Verf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huis
Verf wordt meestal aangebracht op hout of ander materiaal om het te beschermen of te verfraaien. Eenmaal aangebracht drogen de meeste verfsoorten op tot een dunne vaste laag. Duurdere verfsoorten van een betere kwaliteit worden ook wel lak genoemd. Als de hoofdfunctie van verf bestaat uit bescherming wordt ook over coating gesproken. Verf wordt niet alleen in eerste instantie aangebracht maar er kan ook later over het materiaal een nieuwe beschermlaag, of ter verfraaiing bijvoorbeeld een andere kleur, worden aangebracht.
Kleurstof of pigment al zeer lang geleden toegepast
Verf bestaat reeds minstens 35.000 jaar wat bewezen wordt door de oudst bekende grotschilderingen. De oudste kleurstoffen, die een belangrijk onderdeel van verf vormen, dateren van nog veel langer geleden en werden gevonden in de omgeving van de Zambiaanse stad Lusaka. Kleurstof, als zeer belangrijk onderdeel van verf, wordt ook wel pigment genoemd. Pigment bestaat vaak uit droge poeder en kan van verschillende herkomst zijn zoals: plantaardig, dierlijk, anorganisch of technologisch. Vooral tot de technologische groep behoren vele duizenden kleurstoffen.
Ontwikkeling van verfsoorten
Om verf te verkrijgen moet de kleurstof worden aangemaakt met een vloeibaar materiaal waarvoor vooral in de oudheid oliën, lijmen, wassen en eigeel werden gebruikt. Vanaf de middeleeuwen werd ook lijnolie gebruikt. In het midden van de negentiende eeuw werd standolie toegepast als bindmiddel voor de kleurstof. Standolie is lijnolie die door te koken sterk is ingedikt. Aan het eind van de negentiende eeuw konden verven gemaakt worden die zeer hard waren en een glans bezaten door natuurharsen te mengen. Zo werden de zogenaamde Japanlakken verkregen. Daarna werden steeds vaker synthetische materialen zoals cellulosenitraat en fenolharsen gebruikt en later kunstharsen zoals vinylharsen, chloorrubber, acrylaatharsen, epoxyharsen en urethaanharsen.
Olieverf na eeuwen in onbruik als huisschilderverf
Olieverf is een verfsoort die bestaat uit een mengsel van pigment met een plantaardige olie. Die verfsoort wordt vanaf de vijftiende eeuw gebruikt in de schilderkunst en heeft lijnolie als belangrijkste bindmiddel. Het winnen van lijnolie gebeurt door lijnzaad uit te persen. Door de lange droogtijd heeft olieverf grote voordelen voor kunstschilderwerk. Op die manier kan dagenlang gecorrigeerd worden. Naast gebruik in de schilderkunst werd olieverf in het verleden ook lange tijd gebruikt in de industrie of als huisschildersverf . Dat was het geval tot het midden van de twintigste eeuw. Daarna nam dit gebruik sterk af omdat olieverf door de langzame droging minder geschikt is voor huisschilderwerk. Vanaf de zestiger jaren van de twintigste eeuw werd steeds meer overgegaan op acrylverf of alkydverf.
Gebruik binnen
Acrylverf is vooral geschikt voor binnenwerk mede omdat de geur niet zo sterk is als bijvoorbeeld alkydverf. De verf kan verdund worden met water en droogt zeer snel. Andere voordelen van acrylverf zijn dat de verf minder schadelijk is voor de gezondheid en nauwelijks door zonlicht wordt beïnvloed. Nadeel is wel dat met water verdunbare verf moeilijker te verwerken is en er eerder streepvorming ontstaat. Ook is acrylverf moeilijker te schuren en dekt minder goed dan alkydverf.
Gebruik buiten
Voor verfwerk buiten wordt tegenwoordig meestal alkydverf gebruikt. Deze kan worden verdund met terpentine of een ander oplosmiddel. Alkydverf geeft een glad resultaat met een goede dekking. Deze verfsoort wordt in het algemeen niet binnen gebruikt vanwege de schadelijke oplosmiddelen. Tegenwoordig is echter ook high-solid alkydverf verkrijgbaar welke een lager gehalte oplosmiddel heeft. Een nadeel is wel dat de droogtijd veel langer is en dat daardoor een eventuele tweede verflaag pas na langer drogen kan worden aangebracht.
Dekkende of transparante verf voor houtwerk
Voor het houtwerk van een huis wordt meestal een dekkende verfsoort gebruikt. Dekkende verf is beter bestand tegen zonlicht dan transparante verf en gaat, afhankelijk van de kwaliteit van de verf, ongeveer anderhalve keer zo lang mee als transparante verf. Het aanbrengen van dekkende verf kost echter wel iets meer moeite.
Aanbrengen op verschillende manieren
Het aanbrengen van verfproducten kan op diverse manieren gebeuren en kan ook afhankelijk zijn van de verschillende ondergronden zoals beton, hout, kunststof en metaal. In hoofdzaak komt het er op neer dat verf al dan niet verneveld wordt. Bij vernevelen wordt de verf door middel van een spuitapparaat aangebracht. Spuiten kan dan op drie manieren gebeuren namelijk airless, elektrostatisch en pneumatisch. Andere manieren om verf aan te brengen zijn dompelen, elektrodepositie, lakgordijngieten, lakwalsen en voor het opknappen van een huis meestal kwasten en rollen.
Lees verder