Goedkope keuken: Tips voor kopen van een keuken

Een keuken is per definitie niet goedkoop. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wilt en de beste keuze maakt voor de toekomst. Dat je een keuken koopt die bij je past, die kwalitatief goed is en die voldoet aan jouw eisen en behoeften. En dat je kiest voor een keuken met een goede prijs-kwaliteit verhouding, zodat je die grote uitgave niet onnodig groter maakt. Waarop moet je letten wanneer je een keuken wilt gaan kopen? Wat zijn de beste tips voor de aankoop van een goedkope keuken?

Waar moet jouw ideale keuken aan voldoen?

Begin met na te denken over de vereisten, waaraan jouw toekomstige keuken moet voldoen. Hoe groot moet de keuken zijn? Hoe moet hij zijn ingedeeld? Welke kleurstelling moet de keuken hebben? Welke apparatuur moet zeker aanwezig zijn? Wat voor functie vervult de keuken in jouw of jullie huishouden? Wil je een woonkeuken of eerder een functionele keuken? Wat voor fornuis en type oven past bij je? Hoeveel kastruimte heb je nodig en heb je bepaalde verlangens met betrekking tot een aanrechtblad? En tot de overige materialen? Hoe ziet de keuken eruit en waar moet hij zeker aan voldoen?

Wat mag een goedkope keuken gaan kosten?

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt, hoeveel je beschikbaar hebt voor de aankoop voorkom je dat je straks in de winkel het overzicht verliest of een te dure keuken kiest. Reken tevoren uit hoeveel je kunt uitgeven voor een keuken en stel ook vast welke van jouw eisen je eventueel kunt laten vallen, wanneer een compromis noodzakelijk zou blijken. Waar wil je op besparen, wanneer het nodig zou zijn? Wat is voor jou absoluut essentieel? Heb je voldoende geld om deze grote aankoop te kunnen financieren of ben je bereid tot het aangaan van een lening?

Hoe oriënteer je je op een nieuwe keuken?

Oriënteer je tevoren door veel keukens te bekijken van verschillende aanbieders. Om te bepalen wat je wilt maar ook om dat scherper te krijgen, voordat je daadwerkelijk showrooms gaat bezoeken. Wanneer je redelijk duidelijk hebt wat je wilt, kun je gericht gaan kijken naar keukens die aan je behoeften voldoen. Je kunt dan ook gaan zoeken naar aanbiedingen en kunt aanbieders van keukens gaan vergelijken. Dat kan echter pas wanneer je zeker weet dat je geen appels met peren vergelijkt. Daarom is het zinvol om zo specifiek mogelijk te weten wat je wilt voor je echt op pad gaat voor de aanschaf zelf.

Vraag daarna prijzen en offertes op bij aanbieders. Wanneer je in het proces een geweldige keuken tegenkomt maar nog niet zeker bent, kun je eventueel vragen om een optie op een keuken. Je krijgt dan tijd om te beslissen en de keuken wordt voor jou gereserveerd. Dat is gratis en geeft je bovendien wat extra bedenktijd en tijd om je te oriënteren op prijzen bij andere keukenverkopers.

Welke nieuwe snufjes zijn er te koop voor keukens?

De stoomoven is ook in inbouw enorm in opkomst. Verder zie je dat een design koelkast steeds vaker los van de inbouwapparatuur wordt verkocht wat een speels effect geeft in de keuken. Een leuk nieuw item zijn de gaspitten, die niet in een vierkant maar op een rij van vier zijn geplaatst. Hierdoor wordt het fornuis beter en toegankelijker te bedienen maar kan ook de keukenunit zelf smaller worden uitgevoerd wat een aanrader is bij een smalle ruimte om een keuken in te realiseren. Heel erg handig is de zogenaamde apothekerskast, die je volledig kan uitrollen, uitkantelen of uitschuiven naar buiten toe.Bij de nieuwe keukenkastjes hoef je dus niet meer achter in de kast te reiken naar een moeilijk bereikbare pan maar kun je er altijd eenvoudig bij.

Kopen van een goedkope keuken: De aankoop zelf

Een keuken is een dure aankoop, waar echter wel veel mee wordt gestunt. Het kan dan ook geen kwaad om aanbiedingen goed in de gaten te houden of als nodig af te wachten. Houd er ook rekening mee dat je in deze branche mag afdingen. Het is helemaal niet vreemd om een korting van 10% te bedingen op de vraagprijs. Ook kun je onderhandelen voor wat betreft extra's en leveringskosten. Vergelijk altijd de prijzen van meerdere aanbieders en wijs een aanbieder er ook op, wanneer een vergelijkbare keuken elders goedkoper is om zo eventueel korting te kunnen bedingen. Uiteindelijk wil de verkoper graag verkopen en die beseft prima dat je aankoop ook kunt doen bij een andere keukenaanbieder.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…
Een showroomkeuken kopen - informatie en tipsEen showroomkeuken kopen - informatie en tipsWie geen duizenden of zelfs tienduizenden euro's wil of kan betalen voor een (nieuwe) keuken, kan op zoek gaan naar een…
Nieuwe keuken kopenNieuwe keuken kopenVeel mensen laten met enige regelmaat een nieuwe keuken in hun woning zetten. Gemiddeld wordt een keuken in een koopwoni…

De kosten van op kamers gaan en studerenDe kosten van op kamers gaan en studerenEindelijk is het dan zover: je gaat op kamers. Een nieuw tijdperk in je leven breekt aan. Je bent een student en moet vo…
Anders wonen, oud wordt nieuwAnders wonen, oud wordt nieuwDe meeste mensen wonen in een reguliere woning, althans wat wij verstaan onder ‘reguliere woning’. Het gaat dan meestal…
Bronnen en referenties
  • Consuwijzer: Een nieuwe keuken kopen
  • Keuken kopen: 10 tips
  • Voor Oma: Keukentips
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 26-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.