Vloerbedekking verwijderen doe-het-zelf of laten doen

Afhankelijk van de soort en de bevestiging is vloerbedekking verwijderen ofwel gewoon een klus ofwel een vreselijk lastig karwei. Tapijtvloerbedekking kan los gelegd zijn en is dan vrij makkelijk te verwijderen maar hij kan ook aan de rand vastgelijmd zijn of nog erger helemaal gelijmd zijn. Wie dat al eens aan de hand heeft gehad weet er van en zal zich een volgende keer bedenken en wellicht een bedrijf inschakelen om de vloerbedekking te verwijderen. Overigens is het alternatief van de oude vloerbedekking laten liggen en de nieuwe er overheen meestal geen goed idee.

Vloerbedekking al dan niet verwijderen

Wel verwijderen

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het onontkoombaar is om een vloerbedekking te verwijderen.
  • Veel voorkomend is uiteraard als hij versleten is en vervangen moet worden. Wellicht wordt het dan ook een heel ander soort bedekking.
  • Bij het verlaten van een woning. Bij huurwoningen bestaan daar regels voor waar ooit een handtekening voor is gezet als akkoordverklaring.
  • Maar ook bij een koopwoning kan afgesproken worden dat de vloeren kaal worden opgeleverd. Vooral is dat het geval als de vloerbedekking geen onderwerp van onderhandeling is geweest om overgenomen te worden.

Niet verwijderen

Problemen bij het niet verwijderen zijn meestal dat het noodzakelijk is om deuren aan de onderkant te verkorten of plinten te verplaatsen of drempels te verhogen. Verder is vloerbedekking niet verwijderen meestal geen optie omdat een nieuwe vloer niet over de oude heen kan worden gelegd.

Ook restanten verwijderen

Vloerbedekking verwijderen is voornamelijk ook aan het eind van de klus een bloed zweet en tranen kostend karwei. Grote stukken lostrekken gaat nog wel maar aan het eind blijven er vaak hardnekkig vastzittende restanten over. Toch moeten die ook verwijderd worden omdat ze anders de nieuwe vloerbedekking in de weg zitten en er beslist problemen ontstaan door oneffenheden.

Verschillende soorten vloerbedekking

Maar niet alleen tapijtvloerbedekking verwijderen kan een zeer lastige klus zijn. Ook andere soorten vloerbedekking kunnen grote problemen opleveren bij het verwijderen. Te denken valt hierbij aan linoleum, parket, laminaat, natuursteen, plavuizen, tegels en beton. Maar er bestaat een aantal tips voor de doe-het-zelver per soort vloerbedekking.

Tapijt

Tapijt dat alleen aan de randen is gelijmd kan tamelijk eenvoudig worden losgetrokken. Een tip is om het tapijt eerst in stukken te snijden om het afvoeren te vergemakkelijken. Indien het hele tapijt is vastgelijmd kunnen lijmoplossers het karwei verlichten. In dat geval moet zeker eerst met een stanleymes het tapijt in stukken worden verdeeld. De beste manier is om het in banen te snijden en per baan los te maken. Mocht het niet lukken dan kan altijd nog een speciale tapijtstripmachine worden gehuurd om de klus te klaren. Verwijder eventuele lijmresten door met bakstenen over de grond te schrapen.

Linoleum

Linoleum verwijderen kan even lastig zijn als gelijmde tapijtvloerbedekking. De manier van verwijderen is daarom vergelijkbaar en kan ook het best worden aangepakt door eerst met een stanleymes banen te snijden. Let wel op of in oud linoleum asbest is verwerkt want in dat geval is het vanwege de milieuwetgeving verplicht om professionele experts in te schakelen.

Parketvloer

Bij een gelijmde parketvloer is de beste tip voor een doe-het-zelver om het nu eens niet zelf te doen maar het verwijderen uit te besteden aan een speciaal bedrijf met ervaring en de juiste gereedschappen. Ingeval er toch zelf wordt aangepakt zal op zijn minst een sloophamer gebruikt moeten worden. Wellicht kan water ook zorgen voor het enigszins vloeibaar maken van de lijm en misschien trekt het hout wel krom van het water waardoor verwijderen ook makkelijker gaat.

Laminaat

Met laminaat zal een doe-het-zelver geen moeite hebben en zeker niet met kliklaminaat. Een tip is om het werk toch niet te onderschatten en er de tijd voor te nemen.

Natuursteen

Natuursteen verwijderen zal alleen lukken met een hydraulische sloophamer en dan nog is het een zwaar karwei. Ook hierbij geldt om er tevoren goed over na te denken of het karwei zelf geklaard wordt of toch liever uitbesteed. Bij ondeskundige aanpak kan de ondervloer zwaar beschadigen. Bij het verwijderen van natuursteen met een hydraulische sloophamer zullen stukjes steen en gruis rondslingeren waarvoor bescherming noodzakelijk is. Beschermende kleding maar vooral gezichtsbescherming en bescherming van de ogen zijn noodzakelijk.

Plavuizen

Plavuizen zijn meestal wel te verwijderen door eerst de voegen uit te slijpen en daarna de plavuizen één voor één uit te tikken met een zware beitel en een hamer. Mocht dit niet lukken dan zal er evenals bij natuursteen een sloophamer aan te pas moeten komen.

Tegels

Tegels kunnen in de regel op dezelfde manier als plavuizen worden verwijderd.

Beton

Beton verwijderen is echt een klus voor een vakman. Er zijn speciale gereedschappen voor nodig. De vakman zal ook beter weten waar eventueel leidingen in het beton aanwezig zijn. De beste tip voor iemand die eigenlijk liever zelf aan de slag wil is daarom om dat niet te doen.

Het verwijderen van vloerbedekking uitbesteden

Tegenwoordig zijn er bedrijven die een complete woning ontruimen en in dat geval ook de vloerbedekking verwijderen. Bij het verwijderen van gelijmde vloeren zullen dan ook de lijmresten volledig worden verwijderd. Na het verwijderen wordt de oude vloerbedekking op een milieuvriendelijke manier afgevoerd en wordt de vloer bezemschoon achtergelaten. Indien nodig zal het bedrijf ook egaliseringwerkzaamheden verrichten zodat de nieuwe vloerbedekking meteen gelegd kan worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…
Asbestsanering: verwijderen van asbestAsbestsanering: verwijderen van asbestHet kan nodig zijn om asbest te laten verwijderen uit uw huis. Asbest werd tot de jaren tachtig vooral gebruikt als isol…
Koffievlekken verwijderen uit kleding en vloerbedekkingKoffievlekken verwijderen uit kleding en vloerbedekkingEen mens moet volgens de medische wetenschap dagelijks minimaal tussen de 1,5 en 2 liter drinken. Daarbij wordt de dagel…

Tips over goed zaag- en kloofgereedschapHandmatig brandhout verwerken is goedkoper dan met een kettingzaag- of kloofmachine. Het kost wel meer tijd en energie.…
Voor elk karwei een verfsoortVoor elk karwei een verfsoortVerven is zeker niet alleen een karwei voor een vakman. Heel veel doe-het-zelvers zijn handig in het opknappen van de mu…
Bronnen en referenties
  • Vloerbedekking.info
  • Totaalontruimingen.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.