trimetal en Wijzonol. Naast een grote hoeveelheid standaardkleuren is het mogelijk elke gewenste kleur te bereiken door verf te mengen.
Houtverf
Houtverf is verkrijgbaar in twee soorten namelijk grondverf en verf om af te werken. Verf om af te werken is leverbaar in zijdeglans en in hoogglans.
Grondverf
Grondverf wordt gebruikt op onbehandeld hout als daar later een verflaag overheen komt die dekkend werkt. Ook wordt grondverf gebruikt bij hout wat reeds eerder geschilderd is maar in minder goed staat verkeerd of bijvoorbeeld zo grondig geschuurd is dat er kale plekken zijn ontstaan.
Zijdeglans verf
Zijdeglans verf is een verfsoort die wordt gebruikt om het werk over grondverf heen van een afwerklaag te voorzien. Zijdeglans verf is echter minder geschikt voor buiten.
Hoogglans verf
Hoogglans verf wordt eveneens gebruikt als afwerklaag en is sterker dan zijdeglans verf. Om die reden is hoogglans verf ook geschikt voor buiten waar weersinvloeden een rol kunnen spelen. Ook hoogglans verf heeft eerst een laag grondverf nodig.
Muurverf
Met muurverf kunnen, afhankelijk van de soort, zowel binnenmuren als buitenmuren en ook plafonds een behandeling ondergaan. Muurverf is in verschillende kwaliteiten en prijsklassen verkrijgbaar waarbij de duurdere soorten meer dekkracht hebben. Ook is bij de betere soorten vaak minder verf nodig per vierkante meter. Muurverf voor binnen kan op diverse ondergronden worden gebruikt zoals beton, gipsplaat, sierpleister, stucwerk en verder diverse steensoorten en bestaande verflagen. Muurverf voor buiten hecht prima op bestaande verflagen en op stucwerk en baksteen. Tevens wordt bij muurverf voor buiten vuil en regen beter afgestoten en kan deze ook beter worden gereinigd. Nog een goede eigenschap is dat die verf minstens tien jaar in conditie blijft.
Speciale soorten muurverf
Alphaxylan SF
Alphaxylan SF is een verfsoort die prima als alternatief kan dienen voor dure krijtverven en kalkverven. De verfsoort is schrobvast en niet vuilaanhechtend.
Isolerende verf
Isolerende verf is in staat om in slechts één keer roetschade, brandschade en nicotineaanslag weg te werken.
Schimmelwerende verf
Deze verfsoort is vooral geschikt voor vochtige ruimtes waar niet goed geventileerd kan worden.
Bacteriënbestendige verf
Door bacteriënbestendige verf krijgen bacteriën geen kans zich te ontwikkelen. De verf bevat daarvoor zilverionen.
Lichtversterkende verf
Deze matte muurverf is in staat om lichtbronnen maximaal te versterken en daarom alleen in wit verkrijgbaar.
Andere speciale soorten verf
Structuurverf en decoratieverf
Met structuurverf en decoratieverf kunnen bijzondere effecten worden bereikt. Structuurverf zorgt voor een oppervlak dat niet geheel glad is maar een levendige uitstraling heeft en decoratieverf geeft bijvoorbeeld een effect van een leerachtige uitstraling.
Blanke lak en beits voor binnen
Blanke lak geeft een transparante toplaag op hout waarbij de structuur van het hout zichtbaar blijft. Dit is vaak zo bij vloeren maar blanke lak kan ook op kozijnen en deuren worden toegepast. Blanke beits wordt eveneens toegepast als de houtnerf zichtbaar moet blijven maar beits dringt dieper in de houtporiën door en is vochtregulerend terwijl lak de poriën afsluit.
Betonverf
Betonverf wordt vooral gebruikt voor het afwerken van betonnen vloeren in winkels en garages maar ook wel in praktijkruimten en kantoren. Tegenwoordig worden zelfs steeds meer betonnen vloeren in woonhuizen van betonverf voorzien. Het best is om 2 componentenverf op basis van epoxy te gebruiken die zeer krasvast en slijtvast is.
Parketlak
Parketlakken van tegenwoordig zijn lichtecht en vergelen niet. Ze zijn eveneens goed bestand tegen krassen en slijtage en verdragen allerlei soorten schoonmaakmiddelen prima. Voor harde vloeren is 2 componentenlak beter en voor zachte vloeren kan beter 1 componentlak worden gebruikt omdat de lak anders barstjes kan opleveren.
Systeemverf of schakelverf
Systeemverf of schakelverf is verf die zowel grondverf als verf voor de afwerking bevat waardoor dus maar één handeling noodzakelijk is en geen aparte grondverf hoeft te worden verwerkt.
Voorstrijkmiddel
Sommige ondergronden kunnen nodeloos erg veel verf opzuigen. Het is daarom beter eerst een laag voorstrijkmiddel aan te brengen. Vooral kan dit het geval zijn bij beton, gips en pleisterwerk. Het voorstrijkmiddel zal er voor zorgen dat aanzienlijk op dure verf kan worden bespaard.
Lees verder